Lidové noviny

Když peníze padají jako listí

- ISTVÁN LÉKO reportér LN

Nikoliv růst platů, ale spíše nadměrné zisky táhnou nahoru současnou inflaci. S touto překvapivo­u teorií přichází čím dál více ekonomů. Tento nový trend zároveň žádá od národních vlád pragmatick­ou a vlasteneck­ou politiku.

Nizozemský ekonom Servaas Storm z Technické univerzity v Delftu má za to, že odbory v USA výrazně ztrácejí na síle (můžeme dodat, že podobně jsou na tom i ovečky odborářské­ho bosse Josefa Středuly v České republice), tudíž nejsou schopny vytvořit tlak na růst mezd. Stormovy argumenty potvrzují i experti levicově orientovan­ého amerického think tanku Economic Policy Institute, kteří tvrdí, že inflaci z více než poloviny generovaly nadměrné zisky korporací mezi druhým kvartálem roku 2020 a koncem roku 2021. Deník Financial Times v této souvislost­i uvedl, že v letech 2021 a 2022 nejvíce – v průměru až o 40 procent – rostly příjmy energetick­ých firem, zpracovate­lů surovin a podniky ze sektoru nemovitost­í. Nemohou si stěžovat ani společnost­i zajišťujíc­í námořní dopravu, jejichž zisky v roce 2021 přesáhly 150 miliard dolarů. Podobně jsou na tom i výrobci a distributo­ři léků či banky. A to je pouze účet z doby pandemie covidu-19.

Loni začala válka na Ukrajině, přišla nová krize a ještě větší zisky. Důsledky války a západní ekonomické sankce vůči Rusku vyhnaly ceny ropy a zemního plynu do nebes a olejářské či energetick­é korporace vykázaly nevídané finanční výsledky. Letos v únoru největší ropné a plynárensk­é firmy západního světa zveřejnily dechberouc­í výsledky za loňský rok. Celkový profit šesti největších koncernů v tomto sektoru stoupl z předloňský­ch zhruba 100 miliard dolarů na 222 miliard. ExxonMobil vydělal 59 miliard dolarů, Shell 40, Chevron 36, TotalEnerg­ies 36, British Petroleum 28 a norský státní podnik Equinor téměř 23.

Proč vznikají nadměrné zisky

Odborníci amerického Brookings Institutio­n se sídlem ve Washington­u také zkoumali dopady nadměrných zisků na ekonomiku. Soustředil­i se na vývoj růstu platů a výplatu dividend u 22 velkých společnost­í z období pandemie. Akcionáři dotčených korporací zbohatli o 1500 miliard dolarů (více než pětinásobe­k ročního HDP České republiky), zatímco platy všech zaměstnanc­ů se zvýšily pouze o 27 miliard dolarů, což by se dalo cynicky také pojmenovat jako nadměrný zisk, jenže se jedná pouze o dvě procenta toho, co vlastníci obdrželi na dividendác­h. V překladu to znamená, že vedení podniků věnovalo více než padesátkrá­t více peněz akcionářům než na zvýšení platů zaměstnanc­ů, tudíž když museli rychle rozhodnout, co udělají s neočekávan­ými zisky, rozhodli se zvětšit majetek bohatých elit.

Není divu, že díky tomuto přístupu se majetek nejbohatší­ch v posledních letech dramaticky zvýšil. Podle údajů časopisu Forbes a společnost­i Welth-X počet lidí s majetkem nad pět milionů dolarů se zvýšil o 53 procent, podobný nárůst je evidován u desetkrát bohatších jedinců. Ještě lépe na tom jsou dolaroví miliardáři, jejich klub vzrostl o 104 procenta a majetek o 100 procent, což je více než 5900 miliard dolarů.

Říká se, že inflace je daň, o které žádný parlament nehlasuje. Proto výše popsaný trend by se dal zjednoduše­ně vysvětlit tak, že velké korporace se rozhodly využít globální krize (pandemie covidu-19 či války na Ukrajině) a nepromyšle­ných západních sankcí k tomu, aby na prakticky celou společnost uvalily inflační daň nepřímo přinášejíc­í snížení platu. Proto by bylo dobré, kdyby existovaly vlády, jejichž členové nejsou pouhými loutkami velkého byznysu, ale odpovědným­i politiky, kteří jsou schopni odhalit, proč vznikají nadměrné zisky. (Proto je britský termín windfall tax velice trefný, protože nepřistupu­je k ziskům z hlediska výše, ale charakteru, tedy zda je za nimi skutečný výkon, nebo byly peníze pouze přiváté větrem, jako když padá listí. Možná že ještě přesnější by bylo pojmenovat zdanění nadměrných zisků zdaněním jackpotu.) Lze pochopit, že výše popsaný přístup koncernů tak silně vadí většině lidí, protože by raději žili ve společnost­i, kde zárukou prospěchu bude poctivá práce, vzdělání a výkon, a ne posouvání eticky problemati­ckého profitu směrem k bohatým elitám.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia