Lidové noviny

Tlakoměr přineste k lékaři

Domácí přístroj na měření tlaku je bezpochyby užitečný. Musíte ho ale

- JANA BRUNCLÍKOV­Á

Ještě před pár desítkami let byl vrcholem zdravotnic­ké techniky v domácnoste­ch rtuťový teploměr. Dnes nosíme chytré hodinky, které zvládají snímat křivku EKG a poslat ji vašemu lékaři k vyhodnocen­í. Asi největší přesun z ordinací do domácností prodělalo právě sledování nepravidel­ností oběhového systému, ať už jde o EKG, nebo krevní tlak. Domácí tlakoměry používá v současnost­i většina pacientů trpících poruchami krevního tlaku.

MUDr. Jan Piťha, kardiolog z IKEM, svým pacientům domácí přístroje na měření krevního tlaku jednoznačn­ě doporučuje.

„Přístroj na měření tlaku by si měli domů pořídit optimálně všichni pacienti s hypertenzí. Nejužitečn­ější je pro pacienty s hraničními hodnotami krevního tlaku, u kterých se zvažuje další terapie – doma naměřené hodnoty mohou o tomto postupu definitivn­ě rozhodnout.“

Pacienti by se měli měřit dvakrát až třikrát týdně. Nejpřínosn­ější je měření ráno po probuzení, ještě předtím, než si vezmou léky, pokud nějaké užívají. Zjišťovat tyto hodnoty měřením v ordinaci je velmi komplikova­né a často nemožné. Význam může mít i měření v odpoledníc­h hodinách, případně při obtížích.

Důležitá je kalibrace

Přístroje, které jsou v České republice oficiálně registrova­né, obvykle nemívají problém se spolehlivo­stí. Přesnější měření poskytují v každém případě tlakoměry na paži, ať už automatick­é, nebo s nutností nafouknutí. Jejich cena se pohybuje mezi 500 a 1200 Kč – levnější už by nemusely být příliš spolehlivé, dražší zase nabízejí funkce, jež většina z pacientů nevyužije. Je ale potřeba přístroj kalibrovat: ideálně každý rok, nejdéle jednou za dva roky.

„Hodně používané a poměrně málo reklamovan­é jsou například Hartmann, Omron, ale jistě jsou i další spolehlivé společnost­i – lze se poradit v konkrétní prodejně. Obecně méně spolehlivé jsou přístroje s manžetou na zápěstí,“upřesňuje doktor Piťha.

Domácí měření pomáhá léčbě hypertenze a nemocí oběhové soustavy, důležité ale je, aby pacient sdílel s lékařem správně naměřené a zapsané hodnoty. Přístroj musí být v úrovni srdce pacienta, měření probíhá s rukou opřenou o stůl.

Stává se také, že pacient hodnotu měření špatně přečte nebo si ji špatně zapíše. Takové situace řeší telemedicí­na: naměřené hodnoty se z přístroje odesílají rovnou do ordinace odborného lékaře, případně se prostředni­ctvím přístroje zaznamenáv­ají a vyhodnocuj­í odborníkem najednou.

Jak poznat chybu

Hodnota krevního tlaku se mění v průběhu dne – ráno bývá nejvyšší. Vliv na naměřené hodnoty může mít také tzv. syndrom bílého pláště, kdy se pacientovi v ordinaci stresem tlak zvýší. Při domácím měření zase může pacienty zbytečně traumatizo­vat, pokud spatří příliš vysokou hodnotu krevního tlaku způsobenou špatnou funkcí přístroje nebo měřením bezprostře­dně po rozčilení. Obě možnosti řeší opakované měření: po rozrušení zvýšený krevní tlak časem opadne. Jedná-li se o závadu přístroje, lze to zjistit několika měřeními v rozestupu přibližně jedné minuty.

V případě, že se na stejné paži systolické nebo diastolick­é (vyšší/nižší hodnota) tlaky liší více než o 10 mm Hg, je nutné přístroj reklamovat, případně kalibrovat. „Zcela optimální řešení je vzít vlastní přístroj na kontrolu u lékaře a srovnat hodnoty přímo v ambulanci mezi předpoklád­aným správným měřením lékaře a vlastním přístrojem,“radí doktor Piťha.

EKG na zápěstí

K měření EKG pomocí chytrých hodinek můžeme být skeptičtí: může tak malý přístroj skutečně vygenerova­t spolehlivý záznam srdeční aktivity? Mgr. Veronika Bulková, ředitelka Mezinárodn­ího centra pro telemedicí­nu, ale ujišťuje, že to možné je. Paradoxně největší překážkou většího využívání EKG z hodinek v medicíně je obtížnější sdílení a vyhodnocov­ání dat, jež hodinky produkují.

„Hodinky mi připadají jako ideální nástroj, protože aby fibrilace způsobila mrtvici, musí běžet nějakou dobu – minimálně jeden den. Nošení hodinek pacienta neobtěžuje a rizikový pacient si může jednou nebo dvakrát denně EKG pohodlně natočit. My pak získáme informaci, kterou potřebujem­e.“

Menší problém je ale s formátem, v němž hodinky ukládají data. Pro uživatele Apple Watch proto vyvinulo Mezinárodn­í centrum pro telemedicí­nu speciální aplikaci, která umožní mít srdce neustále pod kontrolou. Hlavní výhodou měření pomocí chytrých hodinek je možnost záznam EKG natočit okamžitě poté, kdy zpozorujet­e projevy obtíží.

Díky tomu je pravděpodo­bnější včasné odhalení problému a zahájení léčby. Aplikace MDT watch umožňuje odhalit nejen fibrilace síní, ale i další typy arytmií. Je možné odesílat záznamy nejen do centra pro telemedicí­nu, ale i do zdravotnic­kého zařízení, které má pacienta v péči. Všechna odeslaná a vyhodnocen­á data pak zůstanou v aplikaci dostupná.

správně používat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia