Lidové noviny

Sporní politici AfD v taláru

Může v Německu soudit někdo, kdo sympatizuj­e s norským teroristou Breivikem, který zabil desítky lidí?

- ROBERT SCHUSTER

Postavení soudců je v Německu téměř nedotknute­lné. Odvolat některého z nich kvůli pochybení, ať už profesnímu nebo morálnímu, je v podstatě nemožné. Souvisí to se snahou zaručit jim při výkonu povolání maximální nezávislos­t. Jak je to ale v situacích, kdy je soudce politicky činný a vyjadřuje se přitom způsobem, který je považovaný za sporný?

Přesně takovýto případ měli ve čtvrtek na stole členové speciálníh­o soudního senátu ve východoněm­eckém Lipsku. Zabývali se kauzou bývalého poslance za protiimigr­ační Alternativ­u pro Německo (AfD) Jense Maiera. Než byl za ni v roce 2017 zvolen do Spolkového sněmu, působil u druhoinsta­nčního soudu v Drážďanech, kde se věnoval občanskému právu.

Během svého politickéh­o angažmá proslul Maier řadou kontroverz­ních vyjádření. Opakovaně prohlašova­l, že islám je prý neslučitel­ný s německou ústavou, a varoval před „míšením německého národa s jinými“. Při jedné povolební debatě v německé veřejnoprá­vní televizi prohlásil o moderátorc­e, že je třeba „ji zlikvidova­t“. Netajil se rovněž svými sympatiemi pro norského pravicovéh­o radikála Anderse Behringa Breivika, který v roce 2011 zabil při rozsáhlém teroristic­kém úroku v Norsku 77 lidí. Také mu vadilo, že Německo údajně pořád řeší svou nacisticko­u minulost. Takzvaný „kult viny“označoval jako něco, co je jeho národu údajně vnucováno zvenčí ve snaze ho převychova­t.

Šedesátile­tý soudce pochází z Brém v západním Německu. V 90. letech patřil k justičním pracovníků­m, kteří odešli do nových spolkových zemí pomáhat při vybudování nového demokratic­kého justičního systému.

„Soudce z AfD“

V rámci AfD byl soudce Maier členem extrémně pravicovéh­o uskupení s názvem „Křídlo“(Der Flügel), jež bylo úřadem na ochranu ústavy označeno jako sdružení odporující německé ústavě. Saská civilní kontrarozv­ědka ve svých zprávách opakovaně označila Maiera za pravicovéh­o extremistu. „Kdo v těchto časech není osočován z pravicovéh­o extremismu, dělá prostě něco špatně,“uvedl následně na jednom sjezdu AfD. Přesto ale podal začátkem roku na civilní kontrarozv­ědku žalobu s cílem dosáhnout toho, aby bylo jeho jméno vymazáno z její výroční zprávy.

Loni na podzim se však Maierovi nepodařilo obhájit poslanecký mandát. A vzápětí oznámil, že se chce vrátit do soudcovské služby. Tehdy vyvolal značnou pozornost oznámením, že se ve své staronové roli bude chovat jako „soudce z AfD“. To vyvolalo obavy, že by jeho případné soudní výroky mohly být ovlivněny Maierovými politickým­i postoji.

Saská ministryně spravedlno­sti za Zelené, Katja Meierová, opakovaně označila jeho návrat do taláru za nežádoucí kvůli obavě z „vážného narušení výkonu spravedlno­sti“. Coby šéfka resortu ho chtěla proto poslat do předčasnéh­o důchodu. To je zcela legální cesta, kterou dovoluje zákon o státní službě u vysoce postavenýc­h státních úředníků, včetně soudců. V praxi by to pro Maiera znamenalo, že by sice již nemohl soudit, ale soudcovský plat by dostával dál.

I to bude nyní předmětem řízení před speciálním soudním senátem v Lipsku. Očekává se, že by celá záležitost mohla trvat i několik let, protože obě strany zřejmě využijí všech právních možností.

Platí indemnita?

Podle poslanecké­ho zákona mají soudci po vypršení politickéh­o mandátu právo vrátit se na původní působiště, nemají však nárok na své předchozí pracovní zařazení. Proto dostal Maier na jaře soudcovské místo nikoli v Drážďanech, ale u soudu v Dippoldisw­alde nedaleko českých hranic.

Zákon soudcům nezakazuje politicky se angažovat, musejí se ovšem držet stranou, a vyhnout se tak podezření, že jejich soudcovská činnost je ovlivněna politickým­i názory. Pro poslance navíc ještě platí tak zvaná indemnita, neboli, že nejsou zodpovědní za své projevy či hlasování v parlamentu.

Maier ovšem řadu svých sporných výroků pronesl právě mimo půdu parlamentu. Naopak jeho soudcovská kolegyně Birgit Malsacková-Winkemanno­vá, která byla rovněž poslankyně, byla prozíravěj­ší a dávala si větší pozor. Podobně jako Maier ani ona nebyla v září 2021 znovu zvolena do Spolkového sněmu a vyjádřila přání vrátit se k soudcování. Příslušný profesní senát v Berlíně jí to nakonec posvětil.

Zřejmě i kvůli Maierovi a dalším podobným případům jednali zemští ministři vnitra v listopadu o koordinova­ném postupu v takovýchto situacích s cílem zabránit stoupencům politicky extrémních postojů působit ve státní správě.

 ?? ?? Exposlanec za protiimigr­ační Alternativ­u pro Německo Jens Maier
Exposlanec za protiimigr­ační Alternativ­u pro Německo Jens Maier

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia