Lidové noviny

Časy se mění. Pavel si vzal na pomoc Dylana

- MAGDALÉNA KOMŮRKOVÁ

Na Pražském hradě včera po inauguraci prezidenta Petra Pavla zazněla mimo jiné píseň Časy se mění. Zazpívala ji Kateřina Marie Tichá v okamžiku, kdy šla nová hlava státu pozdravit z balkónu na třetím hradním nádvoří veřejnost. „Je za pět minut dvanáct a čas nechce stát, každý ví – časy se mění,“zpívala tmavovlasá písničkářk­a, když Pavel mával lidu.

Česká verze písně pochází z repertoáru tria Golden Kids, které tvořili Marta Kubišová, Václav Neckář a Helena Vondráčkov­á. Není to ale jejich původní song, převzali ho od amerického písničkáře Boba Dylana. Ten píseň The Times They Are a-Changin‘ napsal v 60. letech se silně politickým podtextem. „Pojďte, senátoři a kongresman­i, a slyšte tuhle výzvu. Nestůjte ve dveřích. Nepřekážej­te na chodbě. Venku zuří bitva, brzo se vám budou třást okna a chvět zdi, protože časy se mění,“zní část původního textu protestson­gu, jejž Dylan vydal v roce 1964.

Tato slova ale včera na Pražském hradě nezazněla. Tichá zazpívala českou verzi, kterou v roce 1969 otextoval Zdeněk Rytíř. Vzhledem k tomu, že v tehdejším Českoslove­nsku vládl tvrdý komunismus, byla píseň cenzurovan­á a rozhodně neměla tak ostrý náboj jako původní Dylanova.

Jeho píseň se v 60. letech stala doslova hymnou amerického hnutí za občanská práva a protiváleč­ných nálad. Dnes jednaosmde­sátiletý „hudební gigant“ji napsal ve svých třiadvacet­i letech. Záhy začal být mezi Američany oslavován coby hlas mladé generace a vůdce nebojácné mládeže.

„Nemělo to nic společného s rodiči nebo věkem. Byl to pocit zoufalství vůči úřadům – někdo, kdo vás nebere vážně, zároveň vyžaduje, abyste k němu chovali respekt,“vysvětlova­l v minulosti Dylan, proč protestson­g napsal. Chtěl jím reagovat na tehdejší situaci ve Spojených státech.

Kubišová nemohla dorazit

Původně měla vedle nového prezidenta Pavla stát na balkóně zpěvačka Marta Kubišová, která se v minulosti stala symbolem boje proti komunismu. Podle informací deníku Blesk však pozvání musela odmítnout. „Jednak mě ofouklo před domem a jsem nastydlá, což by se asi při troše vůle dalo zvládnout, ale navíc mi trhali zub, tak jsem oteklá,“vysvětlila Blesku Kubišová.

Původně ji prý Pavel požádal, aby na nádvoří zazpívala Časy se mění ona. To však rovnou odmítla, protože před pěti lety ukončila hudební kariéru. Druhá volba tak byla osmadvacet­iletá zpěvačka Tichá, jež spolupracu­je s kapelou Jelen a byla nominována na Českého slavíka jako objev roku.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Na slavnostní ceremoniál dorazila Danuše Nerudová (vlevo nahoře), Zdeněk Svěrák (nahoře) i Pavlův syn Petr (dole uprostřed). K veřejnosti nový prezident promluvil z balkónu na třetím nádvoří, jejž zdobila opravená standarta, kterou v roce 2015 tajně na Pražském hradě vyměnila umělecká skupina Ztohoven za červené trenýrky. Nyní ji umělci na Hrad vrátili.
Na slavnostní ceremoniál dorazila Danuše Nerudová (vlevo nahoře), Zdeněk Svěrák (nahoře) i Pavlův syn Petr (dole uprostřed). K veřejnosti nový prezident promluvil z balkónu na třetím nádvoří, jejž zdobila opravená standarta, kterou v roce 2015 tajně na Pražském hradě vyměnila umělecká skupina Ztohoven za červené trenýrky. Nyní ji umělci na Hrad vrátili.
 ?? FOTO MAFRA – JAKUB STADLER ?? Live. Kateřinu Marii Tichou doprovodil Kühnův sbor.
FOTO MAFRA – JAKUB STADLER Live. Kateřinu Marii Tichou doprovodil Kühnův sbor.
 ?? FOTO MAFRA – 2× LADISLAV KŘIVAN, TOMÁŠ KRIST, ANNA BOHÁČOVÁ A MICHAL RŮŽIČKA ??
FOTO MAFRA – 2× LADISLAV KŘIVAN, TOMÁŠ KRIST, ANNA BOHÁČOVÁ A MICHAL RŮŽIČKA
 ?? ?? Hrad plný hostů.
Hrad plný hostů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia