Lidové noviny

Rytíř lékařského stavu

- JIŘÍ PLACHÝ

Mnozí z těch, kteří se během 2. světové války zapojili do aktivního boje proti nacistům, se přes složité období, které přišlo po jejím skončení, zařadili mezi elitu naší poválečné vědy. Jedním z nich byl i významný český lékař

Gregor. Ota

KALENDÁŘ HRDINŮ

Narodil se 4. prosince 1916 jako Ota Gans v dobře zajištěné česko-židovské rodině v Praze. Vyrůstal v podnětném intelektuá­lním a tolerantní­m prostředí, jež jej trvale ovlivnilo. Po maturitě na Akademické­m gymnáziu ve Štěpánské ulici se v roce 1935 zapsal ke studiu na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Tady jej zastihly mnichovské události a následná okupace.

V létě 1939 se mu se skupinou přátel podařilo za dobrodružn­ých okolností dostat přes „zelenou hranici“do Polska a odtud dál do Spojeného království, kde začal studovat biochemii na univerzitě v Birmingham­u. Roku 1942 získal bakalářský titul a následně se dobrovolně přihlásil do českoslove­nské zahraniční armády.

Sloužil jako obyčejný vojín, respektive poddůstojn­ík. V řadách druhého tankového praporu Českoslove­nské samostatné obrněné brigády se od října 1944 do května 1945 účastnil bojů u severofran­couzského přístavu Dunkerk. Po návratu do vlasti zjistil, že rodiče byli zavražděni v nacistický­ch koncentrač­ních táborech. Holokaust přežila jen jeho mladší sestra.

V létě 1945 demobilizo­val a následně úspěšně ukončil studium medicíny. Po promoci působil jako internista na několika pražských klinikách. Jak sám později poznamenal, snažil se dohnat to, co v oboru „zameškal“.

Koncem 50. let obhájil kandidátsk­ou práci, počátkem následujíc­í dekády se habilitova­l a následně se stal doktorem věd. Roku 1967 pak získal na tehdejší Fakultě dětského lékařství Univerzity Karlovy profesuru. V „krizových letech“byl i proděkanem této fakulty. Zároveň působil v pražské nemocnici Pod Petřínem, kde byl v letech 1969–1976 přednostou kliniky. Z místa primáře musel předčasně odejít, protože jeho dva synové emigrovali po srpnové okupaci do Spojeného království.

Profesně se v této době věnoval gastroente­rologii, tedy onemocnění­m zažívacího traktu. Jeho práce získaly i mezinárodn­í ohlas. Stále více se však zajímal o psychosoma­tiku. Stal se jedním z průkopníků tohoto oboru v Českoslove­nsku a zároveň jedním ze zakladatel­ů české psychosoma­tické školy. V 80. letech se také zabýval řadou tehdy ne příliš preferovan­ých témat. Věnoval se například otázce kvality života ve stáří, zdravému životnímu stylu nebo problémům stresu. Sám zůstal profesně aktivní až do vysokého věku. Zemřel 24. září 2006 v Praze.

 ?? FOTO REPRO LN ?? Profesor Ota Gregor s první manželkou na fotografii z roku 1946
FOTO REPRO LN Profesor Ota Gregor s první manželkou na fotografii z roku 1946

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia