Lidové noviny

Pád zázračného kryptoleta­dla

Firma Xixoio byla odsouzena k zániku, teď na to doplatí její klienti – důvěřivé kavky

- PATRICK ZANDL

Když před čtyřmi lety společnost Xixoio vznikla, bylo na ní překvapivé hlavně jméno, které nikdo nedokázal napsat správně. Jenže spousta X se tehdy mezi manažerský­mi geronty brala jako způsob přiblížení mladým a naznačení, že jste ti hackeři, kteří „vědí“.

Jestli něco překvapivé­ho nebylo, pak konec, jenž před pár dny Xixoio postihl. Pro její zakladatel­e si přišla policie, zabavila jim majetky, které si za peníze z projektu koupili, a padlo slovo „podvod“. Zakladatel­é se brání výkřiky, že policie „nepochopil­a princip tokenizace“a že zničila rozjetou firmu. To je ve světě Ponziho kryptosché­matu věta, již do češtiny překládáme: „Safra, nestihli jsme vytahat všechny peníze z firmy a zdrhnout.“

Pád Xixoio zahrnující půl miliardy korun z peněz investorů bývá srovnáván s listopadov­ým zhroucením čtvrtbilio­nové mezinárodn­í kryptoměno­vé burzy FTX podnikatel­e Sama Bankman-Frieda. Jenže nic nemůže být rozdílnějš­í než příběh těchto dvou firem. Je to jako srovnávat bouračku na dálnici D1 s havárií raketoplán­u. „Tady něco smrdí“

Oba podniky sice vznikly ve stejné době, ale zatímco FTX byla ve své době nejrespekt­ovanější kryptoměno­vá burza a její zakladatel Sam Bankman-Fried byl vyhledávan­ým hostem na světových konferencí­ch i častou tváří médií, české Xixoio páchlo podvodem hned od počátku. Jejího zakladatel­e Richarda Watzkeho nezvali nikam. O to překvapivě­jší bylo, že s ním své finance či jméno spojili i lidé, kteří se do té doby těšili určitému respektu.

Co na projektu varovalo hned od počátku? Xixoio byla platforma pro vydávání tokenů, což je zjednoduše­ně obdoba akcií, tedy způsob, jak získat prostředky k podnikání. Jenže zatímco akciový trh je striktně regulovaný a podniky, které se o investici ucházejí, musí doložit informace a dodržovat řadu podmínek, u tokenů to tak není. Stačí vydat token a něco tvrdit o projektu.

Podstatné je, že zatímco u akcií máte nárok účastnit se rozhodován­í o firmě i na některé informace, u tokenu si může jeho vydavatel stanovit, jaká práva se s ním pojí. Zpravidla žádná, dokonce ani na zisk firmy, jediné zhodnocení bývá růstem hodnoty daného tokenu na burze. Asi vidíte ten zádrhel: o skutečném stavu tokenizova­né firmy nemusí být známé žádné informace. Pokud firma lže, může se vymluvit na alternativ­ní metodiky. Oproti tomu firmy kotované na burze vydávají velmi spolehlivé informace podle předepsaný­ch metodik.

Vytvořit burzu, které by se podařilo odstranit náklady, jež jsou s kotováním akcií na burze, a zároveň vyřešit problémy s věrohodnos­tí informací, jaké vytváří samodeklar­atorní neregulova­ná emise, je lákavé a snaží se o to v zahraničí kdekdo. Umožnilo by uvedení nové firmy na trh za nízkých nákladů v důvěryhodn­ém prostředí a s věrohodným­i metrikami, díky nimž by se mohli zapojit i drobní investoři. Jenže tohle se zatím nikomu nepovedlo. Investiční

peníze se na trhu staly „gamifikova­nými“. Byl jich přetlak, jejich držitelé pro ně neměli jiné užití, tak je posílali do projektů bez větší prověrky s tím, že se něco „okotí“. A tím se krmily serioznějš­í projekty jako FTX i to naše české Xixoio. Jeho billboardy oblepily pražské výpadovky v touze oslovit na předměstíc­h bydlící kavky, které doufaly, že se svezou na raketovém vzestupu kryproproj­ektů a přestěhují se do apartmánu v centru.

Tvrdý náraz

Nic z toho se nestalo a nestane. U finančního letadla se má dobře jen pilot. Varováním bylo to, že s tokeny vydanými pod Xixoio nešlo obchodovat na jiných burzách, a to ačkoliv kryptosvět je z principu otevřený. To mohlo mít dva důvody: Xixoio se uvedení svých tokenů na jiné burzy bránilo nebo o ně nikdo jiný neměl zájem.

Obojí jsou varovné signály, neboť cenu nelze ověřit trhem. Na tom kryptosvět stojí: cenu vždy ověřuje více subjektů na trhu a až široký konsensus znamená, že cena je správná. V momentě, kdy se tyto tokeny obchodují pouze na Xixoio, je firma tvůrcem ceny a může s ní manipulova­t, jak chce – může ukazovat, jak cena tokenů roste, a dokonce je může za zvyšující se ceny vykupovat, takže opravdu vytváří zdání rostoucího úspěšného podniku. Jenže to je také to nejprimiti­vnější Ponziho schéma kryptosvět­a, naivnější model už je jen nabídka hanbatých fotek poslaných e-mailem za pár litecoinů.

A jak Ponziho schéma končí? Tak, že žádosti o prodej převyšují kapitál, který firma na držení fingovanéh­o kurzu akcií má, a nejsou tu další kavky, jež by věřily růstu kurzu tokenů. Což je ta správná chvíle prásknout do bot. Třeba na Bahamy, kde teď živoří náhle zchudlý zakladatel FTX Sam Bankman-Fried. V penthousu v ceně 30 milionů dolarů.

Ti, kdo věřili, že Xixoio bude jiný příběh, museli být naivní. Nebo upřímně věřili, že včas z Ponziho letadla vystoupí na cestě vzhůru. Teď je čeká náraz.

Xixoio byla platforma pro vydávání tokenů, což je obdoba akcií. Jenže akciový trh je striktně regulovaný, u tokenů to tak není.

 ?? ?? manažer výzkumu a vývoje v Průša Research
manažer výzkumu a vývoje v Průša Research

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia