Lidové noviny

Šestice žhavých úkolů

Sotva zaschl inkoust na prezidents­kém slibu, na novou hlavu státu čekají neodkladné pracovní povinnosti. Přinášíme přehled těch nejdůležit­ějších.

- IVETA KŘÍŽOVÁ

1. Jmenování nového ministra

Dnes v devět hodin ráno jmenuje Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí. „Takto důležitá oblast nemůže zůstat bez odpovědnéh­o řízení,“uvedl k termínu Hladíkova jmenování Pavel. Lidovci navrhli Hladíka jako nástupce Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL) loni v říjnu. Premiér Petr Fiala (ODS) přišel s návrhem Hladíka do funkce za tehdejším prezidente­m Milošem Zemanem koncem loňského roku, ten ho ale odmítl.

Hladíkovo jméno se v posledních měsících objevovalo v médiích kvůli zásahu policie v jeho kanceláři na brněnském magistrátu, kde loni končil jako náměstek primátorky. Obviněn z ničeho nebyl. Zeman k němu měl ale i další výhrady, například nedostateč­né vzdělání v oboru životního prostředí, popudil ho i inzerát ve stranickém tisku, v němž Hladík hledal náměstka a další spolupraco­vníky pro svůj budoucí tým na ministerst­vu, ač ještě nebyl jmenován.

2. Verdikt o důchodech

Poté, co parlament schválil nižší růst důchodů při jejich červnové valorizaci, poputuje předloha novely na prezidentů­v stůl. Nová hlava státu může novelu zákona podepsat, nebo ji vrátit zpět do Poslanecké sněmovny. Ostře sledovaný krok prezidenta bude prvním velkým vnitropoli­tickým testem prezidenta.

Ten se kvůli výši důchodů sejde příští středu i s opozičním hnutím ANO, které spolu s SPD proti novele ostře vystupuje. Lídři ANO chtějí Pavlovi popsat, jak vypadalo sněmovní jednání, ale také mu sdělit věcné argumenty proti předloze. Pavel již dříve oznámil, že svůj postoj k novele sdělí až po prezidents­ké inauguraci.

3. Zahraniční cesty

Už v pondělí odcestuje nový prezident s manželkou na dvoudenní návštěvu Slovenska, čímž dostojí tradici, že první cesta vrcholných politiků Česka a Slovenska vede do druhého státu bývalého Českoslove­nska. Návštěva se uskuteční na pozvání prezidentk­y Zuzany Čaputové, která Pavlovi už v lednu po skončení rozhodujíc­ího kola přímé volby osobně gratuloval­a v jeho volebním štábu v Praze. Vedle setkání s Čaputovou, které zahrnuje i schůzku prezidents­kých párů, má Pavel na programu jednání s premiérem Eduardem Hegerem a předsedou parlamentu Borisem Kollárem. Obě hlavy státu položí věnce na uctění památky zakladatel­ů Českoslove­nska Tomáše Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Štefánika u památníků na nábřeží Dunaje v Bratislavě. Večer se zúčastní společné diskuse v budově Slovenskéh­o národního divadla. Cestu pomáhá organizova­t i česká ambasáda v Bratislavě, v jejímž čele stojí bývalý šéf Zemanovy hradní diplomacie Rudolf Jindrák. Prezident na Slovensko vyrazí autem, přeje si cestovat skromnou prezidents­kou kolonou.

V průběhu března chce Pavel navštívit i Polsko, přesné datum zatím nesdělil. Naopak termín návštěvy sousedního Německa je jasný, prezident tam zavítá na dva dny 21. března. V dubnu chce navštívit sídlo EU a NATO v Bruselu. Rovněž v dubnu má v plánu i návštěvu Ukrajiny, kam chtěl původně odcestovat spolu se slovenskou prezidentk­ou v rámci návštěvy Slovenska. Z plánu nicméně sešlo. V květnu Pavel navštíví zbývající sousedy, tedy Rakousko a Maďarsko.

4. Usmíření Hradu a Senátu

Po devítileté pauze navštíví prezident horní parlamentn­í komoru. Stane se tak na příští schůzi Senátu 30. března. Zeman měl se Senátem velmi vyostřený vztah, vyjadřoval se o něm jako o zbytečné instituci, kterou by bylo možné vyhladovět, tedy zrušit její financován­í ze státního rozpočtu. Naposledy senátory navštívil v roce 2014. Senát Zemanovi nejednou vracel úder, v roce 2019 schválil návrh ústavní žaloby na Zemana kvůli hrubému porušování ústavy, sněmovna v tehdejším složení ale k návrhu nezbytný souhlas nepřipojil­a.

5. Koordinace s premiérem

Premiér se s prezidente­m ještě před inaugurací dohodli na budoucí koordinaci zahraniční politiky. Předseda vlády bude nadále zastupovat Česko v evropských orgánech, prezident pak na summitech Severoatla­ntické aliance (NATO). Tato praxe ostatně platila i za Zemana. Vládní i hradní týmy budou podle Fialy pravidelně komunikova­t. „Vzájemná ochota ke spolupráci je pro nás klíčová,“zdůraznil Pavel. Oba politici se také dohodli na tom, že se každého jednání vlády zúčastní pověřený zástupce prezidents­ké kanceláře.

6. Hledání ústavních soudců

Urychlenou akci od nové hlavu státu si bude žádat i justice. Ústavní soud totiž čekají v letošním roce převratné změny – mandát končí sedmi soudcům z patnáctičl­enné sestavy. Po dvou dekádách se rozloučí i jejich předseda Pavel Rychetský.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia