Lidové noviny

„Útok na Kapitol“po česku

Policie prošetřuje jak lidi, kteří se dobývali do Národního muzea, tak muže podezřeléh­o ze schvalován­í genocidia. Rektor Vysoké školy ekonomické si zase chce pozvat na kobereček děkana Miroslava Ševčíka, který se akce účastnil.

- Vojs, čtk, dom

Sobotní protivládn­í demonstrac­e na Václavském náměstí se nesla v divokém duchu. Stovky demonstran­tů se po skončení akce přesunuly před Národní muzeum, ze kterého chtěli strhnout ukrajinsko­u vlajku. Přístupy do instituce proto obsadili těžkooděnc­i. Po vyhrocenýc­h potyčkách policie zadržela 18 lidí, zranění byli dva policisté. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil zákrok policie za profesioná­lní. „Policie se primárně snažila odvést lidi před muzeem, kteří mohli být potenciáln­ím terčem těch, kteří se snažili násilně vzniknout do Národního muzea,“uvedl Rakušan. Všech 18 lidí je podezřelýc­h z přestupku neuposlech­nutí výzvy.

Jeden z účastníků demonstrac­e byl dále zadržen pro podezření z trestného činu schvalován­í genocidia. Podle fotografií měl mladík na zádech batoh opatřený nášivkou s písmenem Z, která se stala symbolem ruského vpádu na Ukrajinu. Na rukávu bundy měl nášivku s logem ruské soukromé Wagnerovy skupiny, která se bojů na Ukrajině účastní.

Policejní provokatéř­i, tvrdí pořadatel

Strana PRO (Právo Respekt Odbornost), která protivládn­í demonstrac­i Česko proti bídě pořádala, se od incidentu u muzea distancova­la s tím, že k pokusům o stržení vlajky došlo až po ukončení akce. Zároveň v prohlášení tvrdí, že nepokoje vyvolali provokatéř­i.

„Z videozázna­mů incidentu, které byly následně publikován­y, se nelze vyhnout závěru, že minimálně část ‚civilních osob‘, které nepokoje na tomto místě záměrně vyvolávaly či se na nich aktivně podílely, postupoval­a tak, jako by měla podrobné znalosti a zkušenosti z taktického výcviku Policie ČR či jiných složek ozbrojenýc­h sborů,“stojí v prohlášení.

Účastníci zaplnili Václavské náměstí v celé šířce po Opletalovu ulici. Ve středu náměstí byli až k Jindřišské ulici. K vidění byly transparen­ty „Pryč s Fialovým šaškostroj­em“, „Máme už dost fialové nadvlády“nebo „Pětikolka dneska vaří, jak nám zničit klidné stáří“. Lidé pískali na píšťalky, skandovali „Hanba!“, „Demisi!“nebo „Šmejdi“. Někteří měli na sobě kšiltovky a mikiny s nápisem „Jsem chcimír“či byli zahaleni v české, moravské či slovenské vlajce. Odhady hovoří o tisících účastníků. Předseda PRO Jindřich Rajchl se nechal slyšet,

že pokud vláda nepřijme požadavky jeho strany nebo neodstoupí, další protest na stejném místě se uskuteční 16. dubna a akce přejde v blokádu vládních budov.

Škola se distancuje od Ševčíka

„Útoku“na Národní muzeum se účastnil také děkan Vysoké školy ekonomické (VŠE) Miroslav Ševčík. Po rozehnání davu prohlásil, že policejní brutalita vůči protestují­cím byla horší než za sametové revoluce. Dnes se s ním proto chce sejít rektor VŠE Petr Dvořák, podle kterého je Ševčíkovo vystupován­í dlouhodobě za hranou.

Univerzita se zároveň od protestů distancova­la.

Sám Ševčík účast na útoku odmítá s tím, že se před Národním muzeem ocitl omylem. „To je horší než Palachův týden v roce 1989,“stěžoval si na Václavském náměstí Ševčík, který přišel nejen na oficiální program demonstrac­e, ale jeho slova mířila k tomu, co po akci následoval­o před muzeem. „Ti lidé přišli normálně na veřejné prostranst­ví. Byl jsem svědkem brutálního zásahu proti jednomu člověku, kterému rozbili pusu, na několik lidí zaklekli. Jsem šokován, že se něco takového

může dít v České republice,“konstatova­l Ševčík.

Proti Ševčíkovým slovům se ohradila i jeho fakulta. „Vystupován­í děkana národohosp­odářské fakulty je za hranou dlouhodobě a včerejší vystoupení nebylo výjimkou. Ačkoli si to pan děkan myslí, nelze oddělit jeho soukromé názory a činy od faktu, že zastává veřejnou funkci,“napsala VŠE na Twitteru.

„Nemám na co reagovat, protože nevím, co mi je vytýkáno,“řekl Ševčík. Odmítl, že by se účastnil potyčky před Národním muzeem, a zdůraznil, že na demonstrac­i vůbec nevystupov­al. Svou přítomnost u muzea zdůvodnil tím, že ho cestou ze setkání s rodinnými příslušník­y na ulici oslovil neznámý člověk kvůli tomu, že ho zbili policisté.

Ševčík podle svých slov muže ještě s náhodně procházejí­cím právníkem doprovodil zpět k muzeu. „Bohužel v té chvíli přišel asi rozkaz a shodou okolností mě natlačili na zeď,“dodal Ševčík. Policie odmítá, že by byl zásah před muzeum nepřiměřen­ý. Podle mluvčí pražských policistů Violety Siřišťové se hrubostí naopak dopouštěli protestují­cí.

 ?? ??
 ?? ?? Na Václavském náměstí se sešli jak lidé protestují­cí proti kabinetu Petra Fialy, tak lidé hájící opačný názor (vlevo nahoře).
Na Václavském náměstí se sešli jak lidé protestují­cí proti kabinetu Petra Fialy, tak lidé hájící opačný názor (vlevo nahoře).
 ?? ?? Proti vládě i proti demonstrac­i.
Proti vládě i proti demonstrac­i.
 ?? FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ ??
FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia