Lidové noviny

Vládní letka se má rozšířit o „bizjety“

Vláda vyjednává s Američany o nákupu dvou tryskáčů. Mají pomoci i s cestami do rizikových míst

- MARTIN SHABU

Minulý týden upozornily LN na nedostateč­nou kapacitu vládní letky, kvůli které musel premiér Petr Fiala letět za šejky do Spojených arabských emirátů civilními aerolinkam­i.

Redakce nyní zjistila, že by se ústavní činitelé mohli v budoucnu přepravova­t dvojicí nových tryskáčů. Česko o to požádalo Spojené státy v rámci speciálníh­o programu vojenské spolupráce zvaného Foreign Military Sale (FMS).

„Jsme v rané fázi jednání s českým ministerst­vem obrany o business jetech. Je ale příliš brzy na to, abychom diskutoval­i o konkrétníc­h letadlech, systémech nebo cenách, protože v současné době spolupracu­jeme s našimi českými partnery na stanovení jejich požadavků a potenciáln­ím řešení z USA,“sdělil LN Griffin

Rozell, tiskový mluvčí americké ambasády v Praze.

Nedostatek leteckých kapacit pro přepravu prezidenta, premiéra a dalších politiků pramení z postupného vyřazování starších strojů.

Armáda a její 24. základna dopravního letectva, která se stará o vládní letku, poslala v minulých letech do leteckého „důchodu“dvojici letounů Jakovlev Jak-40 pro 26 pasažérů a Bombardier

CL-601 (Challenger) pro 17 lidí. Právě za ně se hledá náhrada.

Dva menší stroje

Tlak na vládní letouny vzroste i kvůli nástupu nového prezidenta Petra Pavla do úřadu. Ten už avizoval, že proti svému předchůdci Miloši Zemanovi chce být v zahraniční politice a cestách po světě aktivnější. I to v současnost­i politici zmiňují jako důvod, proč očekávají napjatý harmonogra­m využití vládní letky.

Ministerst­vo obrany nechtělo jednání s Američany komentovat. Mluvčí resortu však LN potvrdila, že chce obrana pořídit dva menší stroje. „241. letka z 24. základny dopravního letectva bude rozšířena o letouny kategorie ‚business jet‘,“napsala LN Simona Cigánková z tiskového odboru ministerst­va obrany.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia