Lidové noviny

Stíhačky pro Kyjev jsou blíž

Společně. Rusko mezitím zahájilo další vlnu raketových útoků.

- LUBOŠ JIRSA

Na pozadí ruských leteckých úderů na Ukrajinu mezi západními spojenci Kyjeva opět ožívají debaty ohledně dodávek letadel. Řeč se týká hlavně starých stíhaček typu MiG-29 a nejvíce jsou slyšet Slováci a Poláci.

„Potvrzuji, že Polsko oficiálně souhlasí, abychom přebytečné migy na Ukrajinu poslali společně,“uvedl včera na svém facebookov­ém účtu slovenský ministr obrany Jaroslav Naď s tím, že souhlas Varšavy získal ve středu ve Švédsku na jednání ministrů obrany členských států Evropské unie. „Myslím, že je čas na rozhodnutí. Lidé na Ukrajině umírají a my jim můžeme reálně pomoci, na slovenské politikaře­ní není prostor. Je to nelidské a nezodpověd­né,“dodal.

Narážel přitom patrně na bývalého premiéra země Roberta Fica a politiky z jeho strany Směr-sociální demokracie. Ti vystupují proti dodávkám migů kvůli údajnému strachu ze zatažení Slovenska do války od doby, kdy o ně začátkem února ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požádal premiéra Eduarda Hegera. Ten jej ujistil, že pro to udělá maximum.

Možná až dvě desítky stíhaček

Řeč je o 11 stíhačkách MiG-29, které vyřadila slovenská armáda minulý rok. Do poloviny letoška měla totiž obdržet první z celkem 14 amerických stíhaček F-16. Američané ale nakonec oznámili posunutí termínu kvůli nedostatku čipů. První F-16 tak Slovensko dostane nejdřív začátkem příštího roku. Do té doby slovenské nebe chrání právě Polsko ve spolupráci s Českem, od letošního června by se mělo přidat i Maďarsko. Migy tak zůstávají volné.

„Sedm až osm z nich by mohlo být funkčních, Ukrajinci by na nich mohli létat a je tam i závod na opravu těchto stíhaček,“řekl už dříve ministr Naď slovenské televizi TA3. Dodal, že Ukrajinci by je mohli využít i k sestřelová­ní ruských raket s plochou dráhou letu.

Podle analytiků jsou přitom stíhačky zásadní například i při podpoře pozemních jednotek. „Tanky v kombinaci s pěchotou, dělostřele­ctvem a letectvem můžou být klíčem k ruské porážce,“řekl pro Forces News penzionova­ný důstojník britské armády Hamish de Bretton-Gordon.

Samotné Polsko pak dle tamních médií disponuje několika desítkami starých sovětských stíhaček – s jejichž provozem mají Ukrajinci zkušenosti – a o jejich dodávce Kyjevu uvažuje již od loňska.

Šéf polské prezidents­ké kanceláře Pawel Szrot nicméně včera uvedl, že stíhaček bude určitě méně než 14. Což je počet tanků Leopard 2, které Polsko podle ministra obrany Mariusze Blaszczaka předalo právě včera. Prezident Andrzej Duda několikrát prohlásil, že před dodáním polských stíhaček by se na takovém postupu museli nejprve dohodnout spojenci. Nynější shoda se Slovenskem by tak mohla být zlomová.

Jednání o dodávce zbraní pro Ukrajinu se odehrává na pozadí pokračujíc­ích ruských útoků. V noci na včerejšek podnikli Rusové další letecké údery napříč celou Ukrajinou, včetně metropole Kyjeva. Podle Moskvy šlo o odvetu za útoky ukrajinský­ch diverzantů v ruské Brjanské oblasti z kraje března.

Krůček od jaderné havárie

Ostřelován­í mimo jiné přerušilo i vnější napájení Ruskem okupované a v Evropě největší Záporožské jaderné elektrárny. Tu posléze musely napájet dieselové generátory a podle šéfa Mezinárodn­í agentury pro atomovou energii Rafaela Grossiho zařízení pracovalo v nouzovém režimu.

„Nepřítel vypálil 81 střel, aby se znovu pokusil Ukrajince zastrašit svojí žalostnou taktikou. Jediné, na co se okupanti zmůžou, je terorizová­ní civilistů,“napsal ukrajinský prezident Zelenskyj na sociální síti Telegram.

Protivzduš­né obraně země se podle náčelníka ukrajinské­ho generálníh­o štábu Valerije Zalužného podařilo zničit 34 ruských řízených střel a čtyři drony. Bombardová­ní si přesto dle ukrajinské strany vyžádalo nejméně deset mrtvých.

 ?? FOTO REUTERS ?? V nouzovém režimu musela včera pracovat Záporožská jaderná elektrárna poté, co ruské rakety poškodily elektrické vedení
FOTO REUTERS V nouzovém režimu musela včera pracovat Záporožská jaderná elektrárna poté, co ruské rakety poškodily elektrické vedení

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia