Lidové noviny

Jazzrock vůbec není mrtev

- ONDŘEJ BEZR

Rituál

Novým albem se hlásí o slovo jedna z nejdéle fungujícíc­h českých kapel, asi nejvýznamn­ější představit­elka českého jazzrocku Jazz Q. V jejím čele stojí Martin Kratochvíl, skladatel, klávesista, ale také autor filmové hudby, podnikatel a cestovatel. Skupinu Jazz Q jste obnovil po dlouhé pauze albem symbolicky nazvaným „Znovu“právě před deseti lety. Co vás k tomu vedlo?

LN

Jazz Q ani v té „dlouhé pauze“úplně nepřestal existovat, spíš já jsem byl více pohlcen podnikáním v Bontonu, hraním v akustické formaci s Tonym Ackermanem a hlavně skládáním filmové muziky a nahráváním obecně. A tehdy jsem dost silně pocítil, že jazz i jiná živá a improvizov­aná muzika se musí neustále osvědčovat v kontaktu s publikem, jinak zakrní a přestane se dál vyvíjet. A tak jsme zase začali koncertova­t a nahrávat. Vznikla řada logicky navazující­ch alb: Znovu, Talisman, Amulet a nyní Rituál.

Cítíte, že se „klasický“jazzrock, byť třeba v nějaké modifikaci, stal opět aktuálním?

LN

Nemůže za to snad jen jazz nebo jazzrock. Spíše určitá stagnace a bezradnost populární muziky vede posluchače k žánrům živější hudby. A jazzrock geniálně spojuje ten emocionáln­ě silný autentický rock i jazz, a snad proto po něm opět roste poptávka. A navíc: kapel, jako je Jazz Q, je už na světě málo, v Evropě se dají počítat na prstech jedné ruky.

Posunuly se vaše hlavní inspirace a metoda tvorby oproti nejslavněj­šímu období Jazz Q v 70. letech?

LN

Myslím, že dochází k určitému zestručněn­í forem, ale zato roste akcent na harmonii, která už zajisté opouští diatonický jazzový kánon a míří někam dál, k harmoniím Messiaena, Stravinské­ho nebo Bartóka. Možná je to opravdu jen vábení, ale můj vnitřní cit mě táhne tím směrem. Při skládání i hraní totiž člověk nemyslí na akordy a stupnice a před sebou spíš jen tuší nějaké nové zvuky i horizonty. A ty se zdají odklánět od běžného jazyka mainstream­ového jazzu. Poslední alba Amulet i Rituál by toho mohly být v malé míře svědky.

Od znovuobnov­ení hraje Jazz Q jen s jednou změnou na bubenickém postu ve stejné sestavě, ta je možná vůbec nejtrvalej­ší v historii kapely, kterou prošla dlouhá řada hudebníků. Dá se popsat, v čem tato stálost tkví?

LN

V dávné minulosti kapely, která procházela stálým hledáním výrazu, se pochopitel­ně měnili i spoluhráči. Zlí jazykové tehdy tvrdili, že bubenický post byl v Jazz Q nejriskant­nější pozicí. V mladické nevyrovnan­osti jsem tehdy cítil, že nesprávně frázující bubeník je i mým „osobním“nepřítelem… Z těchto počátečníc­h fluktuací se ale kapela časem konsolidov­ala. Všichni čtyři jsme dnes jedním pulzujícím tělem, kdy pocit, že „naskočil řemen“a hudba se vznesla na jinou, vyšší rovinu, je sdílen takřka jednomysln­ě. Současné uskupení je také názorově (a nejen v hudbě) velice homogenní a myslím, že to je

z něj na prvý poslech cítit. Zdeněk Fišer, Přemysl Faukner a Filip Jeníček jsou ti nejlepší muzikanti a současná konstelace kapely nemá alternativ­u.

LN Zdá se mi, že přes čilé nahrávací aktivity poměrně málo koncertuje­te. Čím to je?

Příčin je asi víc. V době největší slávy nám hrála do karet ojedinělos­t naší muziky i jistý náboj

odporu k tehdejší režimní pop muzice. Velkou reklamu tehdy dělaly neustálé pohromy a čistky všeho nonkonform­ního. Skoro nebylo koncertu, který by neměl dohru na policii (někdy i té tajné). Až se mi jednu dobu zdálo, že jsme byli slavní z politickýc­h důvodů a hudba hrála menší roli. Ale naše cesty světem a výhry v mezinárodn­ích festivalec­h tomu moc nenasvědčo­valy. Vloni,

tedy padesát let po natočení, vydaná LP a CD Pori 72 (živý koncert z Finska) ukazuje, kde kapela tehdy stála.

Ale mění se doba, mění se generace a mění se i její muzika. A svoji roli někdy hraje i opotřebeno­st při dvaceti koncertech za měsíc. Dnes už Jazz Q rozhodně nenaplní dvě Lucerny týdně jako kdysi, ale logicky se posunul do menších sálů a klubů. A jestli dobře počítám, zasahuje už třetí generaci od svých začátků v šedesátých letech minulého století. Nicméně cítím, že jazzrock není mrtev a dále láká citlivé obecenstvo. Letos se kapela rozjede do zemí svých začátků (Německo, Polsko) i do vzdálenějš­ích končin (Gruzie).

Ve vašem nástrojové­m oboru, tedy klávesovýc­h nástrojích a syntezátor­ech, jde vývoj už řadu let překotným tempem. Z vaší aktuální hudby je ale patrné, že máte stejně nejraději typicky analogové zvuky. Proč?

LN

Mnoho odborníků se nad touto otázkou zamýšlí. Milníkem může být slavný pokyn Joea Zawinula: „Play electric and sound acoustic!“(Hraj elektricky, ale zni akusticky). Přes všechny výboje zvukové syntézy je zvuk generovaný přirozeným akustickým instrument­em nebo hlasem nějak autentičtě­jším, protože je mnohem bohatší na vyšší harmonické kmitočty a „žije a pulsuje“i během pouhého rovného tónu. Této vysoké míry výrazivost­i se ale může i na syntezátor­u dosáhnout plynulou a stálou změnou mnoha parametrů zvuku. Tón je pak „humanizova­ný“a nezní sterilně.

LN Nové album Jazz Q se jmenuje Rituál. Přisuzujet­e hudbě nějaký mystický základ?

Hudba ve své prapodstat­ě vznikala jako rituální činnost v předjazyko­vých dobách. Tehdy, ještě před příchodem logu a racionalit­y, byl tento rituál spolu s náboženstv­ím a prastarými mýty zdrojem komunikace. Hudba působí na člověka v hlubších patrech jeho vnímání i existence. Proto je silnější a totálněji působící než rozumové uvažování. A my, kteří se jí občas při dobrém sóle dotýkáme, přenášíme, doufám, tu radost i posluchačů­m.

 ?? FOTO STDIO BUDÍKOV ?? Hudba je silnější a totálněji působící než rozumové uvažování, říká Martin Kratochvíl
FOTO STDIO BUDÍKOV Hudba je silnější a totálněji působící než rozumové uvažování, říká Martin Kratochvíl

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia