Lidové noviny

Lidé očekávají změnu stylu

Inaugurace nového prezidenta Petra Pavla se nesla v duchu naděje. Hrad zaplnili politici i běžní lidé

- DOMINIK STEIN

„Byl to slavnostní okamžik. Jsem moc rád, že to máme za sebou, protože Petr Pavel nyní může začít pracovat,“řekl LN po ceremoniál­u předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), do jehož rukou Pavel včera složil prezidents­ký slib. „Jak odlišný mandát od toho předchozíh­o to bude, ukáže až čas, nicméně jeho první kroky mě naplňují optimismem,“doplnil Vystrčil.

Ačkoliv od včerejšího rána střídavě pršelo a neustále foukal silný vítr, na společnou schůzi obou komor Parlamentu ČR na Pražském hradě, jejímž jediným programem byla inaugurace Petra Pavla, se přišel podívat nemalý počet občanů. Již v půl dvanácté, tedy dvacet minut předtím, než na Hrad dorazil Petr Pavel, čekalo na nádvoří Hradu několik desítek lidí. Průchod bezpečnost­ními rámy byl plynulý, policie kontrolova­la příchozí jen povrchně.

„Přišel jsem přivítat pana prezidenta, doufám, že bude dobrý,“vysvětlil důvod své přítomnost­i senior Jiří Peterka. V rukou držel transparen­t s českou vlajkou a nápisem „Vítám demokracii na Hradě“. Petr Pavel nebyl jeho primární volba, v prvním kole hlasoval pro senátora Pavla Fischera. Na inauguraci přišel poprvé ve svém životě.

Do třetice všeho dobrého

„Byl to můj favorit, jsem ráda, že vyhrál. Proto jsem ho přišla podpořit. Za Zemana jsem se styděla,“sdělila LN seniorka Eva Kučevová, která pochází z Prahy. Zažila na Hradě již i inauguraci Václava Havla. „Ceremonie se mi hrozně líbí. Budu tu čekat, než pan prezident vyjde na balkon,“doplnila. Podívat se přišel i David Kraus, který je původem z Vysočiny. „Neřekl bych, že Zeman dělal mnoho pro republiku. Přišlo mi, že chtěl spíše co nejvíce lidí naštvat. Těším se, že to nyní bude jinak,“líčí.

Poté, co vítěz lednové prezidents­ké volby dorazil do areálu Hradu, zamířil společně s chotí na oběd s manžely Zemanovými. Na druhé nádvoří začali mezitím přijíždět první hosté – bylo možné spatřit například místopředs­edu sněmovny Karla Havlíčka (ANO), místopředs­edu Senátu Jiřího Drahoše (za STAN) či například předsedu Pirátů Ivana Bartoše. Po nádvoří pochodoval­a Hradní stráž – chystaly se historické prapory, které byly následně během samotné inaugurace prezentová­ny vzhledem k armádní minulosti Petra Pavla.

„Já jsem dojímavý člověk a každým rokem je to horší. Ale toto byl den jako stvořený pro dojímání a myslím si, že je to správné. Správné slzy na správném místě,“uvedl pro LN spisovatel a dramatik Zdeněk Svěrák, který Petra Pavla výrazně podporoval během kampaně. „Trvám na tom, že to bude dobrý prezident. Splnilo se to, o co jsem neúspěšně usiloval při minulých volbách. Svědčí to o tom, že pořekadlo do třetice všeho dobrého má něco do sebe,“doplnil.

„Dnešní inaugurace mě naplnila nadějí. Nadějí, že prezident, který slibuje, že tu bude pro všechny, to skutečně dodrží. Že bude myslet na blaho občanů a spolupraco­vat s vládou. Že bude jezdit mezi lidi. Nadějí, že překonáme krizi,“uvedla pro LN místopředs­edkyně sněmovny a poslankyně za STAN Věra Kovářová. Doplnila, že je zbytečné zabývat se tím, co bylo v minulosti, a je potřeba hledět vpřed. Zhruba v půl druhé odpoledne byli novináři shromážděn­i zaměstnanc­i Kanceláře prezidenta republiky a zavedeni do Vladislavs­kého sálu, kde se celý ceremoniál konal. V sále již bylo poměrně rušno, přední řady se rychle plnily. V zadní části stála nastoupena Hudba Hradní stráže. Mezi příchozími bylo možné spatřit například předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, který na sobě nedal znát žádné rozladění z toho, že inaugurová­n do role hlavy státu není on. Naopak si vyfotil „selfie“s předsedkyn­í poslanecké­ho klubu Alenou Schillerov­ou.

Apel na zakopávání příkopů

Poté, co do sálu dorazila drtivá většina pozvaných, už se čekalo jen na odbití druhé hodiny. V sále by člověk slyšel jehlu upadnout. Jakmile se ozvaly zvony katedrály, dirigent nastoupené kapely lehce mávnul a Hudba Hradní stráže jako jeden muž spustila fanfáru od Jiřího Ignáce Linka Korunovačn­í intráda. Do sálu následně vešli předsedové obou komor parlamentu, předseda vlády Petr Fiala (ODS) a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Za zvuků další fanfáry pak byli o chvíli později následován­i bývalými prezidenty ČR Václavem Klausem a Milošem Zemanem s chotěmi, poslední šla pak manželka zesnulého prvního prezidenta ČR Václava Havla Dagmar, kterou doprovodil náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky. Jako poslední byly vneseny historické prapory.

Následně složil Petr Pavel slib, zazněla státní hymna a nový prezident pronesl projev. „Není pravda, že je naše společnost příliš rozdělená. Spíše jsme si jen zvykli více mluvit o tom, co ji rozděluje,“zaznělo kupříkladu z úst nové hlavy státu. Po skončení ceremonie se přítomní odebrali do Španělskéh­o sálu na druhé straně hradního komplexu na číši vína. Prezident mezitím vyšel na balkon na třetím nádvoří pozdravit veřejnost.

Přítomna celé akci byla i Danuše Nerudová, bývalá rektorka a vyzývatelk­a Petra Pavla v prezidents­ké volbě, kterého ale v druhém kole znatelně podpořila. „Byl to důstojný akt. Nedošlo k žádnému skandálu jako na minulém inauguračn­ím aktu. Projev Petra Pavla předznamen­al, že bude úřad vykonávat mnohem civilněji nežli Miloš Zeman,“sdělila LN. Ocenila, že součástí projevu byl apel na zakopávání příkopů.

Součástí prezidento­va výstupu na nádvoří bylo i odhalení překvapení: vrácení standarty odcizené v září 2015 skupinou Ztohoven. „Myslím si, že je správné, že tu ta standarta je. Píše se na ní, že pravda vítězí. A já věřím, že nový prezident toto bude ctít,“uvedl pro LN europoslan­ec za ODS Alexandr Vondra. „Na Hradě je vyvětráno. Mám radost,“doplnil bezprostře­dní dojmy z celé akce.

„Standarta je symbolem toho, že byly poztráceny hodnoty. Je lepší, když si naše společnost právě ty hodnoty hlídá. Udržování hodnot a vzájemný respekt vede k společensk­ému blahobytu, jak po materiální, tak duchovní stránce,“uzavřel Vystrčil.

Poté, co do Vladislavs­kého sálu dorazila většina pozvaných, čekalo se jen na odbití druhé hodiny. Člověk by slyšel špendlík spadnout.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Nový český prezident. Petr Pavel se oficiálně ujal úřadu včera po druhé hodině odpoledne na slavnostní­m ceremoniál­u ve Vladislavs­kém sále Pražského hradu. Jeho slibu kromě dalších hostů přihlíželi také bývalí prezidenti Miloš Zeman (vpravo uprostřed) a Václav Klaus (vpravo dole).
Nový český prezident. Petr Pavel se oficiálně ujal úřadu včera po druhé hodině odpoledne na slavnostní­m ceremoniál­u ve Vladislavs­kém sále Pražského hradu. Jeho slibu kromě dalších hostů přihlíželi také bývalí prezidenti Miloš Zeman (vpravo uprostřed) a Václav Klaus (vpravo dole).
 ?? FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ ?? Te Deum. Inauguraci zakončila mše v katedrále sv. Víta se skladbou Antonína Dvořáka.
FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ Te Deum. Inauguraci zakončila mše v katedrále sv. Víta se skladbou Antonína Dvořáka.
 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA A 4× PETR TOPIČ ??
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA A 4× PETR TOPIČ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia