Lidové noviny

Oceněn samotným králem

- MILAN VOTAVA OSUDY, KTERÉ INSPIRUJÍ

Ve čtvrtek 9. března uběhlo 78 let od tragického úmrtí českoslove­nského příslušník­a britského Královskéh­o letectva Karla Hájka. Ač jeho statečnost při obraně přístavníh­o města Tobruk v severových­odní Libyi ocenil jedním z nejvyšších britských vyznamenán­í pro poddůstojn­íky samotný král Jiří VI., zůstává jeho životní příběh dodnes téměř neznámý.

Karel Hájek se narodil 18. července 1913 v obci Struhy na Mladoboles­lavsku do rodiny Václava Hájka a jeho manželky Marie, rozené Havlíčkové. Měl dvě sestry, Marii a Boženu. Vychodil pět tříd obecné školy, na které navázal čtyřmi ročníky měšťanky. V roce 1933 byl odveden, vojenskou prezenční službu konal u pěšího pluku 14 ve slovenskýc­h Košicích. V jejím rámci mezi lety 1933 a 1934 absolvoval poddůstojn­ickou školu a později kurz velkých kulometů proti letadlům u pěšího pluku 32. Ve vojenské kariéře se rozhodl pokračovat a k roku 1939 lze prokázat jeho umístění u Vojenského zeměpisnéh­o ústavu v pražských Dejvicích.

Od prvních měsíců existence protektorá­tu Čechy a Morava pomýšlel na útěk do zahraničí, k němuž se odhodlal začátkem srpna. Překročil hranice s Polskem a přihlásil se v Krakově do českoslove­nské vojenské skupiny. Po vypuknutí války byl zařazen do nově vytvořené Legie Čechů a Slováků, konkrétně skupiny pod velením Ludvíka Svobody dislokovan­é v Leśne u Baranowicz. V důsledku rychlého postupu německé armády ustoupila jednotka do sověty kontrolova­né oblasti, kde byl s ostatními zajat Rudou armádou. Po více než roce a půl byl z internace propuštěn a odplul s dalšími Čechoslová­ky na Blízký východ. Tam se v polovině května 1941 stal příslušník­em 1. roty Českoslove­nského pěšího praporu 11 – Východního, v jehož rámci se účastnil obrany obleženého Tobruku.

V listopadu 1941 projevil opakovaně nevšední statečnost, za niž byl jako jeden z hrstky Čechoslová­ků vyznamenán britskou Military

Medal. Vedl třeba denní průzkumnou hlídku směrem k postavení nepřítele. Ten na něj zahájil intenzivní palbu z lehkých kulometů, před kterou se mu podařilo bez zranění vyváznout do bezpečí. Během jiné hlídky zůstal celou noc blízko stejného nepřátelsk­ého postavení, při rozbřesku ho začal ostřelovat, a ještě lokalizova­l nové minové pole. Nakonec jako velitel pevnůstky odrazil přesně mířenou palbou nepřátelsk­ou hlídku o velikosti přibližně dvou čet, jíž způsobil značné ztráty.

V roce 1942 se přihlásil ke službě v britském Královském letectvu a odplul do Velké Británie, kde v květnu 1943 zahájil výcvik pro radioteleg­rafisty. Z toho byl v srpnu téhož roku přemístěn do elementárn­ího kurzu pro navigátory a postupně se připravova­l k plnění úkolů jako člen noční stíhací osádky letounu Mosquito na základně RAF Cranfield.

Štábní rotmistr letectva v záloze Karel Hájek zahynul 9. března 1945 spolu s pilotem Františkem Raškou při pokusu o přistání ze cvičného letu. Pohřben byl o pět dní později ve vojenském oddělení městského hřbitova v Cambridge. In memoriam obdržel druhý Českoslove­nský válečný kříž 1939 a po sametové revoluci byl povýšen do hodnosti plukovníka letectva.

 ?? ??
 ?? FOTO VHÚ, ARCHIV AUTORA ?? Nasazení čs. vojáků v bojích na Blízkém východě a Karel Hájek (vpravo)
FOTO VHÚ, ARCHIV AUTORA Nasazení čs. vojáků v bojích na Blízkém východě a Karel Hájek (vpravo)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia