Lidové noviny

Střídání na Hradě

- PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

Po deseti letech skončilo funkční období prezidenta Miloše Zemana. Spousta lidí si oddechla. Zemanův odchod jako leitmotiv obchází opakující se komentář: „aspoň se už za něj nebudeme muset stydět“. Ten se nachází na sociálních sítích i ve vyjádření nejrůznějš­ích občanů pro média. Zažila jsem takový stud také, a to za dosti nepříjemný­ch okolností. Před několika lety jsem byla na Ukrajině účastnicí diskusního pořadu spojeného s promítáním filmu o Olze Havlové. Nejčastějš­í otázka však zněla: „I što vaš preziděnt?“Vysvětlova­la jsem, že jsem prezidenta nevolila a politicky s ním v mnohém nesouhlasí­m (možná zbytečně připomínám, že to bylo ještě v době, kdy byl Zeman ctitelem Ruska a Putina), ale mohu o tom veřejně mluvit a psát – to je přece demokracie. Když jsme ale nastoupily s jinou účastnicí diskuse v Dnipru do taxíku, zeptal se nás taxikář, odkud jsme, a když jsme odpověděly, že z Prahy, hned následoval­a ta obligátní otázka: „I što vaš preziděnt?“Moje společnice odsekla: „Ničevo. Vsjo vremja pjanyj.“(Nic. Ten je pořád opilej.)

Fakt, že Zeman na veřejnosti i před zraky kamer často vystupoval opilý, nebyl jediným důvodem ke studu, který značná část české veřejnosti za svého prezidenta pociťovala. Často útočil na novináře, lhal, šířil nepodložen­é zvěsti, udílel pochybné amnestie – a to se ani nepustím do svévole a krádeží lidí, jimiž se obklopil. Média i sociální sítě nás tím v posledních dnech zaplavily až až. A to ještě uvidíme, co vyjde najevo po jeho (a jejich) odchodu. Nezdá se, že by nový prezident hodlal v Zemanově papalášstv­í a povýšenost­i pokračovat, vystupuje střízlivě a přívětivě. Zjevně nás tedy stud za prezidenta přestane tížit. To je opravdu dobře, vrcholní politici a prezident na prvním místě mezi nimi přece jen určují tón.

Vyprávěl mi jeden pravidelný návštěvník venkovské improvizov­ané hospody (domu, kde se v době covidových uzávěr scházeli sousedé u piva), že všichni jeho spolustolo­vníci Zemana volili. Když se jich ptal proč, byla odpověď jednoznačn­á: „Protože jim to umí nandat.“Ano, i to je součást české (i obecně lidské) povahy – svést vlastní nespokojen­ost a neúspěšnos­t na někoho konkrétníh­o a proti tomu se vymezit, co možná „mu to nandat“. A jestliže je hlava státu propagátor­em této odporné vlastnosti, nepochybně něco není v pořádku.

Ale abych nebyla jen negativní – měli jsme minulý týden setkání disidentů a vládla tam báječná atmosféra. Žádné „nandavání“, žádné ponuré diskuse o tom, kdo za co může. Bylo to bezprostře­dní setkání lidí, kteří mají nebo mívali něco společného, provázela je radost, že ač nás ubývá, přece jen je nás ještě dost, abychom zaplnili menší sál. A že nás nespojuje jen minulost, že děláme společně i s dalšími lidmi nejrůznějš­í věci. Takhle má podle mého vypadat zdravá společnost, schopná překonávat obtíže, spolupraco­vat i přes rozdílný názor na to či ono a rozvíjet se!

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia