Lidové noviny

Vnímání a zavnímání

- ZORA FREIOVÁ překladate­lka

ZNáš slovník býval pestřejší. Vedle myslím si jsme říkávali i všímám si, cítím, zdá se mi, mám dojem, pozoruju. Všechno se teď vejde pod slovo vnímám.

ná to asi každý rodič: mluvíte k dítěti, udílíte důležité pokyny či užitečné rady, a náhle vás přepadne tušení, že vaše slova nepadají na úrodnou půdu. Ve tváři syna či dcery zpozorujet­e nepřítomný výraz značící, že závada sice není na vašem přijímači, přesto se s celým proslovem klidně můžete jít klouzat. Dítě je duchem nepřítomno a nevnímá vás.

Vnímání je zajímavá záležitost. Slovník spisovné češtiny praví, že vnímat znamená postihovat smysly, tedy zrakem, sluchem, hmatem, čichem a chutí. Za normálních okolností tudíž dítě vnímá, že na něj rodič mluví, zatímco pohyb Země kolem Slunce odehrávají­cí se ve stejném okamžiku je pro jeho smysly nepostižit­elný. Zároveň ale dítě může slyšet rodičovské bzikání, aniž by vnímalo obsah slov: to nám napovídá, že vnímat má ještě další význam, a sice chápat, rozumět. Do hry vstupuje rozum – pokud tedy duch dítěte prodlévá u počítačové hry nebo blížícího se rande, na dekódování rodičovské promluvy už mu nezbývá kapacita.

V poslední době se zdá, že ve veřejném prostoru se s vnímáním přímo roztrhl pytel. Vnímají politici, celebrity, odborníci i laici. Kdykoli se někdo k něčemu vyjadřuje, neopomene poznamenat, že vnímá. Zvláštní oblibě se těší fráze vnímat něco jako hrozbu:

zatímco většina Američanů vnímá jako hrozbu Čínu, většina Čechů vnímá jako hrozbu Rusko. Aby taky ne, když podle experta Rusko nevnímá jaderné zbraně jako my. Dle experta z jiného oboru lidé už nevnímají antibiotik­a jako svatý grál. (Zkoumání, kdo co vnímá jako svatý grál, by mohlo přinést pozoruhodn­é výsledky.)

Při namátkovém procházení titulků se dále ukazuje, že bez ustání probíhají nejrůznějš­í průzkumy, jejichž respondent­i to či ono vnímají negativně:

migranty, digitaliza­ci, důchodce, inflaci, Romy, změny v městské hromadné dopravě, nebo dokonce otěhotnění v pozdním věku. A v rozhovorec­h se místo Co si myslíte o XY? čím dál častěji ozývá Jak vnímáte XY?

Není to tak dávno, co byl náš slovník poněkud pestřejší. Vedle myslím si jsme říkávali i všímám si, cítím, zdá se mi, mám dojem, pozoruju. Dále jsme různé věci brali v potaz, případně jsme i zastávali názor. Za hrozbu jsme leccos pokládali nebo považovali. Všechny tyto úkazy, vjemy a myšlenkové pochody se teď bez problémů vejdou pod vnímám. Určitě je to pohodlnějš­í; vzhledem k tomu, že vnímání je subjektivn­í, není nutno mít názory ničím podložené, nepotřebuj­eme argumenty, stačí, že vnímáme, a nikdo nám do toho nemá co mluvit.

Aby toho nebylo málo, jsou tu i strašlivé tvary navnímat a zavnímat;

dříve se hojně vyskytoval­y hlavně v oblasti různých relaxačníc­h cvičení, dnes je však potkáme kdekoli – třeba u popisu jistého druhu bot, z nichž údajně můžeme zavnímat eleganci a šmrnc, nebo v doporučení, abychom před zahájením rekonstruk­ce bytu pořádně navnímali prostor.

Asi je dobré počítat s tím, že reakce na rodičovské nabádání může znít: „Do půlnoci doma? Vnímám, že máte problém.“

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia