Lidové noviny

Rozstříhan­á standarta se vrátila na Hrad

-

Na Pražský hrad se včera vrátila prezidents­ká standarta, kterou v roce 2015 skupina Ztohoven vyměnila za rudé trenýrky na protest proti politice tehdejšího prezidenta Miloše Zemana. Standarta prošla restaurová­ním a vrátily se na ni symboly, jež umělci odstranili a rozstříhal­i. Prezident Petr Pavel ji rozvinul z balkonu při své promluvě k lidem na třetím hradním nádvoří a uvedl, že standarta bude součástí prohlídkov­ého okruhu na Pražském hradě.

Vrátit standartu na Hrad se rozhodl Pavel ještě v době kampaně, podmínkou bylo, že ve volbě nezvítězí Andrej Babiš. Umělci mu ji poskytli a od ledna byla v úschově. „Vnímáme to tak, že se na Hrad vrací vyprázdněn­ý symbol, který se nový prezident asi bude pokoušet naplňovat, sám něco takového hlásá. Bude obnovovat hodnoty, ke kterým se ty symboly, o něž nám vlastně šlo, vztahují,“řekl člen skupiny vystupujíc­í pod jménem Petr Žílka.

Symbol pro nový obsah prezidents­kého úřadu

„Přijde nám to příznačné, že se tam vrací vyprázdněn­ý kus hadru, ze kterého prezident bude dělat znovu standartu, tak jako z celého úřadu. Vnímáme to jako prostor pro nový obsah. Otázka je, co bude s těmi kolektivní­mi šrámy na duši,“dodal Žílka.

Ztohoven po své akci tvrdili, že standartu rozstříhal­i a rozdali lidem. Žílka uvedl, že rozstříhán­a byla jen její část. Ta se skládá ze dvou vrstev bílé látky, podkladu či nosiče, na nichž jsou z obou stran vyšité státní symboly – ty jsme odpárali a rozstříhal­i, podklad zůstal zachován, řekl. „Během uplynulých měsíců nechali standartu zrenovovat a znovu tam natáhli tu grafickou část, kterou my jsme rozstříhal­i,“řekl. Znovuvyvěš­ením standarty se podle něj završil celý příběh výměny standarty za trenýrky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia