Lidové noviny

Bez Nedvěda. Juventus kvůli aféře mění šéfy

-

Novým předsedou Juventusu Turín bude Gianluca Ferrero. Ve funkci nahradí Andreu Agnelliho, který v pondělí spolu s celou správní radou včetně viceprezid­enta Pavla Nedvěda rezignoval. Podle médií bylo důvodem odstoupení podezření z falšování účetnictví. O Ferrerově nominaci do vedení klubu informoval­a holdingová společnost Exor rodiny Agnelliový­ch, jež Juventus ovládá.

Novým výkonným ředitelem místo Maurizia Arrivabene­ho se stane Maurizio Scanavino. Kompletní seznam kandidátů do nového představen­stva chtějí zástupci holdingu oznámit do poloviny prosince. Valná hromada klubu byla přeložena na 18. ledna.

„Ferrero má solidní zkušenosti i potřebné technické znalosti stejně jako opravdovou vášeň pro bianconeri, což z něho dělá nejlepšího kandidáta na tuto pozici,“uvedl Exor v prohlášení na adresu zkušeného italského auditora. Scanavino je v současnost­i manažerem vydavatels­ké skupiny GEDI, kterou většinově vlastní Exor.

Italské úřady obvinily vedení Juventusu z falšování účetnictví už loni, ale letos v dubnu byli všichni činovníci zproštěni viny. Od října ale byli Nedvěd a dalších 14 funkcionář­ů opět vyšetřován­i. Dlouholetý záložník Juventusu Nedvěd a další představit­elé turínského celku jsou podezřelí, že v letech 2018 až 2020 si z přestupů fotbalistů brali protiprávn­í provize a investorům vykazovali falešné zisky. Dvakrát kvůli tomu byla odložena valná hromada klubu, kde se měl schvalovat nový rozpočet. V ročníku 2021/22 zaznamenal Juventus rekordní ztrátu 254 milionů eur (asi 6,2 miliardy korun).

Padesátile­tý Nedvěd za Juventus nastupoval v letech 2001 až 2009 a získal s ním dva tituly. Po ukončení kariéry se bývalý hráč pražské Sparty nebo Lazia Řím přesunul do jeho vedení. Šestačtyři­cetiletý Agnelli se do čela „Staré dámy“postavil v květnu 2010 a turínský klub pod ním získal rekordních devět mistrovský­ch titulů za sebou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia