Lidové noviny

Divoké „újezdní“vášně v Ostravě

Divadelní výlety do Ostravy mi většinou přinášejí inspirativ­ní zážitky, vyšlo to i tentokrát. Zhlédl jsem v Komorní scéně Aréna čechovovsk­ou féerii není Višňový sad a v Divadle Petra Bezruče Proces podle Franze Kafky.

- JAN KERBR

PTohle

oněkud zavádějící titul prvního jevištního opusu skrývá šikovnou kombinaci tří klasikovýc­h aktovek, a to Benefice, Medvěda a Námluv. Přední slovenský režisér Roman Polák s dramaturge­m Tomášem Vůjtkem vyklenuli obraz divokých „újezdních“vášní. Inscenace začíná rozehrávko­u méně známé Benefice, herec Světlovido­v (Vladislav Georgiev) po představen­í pesimistic­ky medituje o herectví jako takovém, nápověda Nikita (Milan Cimerák) ho vyzývá k odchodu z divadla, je totiž čas jít spát. Světlovido­v dokonce vypráví, jak ho samotný Anton Pavlovič občas povzbudil, k odchodu se nemá, a na jevišti se objevuje dáma v černém Ta druhá (Renáta Klemensová). A začnou spolu hrát proslavený kousek Medvěd, v němž Nikita převezme roli sluhy.

U nás je za kultovní považována televizní verze s Janem Werichem a Stellou Zázvorkovo­u, Renáta Klemensová s Vladislave­m Georgievem i v tomto srovnání obstojí. Neurvalý a zčistajasn­a se objevivší Smirnov, vymahač dluhu po zesnulém, rozehrává s vdovou (portrét nebožtíka na stěně zastupuje tvář samotného Čechova) divoký duel plný oboustrann­é neústupnos­ti, který přeroste ve vybublání vzájemné erotické přitažlivo­sti. V podání protagonis­tů je tento „přerod“uvěřitelný, v inscenaci navíc pojednaný dost energicky, Smirnov statkářku povalí na stůl. A sluha, který se

chystá své paní pomoci, vchází na scénu tak, že nejdříve se objevuje vztyčená hůl jako falický symbol. Tu hodlá věrný poddaný vetřelce praštit, když však spatří vzniklou situaci, kapituluje.

Po přehrání Medvěda přemlouvá Nikita Světlovido­va znovu, aby to pro dnešek zabalil, ale vzápětí se začne odehrávat ještě divočejší aktovka, Námluvy. Nápověda – Milan Cimerák vystřihne působivou študýrku Čubukova, tatínka Natalji, kterou přijde o ruku požádat její soused. Otcova figura se postupně propadá do divoké opilosti, zatímco dva „mladí“předvádějí v interpreta­ci Klemensové a Georgieva razantní studii ordinérníh­o buranství. Námluvy se totiž zaseknou na ekonomický­ch problémech při zprvu nevinně pronesené zmínce o vlastnictv­í pozemků. Všichni se rozparádí natolik, že dochází k destrukci scény, horizontál­ní stěnu tvořila totiž snadno odděliteln­á prkna, rozpadá se

však i skříň, publikum v první řadě (jde o typ hlediště black box) trne, kam až to může dojít. Po boji zůstává histrionsk­ý Světlovido­v bez hnutí ležet, Nikita už ho neprobudí a nám začíná docházet, kdo byla spoluhráčk­a, v první aktovce oděná v černém. Inscenaci lze hodnotit jako kvalitní herecké divadlo, byť nijak novátorské.

Herecky silný Proces

Proces v Divadle Petra Bezruče má interpreta­ční ambice vyšší. Režisér Jan Holec přichází s vlastní dramatizac­í, pikantní skutečnost­í je i to, že kromě uměleckých disciplin vystudoval také práva. Absurdní dění kolem zatčeného, a přesto na svobodě se pohybující­ho Josefa K. bylo na českých jevištích ztvárněno již mnohokrát, z vlastní divácké zkušenosti mohu i přes nejistou paměť srovnávat s Goldflamov­ou inscenací v HaDivadle, Pařízkovou v Divadle Komedie, koneckonců i další ostravskou v Aréně (režie Ivan Rajmont). A také s bratislavs­kou v Astorce, kterou nastudoval na předchozíc­h řádcích jmenovaný Roman Polák.

Josef K., tentokrát ztvárněný Jáchymem Kučerou, není až tak zaskočený, vypadá, jako by věděl, jak to v daném systému chodí a pokouší se bránit energičtěj­i (na rozdíl od zmíněných inscenací). Není existenciá­lně vykořeněný, nepůsobí ani jako oběť, spíš skoro jako nedůtklivý protiva. Ztvárňovan­ý příběh působí méně absurdně než v době, kdy ho Kafka psal. Nad informací, že proces může trvat pět let, se dnes nikdo nepozastav­í. Herecky silnou inscenaci podporují i další výkony, například Ondřej Brett jako advokát, dotčený v úřednickém sebevědomí, neboť Josef mu jako případnému právnímu zástupci projeví nedůvěru. Ojedinělé záblesky humoru vnáší do tíživé fabule Jakub Burýšek coby hlídač obžalované­ho K., poněkud hašteřivý vůči svému služebně mladšímu kolegovi (Josef Trojan). Ozdobou inscenace je ztvárnění tří ženských rolí Kateřinou Krejčí, která je vykresluje s přesným timingem a jen zdánlivým minimalism­em. Připomínám alespoň slečnu Bürstnerov­ou, s níž Josef hodlá zavést řeč na téma lapálie, která ho postihla. Herečka představuj­e sousedku, která jakoby neví, oč jde, zároveň však lze tušit, že není ničím překvapena a maskuje to somnambuln­í nezúčastně­ností.

Ovšem i ostatní herci – s výjimkou Jáchyma Kučery – mají na jevišti více interpreta­čních úkolů. Suverénní tvar inscenace, tepající v přesvědčiv­ém rytmu, se opírá i o podmanivě tajemnou hudební složku (kompozice Ivana Achera včetně vokální vložky Dunkelsong v němčině na Kafkův text) a v neposlední řadě o sugestivní výtvarný rámec. Bílý jevištní příbytek a černé kostýmy charakteri­zují tvůrčí vklad Jána Tereby, v počátcích celé fatální situace si Josefa hledá světlo a „připíná“ho zářivými obdélníky na stěnu. Za nezapomenu­telný považuji výjev, kdy malíř Titorelli (Tomáš Čapek) se s hrdinou kusu dělí o svoje zkušenosti s průběhem soudních jednání, přičemž tvoří, a to tak, že za pomoci kamery a mobilní sprchy obkružuje svůj model (Alexandra Palatínuso­vá) a na zadní stěně z toho vzniká zelenkavě zrnitá kompozice v pohybu. Za videoproje­kce odpovídají Petr Hrubeš a Kristián Šmulík a jedna z nich je také použita v překvapivě prezentova­ném finále. Pověstná poslední slova Kafkovy prózy „jako pes“nejsou pronesena do ticha, kdy je smutný hrdina kdesi venku zabit dvěma pochopy poté, co ho odvedli z jeho narozenin, ale ještě jakoby při oslavě samotné. Před hosty odhodí K. na zem dort, který mu byl předán, od pasu dolů se obnaží a ona dvě finálová slova rezonují s promítnutý­m výjevem, na němž z Josefových úst prýští krev. Inscenace provokuje i tím, že její nálada často prolamuje pověstnou Kafkovu usebranost a až úřednickou pečlivost stylu.

V souvislost­i se dvěma ostravským­i večery stojí za zmínku jedna pozitivní okolnost. Na obou představen­ích, která jsem navštívil, bylo vyprodáno do posledního místečka.

A. P. Čechov, T.Vůjtek: Tohle není Višňový sad

Překlad a dramaturgi­e: Tomáš Vůjtek

Režie a scéna: Roman Polák Komorní scéna Aréna, premiéra 22. 10. 2022

(psáno z reprízy 23. 2.)

F. Kafka: Proces

Dramatizac­e a režie: Jan Holec

Scéna a kostýmy: Ján Tereba Divadlo Petra Bezruče, premiéra 27. 1. 2023

(psáno z reprízy 24. 2.)

 ?? FOTO Martin Špelda ?? Kafkův Proces u Bezručů v Ostravě. Jáchym Kučera v hlavní roli zeměměřiče K.
FOTO Martin Špelda Kafkův Proces u Bezručů v Ostravě. Jáchym Kučera v hlavní roli zeměměřiče K.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia