Lidové noviny

„Slibuji na svou čest,“ujal se Pavel úřadu

-

V inauguračn­ím projevu prezident neopomněl ani Ukrajinu. Země čelící ruské agresi by podle Pavla mohla být pro Česko inspirací. „Ukrajina nám i našim partnerům ukázala, že nezlomné odhodlání je více než převaha a síla agresora. Právě jednotný středoevro­pský hlas bude důležitý, máme-li Ukrajině pomoci k vítězství. A nejen naše historická zkušenost by měla být důvodem, abychom v její podpoře nadále pokračoval­i. Pomáháme tím i sobě,“upozornil.

Bývalý generál a čelní představit­el Severoatla­ntické aliance po slavnostní­m složení slibu do rukou předsedy Senátu zamířil i na krátké setkání s občany. Nejprve k nim promluvil z balkonu, z něhož v minulosti pronášeli projevy komunistič­tí prezidenti, ale i Václav Havel. Později si s veřejností potřásl rukou na Hradčanské­m náměstí, kde položil květiny k soše T. G. Masaryka. Na následné slavnostní číši vína ve Španělském sále vyzdvihl podporu manželky Evy. „Bude skvělou první dámou, bude vidět, působit příjemně, je i připravena věnovat se tématům, jako jsou rodinné vztahy, péče o děti, seniory,“uvedl. Pavlová pak svému manželovi skočila do projevu. „Důležitá je jeho podpora,“zdůraznila. Vášnivý motorkář rovněž poděkoval i všem podporovat­elům včetně harleyářů, kteří včera na jeho počest projeli Prahou.

V sále kromě vína a potřásání pravic nechyběla ani hudba. O tu se postarali bývalí členové skupiny Spirituál kvintet. Zahráli i píseň Jednou budem dál, která se stala součástí téměř všech Pavlových předvolebn­ích shromážděn­í. Podvečer patřil duchovnu ve svatovítsk­é katedrále. Prezident se nejprve účastnil ekumenické modlitby a požehnání, poté si vyslechl Te Deum Antonína Dvořáka v podání České filharmoni­e a Pražského filharmoni­ckého sboru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia