Lidové noviny

Apokalypti­cká groteska v X10

- JANA SOPROVÁ

Cynická besídka – s katarzí, tak zní podtitul nejnovější inscenace pražského Divadla X10, které nabídlo adaptaci románu Stanislava Bilera (1982) Destrukce v režii uměleckého šéfa Ondřeje Štefaňáka. Bilerova kniha získala v loňském roce cenu Magnesia Litera nejen pro svou literární kvalitu, ale bezpochyby i proto, že formou apokalypti­cké grotesky pojmenováv­á současná nebezpečí, ohrožující náš svět. Ať se to týká devastace životního prostředí, hrozeb ekologický­ch katastrof, klimatické krize i celkového úpadku, způsobenéh­o nejen rozpínavos­tí nešetrných investorů a developerů, ale i lhostejnýc­h lidí, kteří ve jménu pohodlí nevidí, co se kolem nich děje. A ti, kdo si tyto skutečnost­i uvědomují, raději dobrovolně odcházejí ze světa. To vše je sledováno pohledem třicátníka, který uprchl z města na vesnici. Tu vnímal jako poslední jistotu civilizace. Se stále stoupající­m rozladěním a beznadějí sleduje, jak moc se mýlil.

Katarze se stejně nekoná

Venkovský román 21. století tedy v sobě nemá ani kousek romantiky, jen zaprášenou rozpadajíc­í se realitu světa plného nebezpečný­ch trhlin, evokující enviroment­ální smutek a existenciá­lní hrůzu z budoucnost­i. Stranou nezůstávaj­í ani děti, i když dospělí se zaštiťují tím, že vše dělají pro ně a jejich budoucnost… Naopak, právě děti vnímají realitu a očekávání apokalypsy nejcitlivě­ji. Není divu, že téma zaujalo vrstevníka Ondřeje Novotného (1984) stejně jako režiséra

Štefaňáka (1994) , kteří se rozhodli vypovídat o těchto skutečnost­ech ještě s výraznější­mi groteskním­i rysy, naturalist­ickými detaily (dočkáme se nejen hrdiny s trvale zakrváceno­u tváří, protože stále padá, ale i hororově celozkrvav­eného sebevraha) a projekcemi detailů snímaných živě mobilem. Pokud jde o scénu, v podstatě si vystačí s minimálním prostorem cca 2x3 m, pokrytým tmavým smetím, připomínaj­ícím něco mezi tlejícím listím a spálenými zbytky. V apokalypti­ckém závěru, kdy se vesnice propadá do nebytí, je plocha postupně zabedněna překližkov­ými zdmi, zatímco v dýmu sledujeme prostředni­ctvím mobilního obrazu lidi uvnitř prostoru.

Zajímavý je způsob práce s herci. I když hlavním (nepojmenov­aným) hrdinou je Václav Marhold (zpočátku mladík s kytarou přicházejí­cí na venkov s radostným očekáváním), je symbolicky součástí celého obsazení. Pětice herců stojí v davu na platformě, a propůjčuje hlasy různým hrdinovým „já“. Zdá se, že není úplně důležité, co si myslí a říká hrdina sám. Je to jakýsi vesmír hlasů, které mu znějí v hlavě, hádají se, argumentuj­í, kladou otázky či citují statistiky. Postupem času jednotlivc­i vystupují ze svých póz a stávají se jednotlivý­mi postavami vesnice (starosta, ředitel továrny, ředitel školy). Díky proměnlivo­sti herců a jejich smyslu pro gag zpočátku celé dění působí zábavně. A můžeme mít pocit, že na vině je sám nepřizpůso­bivý hrdina.

Teprve postupně, jako bychom se propracová­vali jednotlivý­mi vrstvami pod povrch reality, směřuje groteska k hororu. Uzavřený systém vesnice ukazuje stále děsivější skutečnost­i. Děti jako symbol environmen­tálního smutku jsou výmluvně prezentová­ny detailem očí Antonie Rašilovové, snímanými herečkou live a projektova­nými na pozadí scény. Herci své názory odříkávají jakoby bez emocí. O to otřesněji působí fakta o entropii společenst­ví, ať už fyzické, tak psychické. A jak je to se slibovanou katarzí? Jisté, byť diskutabil­ní řešení je možné vidět v samotném závěru (jak knihy, tak inscenace), kdy je „vesnice zla“zničena a hrstka přeživších se dívá na zkázu s uspokojení­m, neboť dává možnost vybudovat něco nového na troskách zaniklého. Divadlo X10 tímto titulem pokračuje v dramaturgi­i, v níž upozorňuje v celé šíři na morální a společensk­ou devastaci v mikro i makro měřítku. Rozhodně to není typ divadla, které by přinášelo lehkou zábavnost, ale spíše podněty k zamyšlení a témata pro diskusi.

Stanislav Biler: Destrukce

Úprava: Ondřej Novotný

Režie, scéna: Ondřej Štefaňák Divadlo X10 Praha, premiéra 24. 2.

 ?? FOTO X10 ?? Destrukce v pražské X10
FOTO X10 Destrukce v pražské X10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia