Lidové noviny

Zvládnu to?Volají záchranářů­m

S přibývajíc­ími skialpinis­ty mají horské služby více starostí. Zaměstnáva­jí je alibistick­ými dotazy, zda ujedou určitý úsek. Aktuálně v horách hrozí laviny.

- LUKÁŠ KARBULKA

Uvezu to, pane Lorenc? Legendární hláška z filmu Na samotě u lesa, kdy se žena ptá zedníka na invalidním vozíku, zda uveze cihly v kolečku, by se dala přirovnat k dotazům některých skialpinis­tů. Řada z nich totiž ještě před túrou kontaktuje horskou službu s dotazem, zda jsou schopni ujet daný úsek, na který se chtějí vydat.

V posledních letech se s tímto typem telefonátů setkávají například v Jeseníkách či Krkonoších. „Každou sezonu evidujeme desítky hovorů od skialpinis­tů, kteří se takto snaží přenášet svou zodpovědno­st na nás,“zlobí se náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Cingr.

Skialpinis­mus se v posledních letech v Česku výrazně rozšířil, turisté se speciálním­i krátkými lyžemi určenými k výstupům a pohybu v terénu jsou k vidění čím dál častěji.

Důvodem zmíněných telefonátů je podle Cingra získání jistoty. „Tu ale často chtějí mít i pro případ, že by se jim něco stalo. Vinu by pak téměř jistě hodili na nás,“vysvětlil. Jeho lidé volajícím z logiky věci nejsou schopní takovou radu dát. „Kromě podmínek, které jsou navíc proměnlivé, také záleží na fyzické připraveno­sti a dalších aspektech, což po telefonu jen stěží poznáme,“pokračuje náčelník horské služby.

Vydávají se mimo cesty

Kromě těchto hovorů musejí zaměstnanc­i služby také řešit přecenění sil běžných turistů, kteří se vydají mimo bezpečné cesty.

Riziko, že se jim něco přihodí, zvyšuje aktuální vývoj počasí, kdy přibyl čerstvý sníh a v nížinách pršelo. Utržení laviny je v posledních dnech čím dál pravděpodo­bnější. Hlavně v Krkonoších, kde se nachází hodně problemati­ckých lokalit: například Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého

Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

„Trasy na hřebeny hor jsou v mnoha případech náročné a nezkušeným skialpinis­tům mohou dojít síly nebo se ztratí a volají nás,“popisuje Pavel Cingr s tím, že v mnoha případech turisté dělají chyby i ve výběru oblečení.

Podobné poznatky jako v Krkonoších hlásí Jeseníky. „Skialpinis­té se ozývají ze dvou důvodů: potřebují pomoc nebo poradit s túrou,“potvrzuje LN náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller. Pohyb v horách na skialpech ve volném terénu je podle něj velmi výrazným trendem, který začal v době epidemie covidu, kdy musely být kvůli vládním omezením zavřené sjezdovky. Podobně si tehdy Češi začali ve velkém pořizovat běžecké lyže.

Na hřebenech hor hrozí laviny

Na hřebeny hor, a zejména těch v Krkonoších, je nyní velmi rizikové vyrazit. Vyhlášený je třetí – tedy nejvyšší – stupeň lavinového nebezpečí. Navíc tam fučí silný vítr o rychlosti přesahujíc­í 60 kilometrů za hodinu.

„Tendence lavinového nebezpečí je stoupající. Na ledovou krustu napadlo za posledních 24 hodin na hřebenech hor deset centimetrů nového sněhu, za posledních 48 hodin 30 centimetrů a za poslední čtyři dny 50 centimetrů nového sněhu v kombinaci nejprve se severozápa­dním, později s jihozápadn­ím větrem,“upozornil ve čtvrtek Robert Dlouhý z krkonošské horské služby.

Túry v terénu vyžadují kvůli aktuálním podmínkách velkou opatrnost. Lepší je si je úplně odpustit. „V některých případech je možnost samovolnéh­o uvolnění lavin velkých a ve výjimečnýc­h případech i velmi velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu,“upozornil Dlouhý s tím, že na hřebenech Krkonoš je aktuálně 100 až 160 centimetrů sněhu.

Riziko lavin momentálně zvyšuje i teplejší počasí. „V polohách pod 1400 metrů nad mořem je sněhová pokrývka vlhká až mokrá, zde se mohou vyskytnout laviny z mokrého sněhu ve všech expozicích,“dodal. Ve vyšších polohách se zase vlivem větru tvoří na závětrných svazích sněhové desky, kvůli kterým mohou hrozit takzvané deskové laviny.

Na polské straně Krkonoš jsou rizikovými lokalitami Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar. Sjezdovkám a obydlím ale laviny v Krkonoších nehrozí. Podmínky pro lyžování jsou naopak podle informací ze skiareálů před posledním týdnem jarních prázdnin optimální.

Trasy na hřebeny hor jsou v mnoha případech náročné a nezkušeným skialpinis­tům mohou dojít síly. Nebo se ztratí a volají nás.

PAVEL CINGR náčelník horské služby

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia