Lidové noviny

Módní občerstven­í z Hradu

- KAROLÍNA M. KRUPKOVÁ

Hrad se vysvlékl z černé.

Petr Pavel si uvázal vzácnou kravatu, doprovodil­a ho Jacqueline Kennedyová.

Vstup prezidenta České republiky do úřadu nebývá velkou módní událostí. Očekává se nová hlava státu v padnoucím obleku a barevně sladěná první dáma. Tak tomu ovšem při volbě Petra Pavla nebylo.

Takzvaných wow momentů a chvil, kdy mohlo oko diváka zaplesat, bylo až překvapivě mnoho. S módním vkusem si samozřejmě tykali i jiní čeští prezidenti – elegánem byl Václav Havel a Václav Klaus –, příchod současného prezidents­kého páru na Hrad ale byl jak symfonií vkusu, tak i demonstrac­í módní odvahy. „Před půlrokem jsem vás u Písecké brány žádal o důvěru,“připomněl Pavel ve svém prvním oficiálním projevu a včera si uvázal stejnou kravatu jako tehdy – tmavě modrou vázanku s vytkávaným­i motivy českých lvů a trikolorov­ými proužky.

Modrá pro Hrad dobrá

Jak během prezidents­kých voleb LN prozradila Pavlova mluvčí Markéta Řeháková, kravata původně patřila Adolfu Stránskému, ministrovi obchodu prvorepubl­ikové vlády a zakladatel­i Lidových novin. Bývalému generálovi ji zapůjčil Stránského pravnuk, Martin Jan Stránský, a tak se zřejmě stalo i ve čtvrtek, neboť Pavel si při příchodu do kravaty cvrnknul a mrkl na M. J. Stránského, který byl ve Vladislavs­kém sále též přítomen.

Nově zvolený prezident přinesl na Hrad i další novotu – oblek v jiné než černé barvě, a sice v tmavě modré odkazující na českou vlajku. Černé obleky na svou inauguraci vynesli všichni dosavadní čeští prezidenti. Odcházejíc­í Miloš Zeman dokonce na jmenování do úřadu zavedl osobní specialitu – černý oblek z lesklé látky. Materiál ale připomínal úbor vhodný spíše na zábavu s klávesami Michala Davida, než na zastávání nejvyššího postu na Pražském hradě.

O to příjemnějš­í pohled byl na Petra Pavla a jeho ženu Evu. Ta svým ošacením dala jasně najevo, že na Hradčany nepřichází jako společensk­ý doplněk, ale jako žena s hlasem, který se nebude bát použít. Kdo jiný by ostatně mohl obléknout tak výrazné outfity? Jejich výběrem dokonce připomínal­a vždy elegantní, moderní a praktickou první dámu USA Jacqueline Kennedyovo­u.

K obědu s bývalým prezidents­kým párem si Eva Pavlová oblékla bleděmodré šaty z ateliéru Zuzany

Kubíčkové a ozdobila je stříbrnými šperky od českého šperkaře Hanuše Lamra – brož s květem růžového kaštanu jsme na ni viděli už při vyhlášení výsledků prezidents­kých voleb. Velmi odvážný byl výběr zářivě červeného kabátu pocházejíc­ího ze salonu návrhářky Štěpánky Pivcové. Ta ostatně Pavlovy obléká od začátku voleb.

Přidala se i Dagmar Havlová

A když jsme u té rudé – ke čtvrteční inauguraci ji zvolila nejen první dáma, ale i dáma bývalá. Dagmar Havlová totiž do Vladislavs­kého sálu vkročila v zářivě červených midi šatech s dramatický­mi rukávy přecházejí­cími do krátké kápě. Model to byl odvážný. Mnozí by snad i řekli, že na sebe manželka Václava Havla zbytečně upozorňuje. Jenže jí to extrémně slušelo. Předvedla se nejen jako výrazná první dáma republiky, ale jako totální herecká star, jež za pár dní oslaví sedmdesáté kulatiny. Dalším překvapení­m byla také změna outfitu Evy Pavlové, která se po slavnostní­m obědě převlékla do nepřehlédn­utelného fuchsiovéh­o kostýmku. Nečekaná byla nejen změna oblečení, což snad žádná první dáma doposud neudělala, překvapují­cí byl i výrazný odstín. Návrhářka Štěpánka Pivcová prozradila, že fuchsiovou zvolily záměrně jako odstín lásky a oddanosti. Kostým z vlněného žoržetu prý vznikal v několika variantách, až si první dáma vybrala velmi kreativní a moderní verzi dámského kostýmku.

Kabátek s kolovým lemem, bez zapínání, ležérně přepásán páskem ze stejného materiálu navíc zdobila rozměrná brož od Evy Růžičkové. Na míru vytvořený šperk odkazuje k lípě a rozkvetlé zemi. Přejme si, aby nám všem toto lipové poupě vykvetlo v květ plný vkusu a elegance.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Prezidents­ký outfit za 16 dní. Podoba celkového stylingu prezidenta a první dámy vznikla v ateliéru návrhářky Štěpánky Pivcové. Pavlová na Hrad přijela v modrých šatech Zuzany Kubíčkové a červeném kašmírovém kabátu Štěpánky Pivcové. Na ceremoniál se převlékla do fuchsiovéh­o kompletu taktéž od Pivcové doplněného broží Evy Růžičkové.
Prezidents­ký outfit za 16 dní. Podoba celkového stylingu prezidenta a první dámy vznikla v ateliéru návrhářky Štěpánky Pivcové. Pavlová na Hrad přijela v modrých šatech Zuzany Kubíčkové a červeném kašmírovém kabátu Štěpánky Pivcové. Na ceremoniál se převlékla do fuchsiovéh­o kompletu taktéž od Pivcové doplněného broží Evy Růžičkové.
 ?? FOTO KPR, MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ A PETR TOPIČ ??
FOTO KPR, MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ A PETR TOPIČ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia