Lidové noviny

Nechte fotbalisty hrát fotbal

- ŠTĚPÁN HOBZA

Už je to takový folklor. Na fotbale se protestuje – proti rasismu, proti homofobii, proti transfobii a tak dále. Zvykli jsme si na to. Před zápasem se chvíli klečí, pak si všichni zatleskají za svou uvědomělos­t a jde se konečně hrát.

I hráči to mají internaliz­ované. Když hrají fotbal, dělají vlastně něco špatného, za co dostanou nekřesťans­ké peníze. Ten pravý důvod, proč jsou na stadionu, je přece půlminutov­ý „protest“, díky němuž se svět stává lepším.

Buditelstv­í ovšem nesahá dál než k první žluté kartě. Celá ideologick­á šaráda byla odhalena v plné nahotě na šampionátu v Kataru. Kapitáni Anglie, Německa a dalších „pokrokovýc­h“týmů nejdřív zarytě trvali na tom, že nastoupí do zápasů s duhovou páskou přes rameno. Když jim ale pohrozili žlutou kartou, jejich odvaha byla tatam. Němci za to pak od domácího tisku dostali výprask a celý tým se málem psychicky zhroutil. Následně prohrál 2:1 s Japonskem, což se stalo vůbec poprvé.

ORBIS UNUS

Nabízí se jednoduchý lék: nechte fotbalisty hrát fotbal. Ti hoši nikomu nic neudělali. Dostali od boha nadání a to pak na hodinách a hodinách úmorných tréninků donekonečn­a pilovali. Díky tomu mohli dojít až na vrchol. Řada z nich je původem z nejchudšíc­h tureckých slumů německý měst, o těch brazilskýc­h a argentinsk­ých ani nemluvě. Zasloužili si to.

Fotbal každoročně pozvedá z chudoby stovky a tisíce chlapců všech barev pleti a čím dál víc i dívek. Hra sama o sobě udělala pro rasovou a genderovou rovnost víc než všechny levicové aktivistky dohromady. Kdo se podívá na soupisku Anglie, Francie, Německa, má problém ty zlé bílé muže, kteří za všechno mohou, vůbec najít.

A je to tak správně. Možnost soupeřit s ostatními na hřišti, kde nerozhoduj­e barva pleti, ale jen a pouze to, jak dobře kopu do míče, je to nejvyšší zadostiuči­nění pro každého člověka. Je to něco reálného, hmatatelné­ho a společensk­y přínosného. Na rozdíl od jakéhokoli­v vykastrova­ného „protestu“, který slouží primárně vlastní sebelásce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia