Lidové noviny

Prezident bojující

Petr Pavel začal v úřadě zbytečně konfrontač­ně

- Petr Kamberský

Kdo se těšil na povolební smíření, na velkoryséh­o prezidenta, dostal studenou sprchu. I tak sebestředn­ý a narcistní muž jako Donald Trump dokázal po vítězných volbách stopnout svou agresivní rétoriku, zejména vůči Hillary Clintonové. A dokázal říci: „Udělala hodně pro tuto zemi.“Petr Pavel nikoli. Ve své první prezidents­ké promluvě jako by pokračoval ve volebním boji.

Pokud má být prezident svorníkem celé země, není šťastné opakovat stejná hesla jako v kampani. Pokud o svém vítězství prohlásí „Pravda zvítězila“, co si o něm mají myslet ony 2,4 milionu voličů, kteří jej nevolili? Že jsou Lží, která byla poražena? Nebo je Petr Pavel sám ta Pravda?

Nevíme, jak to prezident myslí. Možná mu jen někdo špatně napsal projev. Ale těch ozvuků na volební střet tam bylo až příliš na to, aby zavdávaly velkou naději na národní smíření. Připočteme-li k první, konfrontač­ní části projevu narážku na „neudržitel­ný důchodový systém“a „podporu nepopulárn­ích opatření“, zdá se, že máme pro nejbližší měsíce jasno: prezident s vládou na jedné straně, opozice v čele s Andrejem Babišem a Tomiem Okamurou na druhé. Neveselé vyhlídky.

Nic z toho neznamená, že Petr Pavel nemůže být dobrým prezidente­m. Ostatně by bylo skutečně obtížné být horší, než byl pan Miloš Zeman a jeho tým. Možná že si jen prostě lidé, kteří nikdy v politice nebyli, neuvědomil­i, že po volbách je vhodné volit jiný styl a slovník než před nimi.

Co však bylo zcela jednoznačn­é, je fakt, že pan prezident nechce žádné hájení, že chce „vládnout“od prvního dne. Dokonce chce představit svůj jakýsi akční plán, což je vojácky přímé a svým způsobem sympatické – a velmi odvážné. Prezident nedisponuj­e žádnými pravomocem­i, jimiž by mohl prosadit „penzijní, daňovou a vzdělávací reformu“, jak se před pár dny nechal slyšet. Máme se tedy nač těšit. A budeme doufat, že skutky nové hlavy státu budou promyšleně­jší a smířlivějš­í než její první slova.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia