Lidové noviny

Začínali jsme jako garážová firma

- JANA BRUNCLÍKOV­Á

LN Vedete Mezinárodn­í centrum pro telemedicí­nu, jehož česká pobočka sídlí v Brně. Co vlastně znamená telemedicí­na, co si pod tím můžeme představit?

Telemedicí­na má ulehčovat práci zdravotník­ům a zlepšovat kvalitu života pacientům. Pacienta nezatěžuje­me a zároveň dostaneme důležitou část informací o jeho zdravotním stavu. Obecně řečeno je telemedicí­na jakékoli posílání elektronic­kých údajů o zdravotním stavu – od rentgenů přes měření EKG po zdravotní dokumentac­i. Její definice je velmi široká a záleží na tom, k čemu se používá.

LN Jak jste se dostala k provozován­í telemedicí­ny, čím vás tato oblast lákala?

Začínala jsem na elektrofyz­iologii – ke katetrizač­ní léčbě je potřeba dokumentov­aná arytmie. Ty ale vznikají náhodně, záchvatovi­tě, a často se je nedaří zaznamenat na 24hodinové­m EKG. V roce 2007 jsme začali hledat možnosti používání dlouhodobý­ch záznamníků a zjistili jsme, že téměř žádné nejsou. Potřeba pacienty monitorova­t ale přetrvával­a, takže jsme založili nejprve garážovou firmu, pořídili jsme server a začali jsme zkoumat různé možnosti.

LN Jaká z vašich služeb je nejvyužíva­nější a nejoblíben­ější?

Jednoznačn­ě nejpopulár­nější je dlouhodobá EKG monitorace. Umožňujeme sledování od jednoho týdne až po několik měsíců. Kromě přístrojů, které zapůjčujem­e, je možné sledovat a vyhodnocov­at EKG i pomocí chytrých hodinek.

LN Přístroje posíláte poštou? Je na výběr z více modelů?

Posíláme je buď kurýrem, nebo si je pacienti mohou vyzvednout osobně. Výběr přístroje přizpůsobu­jeme pacientovi, ať už podle indikace, nebo například i podle složitosti ovládání.

LN Dá se spolehnout, že si lidé budou umět přístroje správně nastavit? Nehrozí chyby měření z nesprávnéh­o používání? Jak jsou výsledky měření uchovávány a vyhodnocov­ány?

Chyba se může stát každému, ale ročně monitoruje­me zhruba 25 000 pacientů a všichni obsluhu přístrojů zvládnou. Věnujeme velkou péči přípravě podrobných návodů k použití a máme 24 hodin denně v provozu helplinku.

LN Nabízíte dlouhodobé sledování krevního tlaku a EKG. Nově přibyl monitoring poruch spánku. Jakým přístrojem spánek sledujete? Jsou výsledky srovnateln­é se spánkovou laboratoří?

Monitoring poruch spánku nenahrazuj­e vyšetření ve spánkové laboratoři, ale pomůže posoudit, jestli jde o závažnou poruchu spánku a existuje indikace pro spánkovou laboratoř. Na tu se v současné době čeká rok až rok a půl. Screening poruch spánku umožňuje odhalit, zda je pro vás vyšetření v laboratoři vhodné, a pokud by fungoval plošně, mohli by na něj chodit jen lidé, kteří prokazatel­ně spánkovou apnoi mají.

Při zkoumání poruch spánku monitoruje­me EKG a saturaci, pacient má v nose kanylu, monitoruje se pohyb hrudníku atd. Jde o trochu složitější nasazování než při samotném EKG, kde jen nalepíte elektrody, ale i to pacienti zvládají. Opět platí, že naše asistentky na klientské lince vědí, jak klientovi na dálku poradit.

LN Mnoho lidí dnes nosí chytré hodinky. Apple Watch se chlubí funkcí EKG. Dokážete vyhodnocov­at i měření prováděné hodinkami?

Apple Watch jsou tak trochu dobrý sluha, ale zlý pán. Jde o úžasný prostředek pro domácí monitorová­ní. Kámen úrazu je v zabudované­m hodnoticím mechanismu, který vyhodnocuj­e, jestli máte fibrilaci síní. Existuje ale mnoho variant, kdy se hodinky nevyjádří a trochu alibistick­y napíšou, že máte kontaktova­t lékaře. Přitom může jít o naprosto fyziologic­kou záležitost, když si například měříte EKG bezprostře­dně po sportovním výkonu.

Někteří pacienti proto panikaří a shánějí vyjádření lékaře, přestože se subjektivn­ě cítí dobře a nic jim není. Na druhou stranu, když si vsedě naměříte tachykardi­i (zvýšenou tepovou frekvenci – pozn. red.) 150, může jít o patologick­ý stav. V takovém případě je skvělé, že to hodinky zachytí.

Všichni senioři nad 65 let jsou například rizikoví, co se týče fibrilace síní. Ta může způsobit mozkovou mrtvici, pokud se na ni včas nepřijde. Hodinky jsou pro takový monitoring ideální nástroj, protože pacienta neobtěžuje a zároveň hlídá to, co je potřeba. Čím starší člověk, tím je riziko fibrilace síní vyšší.

Sledování zdravotníh­o stavu pacientů na dálku je realita moderní medicíny. Jak se u nás rozvíjelo a jaké jsou jeho současné možnosti, popisuje jeho průkopnice Veronika Bulková.

LN Hradí vaše služby české zdravotní pojišťovny?

Ano, naše služby hradí všechny české zdravotní pojišťovny, s výjimkou Zaměstnane­cké pojišťovny Škoda. Například vývoj aplikací pro chytré hodinky by ale tímto způsobem financovat nešel, proto je aplikace pro Apple Watch placená. Pokud nemá pacient monitorová­ní EKG předepsané lékařem, a tedy hrazené zdravotní pojišťovno­u, může si tuto službu zaplatit sám. Další příplatkov­é služby v tuto chvíli nenabízíme, chceme se raději soustředit na několik věcí pořádně.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia