Lidové noviny

Vládní letka se má rozšířit o „bizjety“

-

Podle mluvčí resortu obrany pro pořízení letounů v současné době armáda zpracovává a připomínku­je specifikac­e. „Následně ministerst­vo obrany vypíše veřejnou zakázku na nákup takových letounů, které budou nejvíce splňovat požadavky na přepravu ústavních činitelů,“dodala Cigánková.

Politici nyní používají k cestám do vzdálenějš­ích destinací převážně dva Airbusy A-319CJ, každý z nich převeze stovku osob. Vojáci také upozorňují, že ještě zdaleka neskončila životnost v současnost­i sloužících airbusů. Ty armáda pořídila v roce 2007. Jejich životní cyklus je přitom plánován na 35 let, tedy do roku 2042.

V budoucnu by je mohla doplnit dvojice zmíněných menších business jetů. Do této kategorie spadají například brazilský výrobce Embraer ERJ-135/Legacy 600, Airbus A318 Elite, moderní stroje Bombardier nebo americký Gulfstream,

jenž je rovněž v hledáčku Čechů.

Vládní politici mohou létat i dalšími letouny. Do letky spadají ještě vojenské transportn­í letouny CASA C-295M, avšak vzhledem k nižšímu doletu a především vyšší hlučnosti uvnitř kabiny nejsou vhodné pro cesty do vzdálenějš­ích míst.

Letadla má proti raketám chránit chytrý laser z Izraele

Nové business jety by měly být využitelné i pro cesty do rizikových míst pro plnění zvláštních úkolů. „V Kábulu byl docela risk přistávat,“prozradil LN diplomat s odkazem na dva roky starou evakuaci českých diplomatů a spolupraco­vníků z Afghánistá­nu. Ta probíhala za situace, kdy už Kábul prakticky ovládalo hnutí Taliban. Airbusy přitom nemají ochranné prvky proti napadení. „Chceme, aby letouny měly pasivní ochranu,“přiblížil zdroj LN, který je obeznámen s detaily vyjednáván­í nákupu business jetů.

Podle něj se nejvíce řeší zabezpečen­í proti přenositel­ným protiletad­lovým střelám MANPADS (Man Portable Anti-Aircraft Missiles), jimiž jsou dopravní letouny ohrožené zejména při startu a přistání.

S ochranou civilních letadel mají bohaté zkušenosti například v Izraeli. Stroje tamních komerčních aerolinek chrání systém C-music, který obsahuje citlivé senzory. Jakmile zpozorují střelu, vyšlou proti ní speciální laserový paprsek, jenž ji ošálí a odkloní. Systém se připevňuje na spodní část trupu letadla.

Jak zjistily LN, v roce 2015 ministerst­vo obrany zvažovalo namontován­í systému C-music na vládní airbusy. Jeho cena se před deseti lety pohybovala kolem 1,5 milionu dolarů. Speciální gondolu o váze 175 kil lze umístit na letadla různých velikostí a výkonů. Instalace nevyžaduje speciální nástroje ani dlouhodobo­u odstávku, je možné ji provést v rámci běžné údržby za tři týdny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia