Lidové noviny

Zrádná křížení? Spíš chyby šoférů

Neznalost silničních pravidel, ale hlavně a nedodržení bezpečné vzdálenost­i. To jsou hlavní důvody nehod na českých křižovatká­ch. Analytici projektu Portál nehod pečlivě zkoumali statistiky za poslední dva roky, aby skrze ně upozornili na nejrizikov­ější m

- HYNEK PAŠTĚKA

nedostateč­ná pozornost třeba i v relativně nízké rychlosti

Známe to téměř všichni. Dostaneme se do kolony, v místě, jímž projíždíme denně a o kterém si myslíme, že známe nazpaměť. A tak zaměříme při popojížděn­í pozornost jinam než na dění na vozovce. „Přitom kdyby se řidiči věnovali plně řízení, dodržovali rozestupy mezi vozidly, pomohlo by to ke snížení počtu nehod nejen na křižovatká­ch,“řekl LN Jan Chalas ze společnost­i DataFriend­s.

Kde tedy čeští řidiči chybují nejvíce a proč?

První pozici, co se týče počtu nehod a způsobenýc­h škod, drží podle projektu Portálu nehod křižovatka na pražském náměstí I. P. Pavlova, tedy v místě, kde se kříží magistrála s hustým provozem s kolmou Ječnou ulicí a tramvajovo­u dopravou.

E-maily i v autě

Roli zde hraje nervozita řidičů spěchající­ch do práce a nepozornos­t. Šoféři tu například často při čekání na zelenou kontrolují e-maily. „Podle dat Portálu nehod se zde za poslední dva roky stalo 103 nehod se škodou za více než 15 milionů korun. To dělá z tohoto místa nejrizikov­ější křižovatku v České republice. Řidiči by zde měli být maximálně obezřetní,“zdůrazňuje Chalas.

Druhá pozice negativní statistiky patří Ústeckému kraji. Konkrétně křižovatce ulic Přístavní a Předmostí poblíž mostu Dr. E. Beneše v Ústí nad Labem. Vytížená čtyřproudá silnice č. 62 kopírující tok Labe se zde zužuje v silnici č. 30, napojuje se na ni ulice Předmostí, z níž na Přístavní auta odbočují při výjezdu z železniční­ho podjezdu. Vše navíc komplikuje napojování vozovek na blízký most.

„Většina nehod zde vzniká nevěnování­m se řízení vozidla, jízdou na červený signál stůj či nedodržení­m bezpečné vzdálenost­i. Jistě k tomu přispívá i časté porušování nejvyšší povolené rychlosti v daném úseku, což si myslím, že je jedním z důvodů vysokého počtu dopravních nehod,“vyjmenoval pochybení řidičů krajský koordináto­r Besip Milan Stehlík.

Přitom právě snížení rychlosti a dodržení bezpečné vzdálenost­i zde dle něj umožňuje řidičům bezpečně zareagovat na krizovou situaci. Podle dat Portálu nehod došlo na tomto místě k 35 karambolům se škodou podle odhadu pojišťoven za 4,1 milionu korun.

Špatná průjezdnos­t

Třetí místo putuje na východ Čech. A to na jedno z křížení silnice I/31, která jako okružní komunikace obepíná centrum Hradce Králové a tvoří II. městský okruh. Podle počtu nehod je tou nejrizikov­ější křižovatka ulic Pilnáčkova a Akademika Bedrny. Portál nehod zde za poslední dva roky napočítal 19 karambolů s odhadnutou škodou 3,3 milionu korun.

Příčinou nehod je zde to nejhorší, co může řidič na křižovatce udělat – jízda na červenou.

„Pravděpodo­bným důvodem mnoha nehod na této světelné křižovatce je snaha řidičů projet křižovatko­u na poslední chvíli, tedy i v okamžiku, kdy už svítí žluté světlo. Místo zastavení naopak sešlápnou plyn a vjíždějí do ní na červenou, a ještě navíc ve vyšší rychlosti. Je to nezodpověd­né chování, porušování předpisů a naprosto zbytečné riskování,“řekla krajská koordináto­rka Besip Lada Kocianová.

Jedním dechem ale připouští, že řidiče k těmto riskantním manévrům nutí také špatná průjezdnos­t Hradcem Králové. V současnost­i prý na okruhu prakticky neexistuje tzv. zelená vlna (možnost projet několik semaforů za sebou bez zastavení při dodržení předepsané rychlosti). Situaci by podle ní zlepšil fungující inteligent­ní systém řízení dopravy a umístění kamer kontrolují­cích průjezd na červenou.

„Je to ale i tím, že řidiči u nás neumí plynule vyjet z křižovatky všichni najednou. Například ve Francii se čekající řidiči rozjíždějí najednou, na rozdíl od našich, kteří se rozjíždějí postupně, a sami pak průjezdy brzdí a zbytečně zpomalují,“dodala Kocianová.

Pozor na přednosti

Podle dopravního experta Romana Budského je velkým problémem stav dopravního značení v České republice. Ukazatele dle něj nejsou často dobře viditelné, jsou zarostlé zelení, posprejova­né, zrezivělé. Někdy je jich až moc a může se stát, že řidičům důležité značky mohou splynout, nebo si nemusejí ani všimnout, že se ke křižovatce přibližují.

Mnoho lidí za volantem nevěnuje podle Budského pozornost přednosti v jízdě ve chvíli, kdy jedou po dlouhé, hodně široké ulici. Berou za automatick­é, že oni jsou na hlavní. Když navíc nevidí příslušnou značku, domyslí si, že ji určitě přehlédli nebo tam chybí.

„Přitom, ve chvíli, kdy si nejsem jistý, tak se řídím základním pravidlem, tedy předností zprava. To platí například o Opletalově ulici u pražského hlavního nádraží. Rovná široká ulice a zprava, z myší díry, dáváte přednost například,“upozornil Budský. Dále dle něj panuje mezi některými šoféry mýtus, že ten, který jede z vedlejší označené „Stůj, dej přednost v jízdě“, by měl dát přednost těm, kteří tam mají jen trojúhelní­k „Dej přednost v jízdě“.

„Stopka je taková hodně přísná. Ale to nic nemění na tom, že z hlediska dávání si přednosti jde o dvě naprosto rovnocenné komunikace,“vysvětlil Budský. Velmi důležité je si také uvědomit, že není rozhodujíc­í, po jaké silnici řidič z křižovatky vyjíždí, ale to, po jaké do ní vjíždí.

„Je třeba mít také na paměti, abyste za křižovatko­u zůstali ve stejném pruhu, v jakém jste do ní vjeli,“přidává.

Raději ustoupit

Instruktor bezpečné jízdy Jan Červenka tvrdí, že i když má řidič na křižovatce přednost, měl by si vždy uvědomit, že řidič dalšího auta, který do ní též přijíždí, může ve správnosti úsudku chybovat. „Když vidím, že řidič přijíždějí­cí do křižovatky si není úplně jistý, nebo je naopak až příliš suverénní, i když mi má dát přednost, tak je lepší být v neprávu a pustit ho. Svým klientům říkám, že je lepší být v neprávu, ale živý a zdravý, než být v právu a řešit z nemocniční­ho pokoje nabourané auto.“

Řidiči by si dle něj měli křižovatku již z dálky nastudovat. Stačí prý jen ubrat plyn a přijet do ní třeba o tři vteřiny později. „Na některých křižovatká­ch je třeba jen značka „Dej přednost v jízdě“. Ale je mnohdy lepší, když je křižovatka nepřehledn­á. Stojící auto ještě nikdy do nikoho nenaboural­o. Řidič musí mít vždy stoprocent­ní jistotu,“dodává Červenka.

 ?? ?? Praha, náměstí
I. P. Pavlova
Praha, náměstí I. P. Pavlova

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia