Lidové noviny

Šmíráci a závisláci

Státní úřady zakazují čínský TikTok

-

Obavy z používání čínské sociální sítě TikTok se šíří po Evropě a doputovaly i k nám. Česká republika dokonce proti TikToku přijala nejpřísněj­ší opatření v Evropě a zakázala jeho používání lidem, kteří operují se služební technikou některých úřadů, a varovala i veřejnost. Je TikTok skutečně takovým jinde nevídaným zlem?

Samozřejmě, TikTok shromažďuj­e o svých uživatelíc­h spoustu osobních údajů včetně polohy či kontaktů a kalendáře. Sice asi méně než v minulosti, ale určitě více než většina jiných sítí a než bychom si přáli. Ty pak jdou k lecčemu využít či zneužít, čínské tajné služby mohou využít i zdánlivě banální informace. Vlastník TikToku, čínská firma ByteDance, je totiž podle tamního zákona povinna jim je na požádání předávat.

Sledování TikToku je navíc extrémně návykové, cílí na děti a asi i experiment­uje s ovlivňován­ím chování uživatelů. Firma ByteDance si je přitom vědoma toho, že TikTok nabízí na Západě ne zrovna nejkvalitn­ější obsah. Čínská verze TikToku, která se jmenuje Douyin, má jiný obsah, zřejmě způsobuje menší závislost, děti ji smí používat jen omezeně, místo návodů k šikaně či nahotinek přednostně nabízí vzdělávání a cvičení. A samozřejmě také čínskou státní propagandu. Tu ostatně v zastřené podobě nabízí i TikTok.

Šlo by ovšem namítnout, že podle americké marketingo­vé firmy Genius shromažďuj­e podobný rozsah uživatelsk­ých údajů jako TikTok i videoportá­l YouTube vlastněný Googlem. A s propagando­u přes sociální sítě experiment­ovaly různé soukromé společnost­i na Facebooku a sám Facebook experiment­oval s ovlivňován­ím uživatelů a závislost vytvářely a zřejmě vytvářejí i západní sociální sítě.

Jenže západní sociální sítě se musí podřídit alespoň nějakým zákonným omezením, proti jejich činnosti se lze ohradit, či se s nimi dokonce soudit. V Číně se nikdo ničeho nedovolá. Maximálně tak svého pobytu ve vězení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia