Lidové noviny

„Slibuji na svou čest“

Pavel složil slib, nový prezident nechce 100 dní hájení Buďme pokorní, ale mějme odvahu měnit věci, vyzval občany Lidem na nádvoří symbolicky ukázal vrácenou standartu První dáma se hodlá věnovat seniorům a dětem

- IVETA KŘÍŽOVÁ

„Návrat k hodnotám,“lžím a dezinforma­cím. Jeho projev vzbudil v sále velký aplaus. Zeman, jehož éru ale Pavel svými slovy neadresně kritizoval, potleskáva­l opatrně. Stejně tak i opoziční politici, kteří vedli s Pavlem ostrý předvolebn­í souboj.

Nový vítr, který pro mnohé Pavel na Hradě symbolizuj­e, začne vanout okamžitě. Tradičních 100 dní hájení totiž chce Pavel využít aktivně, bez vlažného startu. „Raději budu kritizován za příliš aktivní start. Proto brzy zveřejním plán konkrétníc­h cílů na prvních 100 dní ve funkci. Místo slov mě tak můžete posuzovat podle výsledků,“zdůraznil prezident.

Svým voličům i nevoličům, čelícím obavám z ekonomický­ch i sociálních nejistot, včera slíbil, že bude pracovat hlavně v podhradí.

Česko jako jeden tým. Sebevědomé, inovativní, solidární, s vizí a hodnotami. To je scénář, který si pro republiku připravil Petr Pavel, od včerejška oficiálně její v pořadí čtvrtý prezident.

Po inauguraci ve Vladislavs­kém sále, kterou spolu s více než osmi stovkami hostů sledovali na místě i Pavlovi předchůdci Miloš Zeman a Václav Klaus, nová hlava státu v projevu zdůraznila, že se chce vrátit k zemi, v níž pravda znovu zvítězí. K hodnotové police.

„Jsme jeden tým. Patří do něj lidé, kteří mě volili, ale i ti, kteří mě nevolili nebo k volbám vůbec nepřišli,“vzkázal Pavel z Hradu a slíbil, že Česku vrátí důstojnost i respekt. Naopak stopku dal populistům,

„Budu pokračovat v návštěvách regionů, abych na vlastní oči viděl a poznal, jaké problémy vás pálí nejvíc. A spolu s odborníky, vládou a parlamente­m budu hledat řešení,“deklaroval.

Jeho prvním testem bude v nadcházejí­cích dnech rozhodnutí týkající se novely o nižší valorizaci důchodů. V inauguračn­ím projevu krátce naznačil, že reformu důchodovéh­o i daňového systému podporuje. „Bude nezbytné ne plošně, ale adresně směřovat pomoc těm nejzranite­lnějším,“dodal a upozornil, že je potřeba ekonomice vrátit zdravé základy a rovnováhu snížením inflace a schodku veřejných financí.

Cestou k prosperitě jsou podle prezidenta i inovace a investice do nových technologi­í, stejně tak

společná vize pro Česko. „Tento proces bych rád zahájil,“uvedl a vyzval k větší aktivitě země i na mezinárodn­ím poli. Tu podle něho brzdí předsudky, nedostatek odvahy nebo zbytečná byrokracie. „Někteří tvrdí, že jsme příliš malí, aby byl náš hlas ve světě slyšet. Nebo slabí, abychom změnili názor silnějších partnerů. Přeji si, abychom tento stín spolu dokázali překročit,“vyzval s tím, že Češi už mnohdy ukázali, co umí. Naposledy při šéfování EU. „Buďme aktivní a přenesme to třeba i na půdu NATO nebo OSN,“shrnul.

Ve zdravici z balkonu na III. nádvoří veřejnosti, spolu s písní Časy se mění, potvrdil renesanci hodnot, které symbolizuj­e i návrat kdysi rozstříhan­é standarty.

 ?? FOTO ČTK ?? sliboval včera z balkonu nový prezident. Lidem mávala i jeho manželka. Ta by se měla po boku manžela věnovat pomoci seniorům a dětem.
FOTO ČTK sliboval včera z balkonu nový prezident. Lidem mávala i jeho manželka. Ta by se měla po boku manžela věnovat pomoci seniorům a dětem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia