Lidové noviny

Géniův odkaz

- PAVEL MATOCHA (objednat lze e-mailem: prazska.sachova@gmail.com).

Nedožité 80. narozeniny legendární­ho Bobbyho Fischera, který ve své době neměl sobě rovného a sám porazil celý Sovětský svaz, si připomínám­e tento týden.

„Šachy se příchodem Fischera radikálně změnily a ani po jeho odchodu nebudou už nikdy stejné jako dříve. To, že dnes hrajeme s elektronic­kými hodinami, dostáváme za hru relativně vysoké honoráře a novináři nás považují za geniální podivíny, není samo sebou. Takový stav má více příčin, ale Fischerův vliv je nepřehlédn­utelný,“napsal o jedenáctém mistrovi světa šachové historie nejlepší český šachista David Navara.

V superlativ­ech o Fischerovi hovořili a hovoří vlastně všichni. České šachové legendy a Fischerovi vrstevníci Vlastimil Hort a Lubomír Kaválek jimi také nešetřili.

V nedávno vydaném druhém rozšířeném vydání knihy Bobby Fischer proti českým velmistrům velmistr Hort napsal: „Fischer byl samotář, autodidakt, rebel, anarchista a génius.“A velmistr Kaválek, který by stejně jako Bobby Fischer letos oslavil osmdesátin­y a který byl Fischerový­m sekundante­m při zápasu o mistra světa, dodal: „Bobby nebyl přítelem krátkých remíz. Jeho neuvěřitel­ná vůle po vítězství naháněla soupeřům strach. Nebylo snadné s ním hrát. Z jeho nejlepších partií vyzařovala jasnost, jednoducho­st a krása. Logika jeho tahů byla snadno pochopitel­ná, nikdo ho však nedokázal napodobit.“

Robert Fischer (* 9. 3. 1943, 17. 1. 2008) vyrůstal v Chicagu, v patnácti se stal velmistrem a účastnil se turnaje kandidátů. V roce 1972 se stal mistrem světa. Poté již nehrál žádnou turnajovou partii a bylo stále zřejmější, že je psychicky nemocný. Zemřel na Islandu, který mu poskytl politický azyl, a zachránil ho tak před americkou justicí.

Posledními slovy Bobbyho Fischera byla věta: „Nic nedokáže tak zmenšit lidské utrpení jako lidský dotek.“

Život a dílo nejlepšího šachisty všech dob si můžete přiblížit zmíněnou knihou Bobby Fischer proti českým velmistrům

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia