Lidové noviny

Hvězdné nebe v prosinci 2022

-

Zákryt Marsu Měsícem

Prosincová noční obloha bude patřit Marsu, a to hned z několika důvodů. Začněme tím, že se 1. prosince Mars dostane do nejmenší vzdálenost­i od Země v roce 2022. V tu chvíli jej od nás bude dělit více než 81 milionů kilometrů, tedy asi čtyři a půl světelné minuty. O týden později, v ranních hodinách 8. prosince, se Mars navíc ocitne v opozici se Sluncem.

To znamená, že jej na pozemském nebi spatříme přímo naproti naší denní hvězdě. Bude tedy vycházet se západem Slunce a naopak zapadat s jeho východem. Dodejme, že během své noční pouti oblohou vystoupá oranžová planeta vysoko nad jižní obzor. Nejvýše – v úhlové výšce 66° – bude v době kolem půlnoci, a to přímo nad jižním horizontem.

Vše lze ale říci i mnohem stručněji: Na počátku prosince nastanou ty nejpřízniv­ější podmínky pro pozorování Marsu v letošním roce a planeta bude na hvězdném nebi velmi nápadná. Pomineme-li Měsíc, překonají ji pouze oběžnice Jupiter s Venuší. Poslední jmenovaná však bude k vidění až na sklonku prosince na podvečerní obloze, nízko nad jihozápade­m coby večernice.

V den Martovy opozice se Sluncem se ale dočkáme ještě jednoho mimořádnéh­o nebeského představen­í. Dojde k jeho zákrytu úplňkovým Měsícem. Oslňující měsíční kotouč se bude k Marsu zvolna nasouvat po celou předchozí noc. To hlavní se ovšem odehraje až s nástupem jitra 8. prosince, v blízkosti západního obzoru.

Zhruba čtyři minuty po šesté hodině ranní zmizí Mars za horním levým okrajem Měsíce. A protože má planeta vpravdě titěrné úhlové rozměry, potrvá pouhých 32 sekund, než ji Měsíc zastíní. Samozřejmě jen dočasně. O 54 minut později bude Mars opět zářit na obloze. Tentokrát u pravého dolního okraje Měsíce, přičemž proluka mezi nimi bude čím dál tím větší.

V prosinci se nicméně dočkáme i dalších setkání planet s Měsícem. Ve dnech 1. a 2. prosince najdeme dorůstajíc­í srpek luny poblíž Jupitera, dne 26. prosince nedaleko Saturnu a následně 29. prosince opět u Jupitera. Z dalších úkazů stojí za pozornost maximum meteorické­ho roje Geminid, které nastane v noci ze 14. na 15. prosince. Tentokrát ale bude poznamenán­o svitem Měsíce před poslední čtvrtí.

V říši hvězd se můžete vypravit za stelární omladinou. Tu reprezentu­jí otevřené hvězdokupy, na něž je zimní obloha mimořádně bohatá. Mezi ty, které snadno zahlédnete i bez dalekohled­u, patří Hyády (ovšem bez jasného Aldebaranu) a Plejády ze souhvězdí Býka. Stáří prvních astronomov­é odhadují na více než 600 milionů roků, druhé jsou asi šestkrát mladší.

 ?? ?? Ráno 8. prosince zacilte svůj zrak na úplňkový Měsíc. Pokud tak učiníte kolem 6.00, spatříte v jeho těsné blízkosti jasný naoranžově­lý bod – planetu Mars. O několik minut později Měsíc Mars zakryje. Necelou hodinu trvající zákryt skončí krátce před sedmou ranní, kdy se Mars zjeví u protilehlé strany měsíčního kotouče. Na ilustraci je vyznačena poloha Marsu nedlouho před zákrytem a po něm.
JAN PÍŠALA
6.00
7.03
Ráno 8. prosince zacilte svůj zrak na úplňkový Měsíc. Pokud tak učiníte kolem 6.00, spatříte v jeho těsné blízkosti jasný naoranžově­lý bod – planetu Mars. O několik minut později Měsíc Mars zakryje. Necelou hodinu trvající zákryt skončí krátce před sedmou ranní, kdy se Mars zjeví u protilehlé strany měsíčního kotouče. Na ilustraci je vyznačena poloha Marsu nedlouho před zákrytem a po něm. JAN PÍŠALA 6.00 7.03

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia