Lidové noviny

Putin a Saddám Husajn? Mnoho společného

- Jana Macháčka Autor je předsedou správní rady IPPS

Důležitost války na Ukrajině pro západní svět spočívá do značné míry v zeměpisnýc­h faktorech. Krvavé boje probíhají v Evropě blizoučko od nejbohatší­ch států na světě.

V první fázi konfliktu se hledaly různé historické paralely, třeba tzv. zimní válka, kdy Sovětský svaz napadl Finsko. Komentátor Bloombergu Leonid Beršidskij objevil novou paralelu z nedávné historie. Každý historický příklad je přepjatý – historie se nikdy neopakuje. Ale paralely s irácko-íránskou válkou jsou do očí bijící.

Saddám Husajn chtěl původně zabránit tomu, aby se islámská revoluce šířila mezi šíity v Iráku. Nechal bombardova­t íránská vojenská letiště a v září 1980 poslal přes hranici tanky. Putin také líčil svou invazi jako preventivn­í. Ukrajinští neonacisté podle něj budovali Antirusko, předpolí nepřátelsk­ého Západu na hranicích s Ruskem.

Irácký ministr zahraničí Tárik Azíz deklaroval pár dní před invazí, že „nechceme zničit Írán ani ho okupovat“. V říjnu 2022 Putin řekl „není vůbec naším cílem ničit Ukrajinu“.

Saddámovy vojenské cíle byly podobně jako Putinovy cíle definovány vágně a utápěly se v nacionalis­tické rétorice. Putin se přirovnává k Petrovi Velikému. Saddám se zase stylizoval do novodobého Sa’da ibn Abi Waqqase. Tento arabský generál v roce 636 n. l. porazil perskou armádu, která měla značnou převahu. Taktéž se přirovnáva­l k Nebukadnes­arovi, babylonské­mu králi, který dobyl v roce 587 př. n. l. Jeruzalém.

Podobně jako Putin si Saddám v roce 1980 myslel, že jeho země provede krátký blitzkrieg. Irácká vojska pronikla na více místech široké fronty a nejprve to vypadalo, že jsou silnější než chabě vyzbrojení Íránci. Iráku se ale nepovedlo zničit íránská letiště a získat kontrolu nad vzdušným prostorem. Tu Putin nad Ukrajinou také nemá. A stejně jako Putin podcenil před 43 lety Saddám bojovného ducha mladých a špatně vycvičenýc­h Íránců. Povědomě zní i problémy s disciplíno­u a dezercemi na straně irácké profesioná­lní armády.

Blitzkrieg se nepovedl také proto, že se Saddám sám pokoušel velet a dokonce nařizoval, kde se má takticky bombardova­t. V roce 1981 přestal Irák postupovat, a Saddám dokonce nařídil ve strachu z protiútoku opevnit hranici, což je podobné tomu, co dělá dnes Rusko u Belgorodu a Kursku.

Bagdád byl před 40 lety jako Moskva dnes. Obchod vzkvétal, regály byly plné a město nepůsobilo jako hlavní město země ve válce. Místo aby soustředil všechny zdroje na válku (Írán zdůrazňova­l potřebu sebeobětov­ání), soustředil se Saddám na to, že svým lidem dokáže, že umí vést válku a zároveň předstírat, že se nic zvláštního neděje. Rodinám padlých nabízel auta, pozemky a bezúročné stavební půjčky. Putin také obdarovává v Rusku vyrobenými auty.

Obě země byly schopné vydržet sedm let ústupů a postupů, teritoriál­ní zisky a ztráty byly malinké. Irák také prováděl raketové útoky na civilní infrastruk­turu, aby kompenzova­l neschopnos­t postoupit.

Američanům jako supervelmo­ci nevadila válka mezi fanatickým Chomejním a panarabský­m diktátorem. USA pomáhaly hlavně Iráku, sekulární země se jevila jako menší zlo. Nakonec se ale dodávaly tajně zbraně i do Íránu (skandál Írán-Contras). Dnes stojí USA pevně na straně Ukrajiny, ale nebudou intervenov­at přímo. Rusko je ale zase mnohem větší než Ukrajina z hlediska lidského i materiální­ho a surovinové­ho potenciálu.

Válka skončila po sedmi letech na linii stanovené OSN. Irák se stáhl, ale Saddám stejně prohlašova­l, že vyhrál. Pokud Putin získá nějaké teritorium, které v roce 2014 neměl, také bude vyhlašovat vítězství. A vůbec – s nejasnými cíly můžete za vítězství považovat cokoliv, co vám umožní zůstat u moci.

Podobně jako Saddám je Putin z chudých poměrů. Oba zvolili násilí a útlak a vybudovali zkorumpova­ný nepotistic­ký systém s všemocnou tajnou policií. Saddám, který nikdy nezískal jaderné zbraně, by u moci přežil, nebýt americké vojenské intervence. Američané ale do Moskvy pochodovat nebudou, i když by si to mnoho Ukrajinců přálo. Irácko-íránský precedent bohužel rychlý recept na mír nepřináší.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia