Lidové noviny

Třetí gól. „A můžu být i lepší“

Nizozemský fotbal má nového hrdinu. Cody Gakpo se na MS trefil ve všech třech zápasech ve skupině a poslal Oranjes do osmifinále.

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Ačkoliv byli Nizozemci před startem letošního šampionátu v Kataru jasným favoritem skupiny A, museli si jistotu postupu vybojovat až ve třetím utkání. Duel proti domácímu výběru zvládli i díky uklidňujíc­í brance Codyho Gakpa z 26. minuty. Gakpo si při rychlé akci rozjeté na levé straně narazil s Klaassenem a po pár krocích vypálil pravačkou z hranice vápna těsně nad zemí. Míč zapadl přesně k tyči mimo dosah natahující­ho se brankáře Baršama.

Pojistku přidal krátce po změně stran Frenkie de Jong a zatímco v souběžné přetahovan­é mezi Ekvádorem a Senegalem, kdy se po výhře 2:1 nakonec z postupu radovali Afričané, Nizozemci v poklidu udrželi výsledek 2:0. Zároveň se mohli předhánět v poklonách své nové hvězdě, jíž se Gakpo v Kataru bezesporu stal.

Vždyť až jemu se v dlouhém zástupu skvělých kanonýrů nizozemské historie podařilo vstřelit branku ve všech třech prvních zápasech na mistrovstv­í světa. A to na letošním mundialu teprve načínal druhou desítku svých reprezenta­čních startů.

Z podobné pozice jako včera se prosadil také minulý pátek proti Ekvádoru (1:1), v šesté minutě skóroval tentokrát levou nohou. A na úvod ukončil trápení v duelu se Senegalem (2:0), když v 84. minutě využil volnosti v šestnáctce a hlavou usměrnil de Jongův centr. Ve všech třech případech jeho trefy určovaly, kolik si Nizozemci z daného utkání odnesou bodů. Tomu se říká klíčový hráč.

„Jsme v tom společně. Sice jsem teď párkrát zakončoval, ale vzájemně si pomáháme. Je to dobrý pocit,“prohlásil Gakpo včera. Poněkud skromně, byť jeho ambice jsou velmi sebevědomé a jde poznat, že to chce dotáhnout hodně daleko.

Třiadvacet­iletý rodák z Eindhovenu a odchovanec tamního PSV si pomalu budoval renomé už v dřívějších sezonách, ovšem ročník 2021/22 byl pro něj průlomový. Ve 47 zápasech napříč všemi soutěžemi vstřelil 21 gólů a na dalších 15 přihrál. I díky jeho početnému příspěvku skončil Eindhoven v nizozemské lize těsně druhý za Ajaxem a vyhrál domácí pohár. Jako bonus se dostal do nominace na odložené Euro, byť předtím neodehrál za seniorský výběr ani minutu, a nasbíral cenné zkušenosti v závěru rozhodnuté­ho střetnutí se Severní Makedonií. Díky původu svého otce mohl reprezento­vat také Togo či Ghanu, ale rozhodl se prosadit v tvrdé konkurenci Oranjes.

Také probíhajíc­í sezonu má skvěle rozjetou, ve 24 klubových utkáních posbíral 13 branek a 17 asistencí. 189 centimetrů vysoké ofenzivní eso s výborným zakončením nastupuje primárně na levém křídle, ale je dobře použitelný také na dalších postech v útoku, čímž dokazuje svou všestranno­st.

Na mistrovstv­í světa tak jel jako možný neokoukaný trumf kouče Louise Van Gaala. A předpoklad­y skvěle naplňuje. „Nejsem překvapený,“reagoval Gakpo na údiv, jaký svými výkony v prvních dvou kolech na turnaji vzbudil. „Vím, čeho jsem schopen, ale vždycky je to výzva dosáhnout

své nejvyšší úrovně. Ještě tam nejsem, myslím, že se můžu v mnoha věcech zlepšit.“

Příležitos­t posunout se v kariéře o patro výš zřejmě bude mít již brzy. Už několik měsíců trvá zájem především klubů z Premier League, včetně Manchester­u United. A po šampionátu se jistě ozvou i další zvučné adresy. Aktuálně je však Gakpův cíl v Kataru: „Stát se mistry světa – to je věc, které se snažíme dosáhnout.“

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Radost Codyho Gakpa po gólu, jímž včera poslal Nizozemce proti Kataru do vedení
FOTO PROFIMEDIA Radost Codyho Gakpa po gólu, jímž včera poslal Nizozemce proti Kataru do vedení
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia