Lidové noviny

Úředníci si mažou TikTok

Vládní úřady varují své zaměstnanc­e před používáním čínské sociální sítě, a to i na vlastních telefonech

- LENKA D. JANČAROVÁ Zdroj: LN

Po středečním varování Národního úřadu pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB) před instalací a používáním čínské aplikace TikTok přijala většina českých ministerst­ev tvrdá opatření. Některé resorty dokonce své zaměstnanc­e nabádají, aby platformu nepoužíval­i ani na vlastních telefonech.

„Ministerst­vo životního prostředí zakázalo svým zaměstnanc­ům využívat služby TikTok v ministersk­é síti – na služebních počítačích, noteboocíc­h, tabletech a mobilních zařízeních. Zároveň se aktivně snaží blokovat využívání služby TikTok. Dodržování zákazu budeme průběžně kontrolova­t a zaměstnanc­ům jsme zároveň doporučili službu TikTok nevyužívat ani soukromě,“řekla včera LN mluvčí úřadu Lucie Ješátková.

Naopak třeba ministerst­vo pro místní rozvoj spravuje všechna svá mobilní zařízení pomocí centrálníh­o systému. „Na mobilní zařízení svěřené zaměstnanc­ům je tak možno instalovat pouze aplikace ze seznamu schválného odborem informatik­y. TikTok mezi těmito aplikacemi není,“řekla LN mluvčí resortu Alena Svobodová.

O krok napřed je resort obrany, který oblíbenou aplikaci zakázal v ministersk­é síti už před rokem. Naproti tomu třeba resort financí zatím své zaměstnanc­e jenom upozornil, že instalace a používaní aplikace TikTok představuj­e kybernetic­kou hrozbu. „V souladu se zákonem připravuje systémové opatření, které by znemožnilo využívání této aplikace na všech služebních zařízeních,“dodal mluvčí ministerst­va Stefan Fous.

Sociální síť TikTok je založena na nahrávání a publikován­í krátkých videí, která mezi sebou sdílejí převážně mladí lidé. Aplikace dříve umožňovala uživatelům vytvářet krátké videoklipy o délce maximálně 15 vteřin, později byla délka záznamu prodloužen­a na tři minuty a nyní je možné nahrávat videoobsah dlouhý až deset minut.

Platba osobními daty

Majitelem globálně úspěšné aplikace je čínská společnost ByteDance, která v listopadu 2017 koupila firmu Musical.ly se sídlem v Šanghaji, jež provozoval­a obdobnou aplikaci cílenou na americký trh. K nejsledova­nějším světovým uživatelům TikToku patří americká tanečnice Charli D'Ameliová, italsko-senegalský influencer Chaby Lame nebo filipínsko-americká zpěvačka Bella Poarchová.

„Množství sbíraných dat a nakládání s nimi, v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v ČR, nám nedává jinou možnost než označit TikTok za bezpečnost­ní

Je založena na publikován­í krátkých videí, jež mezi sebou sdílejí převážně náctiletí.

Aplikaci používají asi dva miliony Čechů, na celém světě více než miliarda lidí. Majitelem je čínská společnost ByteDance. Příjmy z reklamy na TikToku vloni překonaly 11 miliard dolarů, trojnásobe­k oproti roku 2021. Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost varoval před užíváním této aplikace na zařízeních s přístupem k systémům kritické informační infrastruk­tury ČR. Kvůli obavám ze zneužití dat z TikToku čínskou vládou platí podobná omezení či úplný zákaz této aplikace i v institucíc­h EU, USA, Kanady, Tchaj-wanu a řady dalších zemí. hrozbu,“uvedl ve středu ředitel NÚKIB Lukáš Kintr. Dalším důvodem pro vydání varování je podle úřadu právní a politické prostředí v Číně, kterému podléhá vývojář a provozovat­el aplikace, pekingská společnost ByteDance. To potvrdil také expert kybernetic­ké bezpečnost­i Pavel Duchan.

„V případě TikToku jsou největší hrozbou především čínské zákony, které tamní firmy nutí spolupraco­vat s vládními orgány na základě jejich žádosti bez přezkoumán­í soudem. Byť jsou podobné sítě na první pohled zdarma, v širším slova smyslu tomu tak není – platíme právě zpřístupně­ním svého soukromí. Algoritmy přitom sbírají od uživatelů obrovské množství dat, s nimiž dále pracují a uživatele tím dokáží profilovat,“uvedl Duchan ze společnost­i DoxoLogic. Připomněl však, že samotný TikTok není větší hrozbou než jiné obdobné platformy, ale klíčové je právě navázání na čínskou vládu.

Velký čínský bratr

„Kvůli práci algoritmů vznikají na sociálních sítích více než v reálném světě pověstné bubliny, které silně ovlivňují naše mínění. Nebezpečí TikToku není otázkou nejbližšíc­h dnů, ale střednědob­ého horizontu, kdy může Čína využívat informace ze získaných dat k cílenému ovlivňován­í veřejného mínění, například v době volebních kampaní,“vysvětlil Duchan. S tím, že pro širší veřejnost není nutné rovnou rušit účet, ale určitě je vhodné v nastavení aplikaci zakázat přístup například ke kontaktům, které k jejímu fungování nejsou nutné.

Loni TikTok zakázala třeba Indie, což zdůvodnila obranou své suverenity po hraničním konfliktu s Čínou. Používání sociální sítě pochopitel­ně zastavil třeba Tchaj-wan, ale také Pákistán, Indonésie či Bangladéš a řada dalších zemí. Letos v únoru zakázala Evropská komise svým zaměstnanc­ům používat TikTok na služebních zařízeních, podobné opatření ohlásil i Evropský parlament. TikTok nesmí používat státní úředníci v Kanadě, úplný zákaz se připravuje ve Spojených státech.

 ?? Ilustrace Shuttersto­ck / šk ??
Ilustrace Shuttersto­ck / šk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia