Lidové noviny

Chystáme půjčky na rekonstruk­ce

Jmenování do čela ministerst­va životního prostředí byl prvním krokem ve funkci prezidenta Petra Pavla. Jaké jsou Hladíkovy plány? Rozšíření programu Nová zelená úsporám na bytové domy nebo půjčky na opravy starých domů, vysvětluje politik.

- DOMINIK STEIN

Prezident při vašem jmenování zmiňoval, že výhrady, které k vám měl Miloš Zeman, se ukázaly jako prázdné. Jak jste celou situaci vnímal?

Děkuji panu prezidentu Pavlovi. Zmínil to přesně. Tímto způsobem se dá zničit jakýkoliv člověk, natož politik. Ať již těmi policejním­i, či některými mediálními záležitost­mi. Považuji to za uzavřené.

Jedna z výhrad bylo právě policejní vyšetřován­í, ve kterém ale nefiguruje­te jako obviněný. To se předpoklád­ám nezměnilo.

LN

Byl jsem kontaktová­n policií jednou jedinkrát a 19. října minulého roku jsem podal vysvětlení. Od té doby mě policie v této záležitost­i znovu nekontakto­vala. Nejsem z ničeho obviněn ani obžalován.

A jste si jistý, že ani do budoucna nemůžete být?

LN

Nikdy jsem neudělal nic v rozporu se zákony České republiky. Mé svědomí je naprosto čisté.

Další z výhrad Zemana bylo, že nedohledal žádný váš odborný text na téma životního prostředí.

LN

Jsem politik, manažer. Nejsem akademik, abych psal odborné články. S odborníky jsem v denním kontaktu a po odmítnutí ze strany pana Zemana se za mě odborná veřejnost postavila, například Soňa Jonášová z Institutu Cirkulární Ekonomiky nebo enviroment­alista Miroslav Kundrata. Byl jsem garantem oblasti životního prostředí pro koalici Spolu a podílel jsem se na vládním programové­m prohlášení v této gesci. Myslím si, že z brněnské komunální úrovně mám za sebou celou řadu úspěšných projektů: ať již jde o adaptaci na klimaticko­u změnu, v rámci níž jsme zavedli jako první město v republice zelené střechy, dále to je oblast recyklace, kde jako první spustíme automatizo­vanou optickou třídící linku na separovaný odpad. Začali jsme také zavádět komunitní energetiku do praxe – například skrze fotovoltai­ku na střechy. V tomto chci pokračovat i na celostátní úrovni.

Na ministerst­vu jste dosud působil jako náměstek. Není to nový model, jak budou fungovat všichni zájemci o roli ministra?

LN

Ano, působil jsem nyní dva měsíce v roli náměstka ministra životního prostředí Mariana Jurečky, který dočasně resort vedl. Myslím si, že to standardní proces není. Nicméně zapojil jsem se za tu dobu do běžného chodu ministerst­va, seznámil jsem se s řadou pracovníků, kteří mají hlubokou erudici a chtějí věci měnit.

Vstupujete do vlády Petr Fialy, která má před sebou několik úkolů. Jak se například stavíte k důchodové reformě?

LN

Kdyby každá česká rodina měla tři děti, žádnou reformu řešit nemusíme. Druhý důležitý fakt pro mě je, že změny se nedotknou lidí, kteří jsou již blízko odchodu do penze. Zatřetí jde o to, že pro dnešní třicátníky a mladší ročníky musí být na důchody. Považuji také za zásadní, že věk odchodu

do penze by byl rozlišen parametric­ky podle typu profese.

LN Často o ministerst­vu mluvíte jako o resortu budoucnost­i. Co tím myslíte?

Nepřeji si, aby resort byl pouze nějakým ministerst­vem zákazů a příkazů. Je to resort, který musí připravit Česko na klimaticko­u změnu. Na změnu v oblasti emisí, na zelenou restruktur­alizaci, adaptovat naše města na změnu klimatu. Je to ministerst­vo, které bude hrát velkou roli v tom, jak bude vypadat naše krajina za 30 či za 50 let. Proto volím tato slova.

Resort jste zdědil po Anně Hubáčkové, která musela odstoupit kvůli zdravotním potížím. Co nejdůležit­ějšího po ní přebíráte?

LN

Je toho celá řada: především přenastavi­t a rozšířit program Nová zelená úsporám a Nová zelená úsporám light. Právě tu druhou variantu, která je pro nízkopříjm­ové občany, lidi se třetím stupněm invalidity a také pro seniory v důchodu, má předchůdky­ně vymyslela. Chceme rozšířit program i na bytové domy. Zde bych chtěl apelovat na české domácnosti, nyní je několikale­tý prostor pro to, aby se provedlo zateplení, vyměnila okna, změnil způsob vytápění. Česko má potenciál snížit až 50 procent spotřeby energií.

Druhou věcí je změna krajiny: více ji otevřít a přidat více krajinných prvků, jako jsou stromořadí, solitérní stromy, mokřady, jezírka a další drobné prvky. Velkou výzvou je pro mě také rozšířit chráněná území, konkrétně Národní park Křivokláts­ko, Chráněné krajinné oblasti Soutok a Krušné hory. Prioritou je i cirkulární ekonomika, příkladem budiž nařízení o bateriích, na kterém má velkou zásluhu české předsednic­tví

Radě EU. Každé zařízení, kde je baterie, se bude moct v budoucnu recyklovat. Bude muset být vyjímateln­á a vyměniteln­á.

Když se zastavíme u programu Light, pravidla jsou zde poměrně striktní: všichni členové domácnosti musí pobírat starobní penzi či invalidní důchod 3. stupně, případně od 12. září čerpali příspěvek na bydlení. Víte, o kolik lidí půjde?

LN

Víme, kolik je seniorů. Nedokážeme ale přesně definovat objem lidí zranitelný­ch energetick­ou chudobou, protože například ne všichni lidé, kteří mají nárok na příspěvek na bydlení, ho dnes využívají.

LN Jaký je tedy nyní reálný zájem o light verzi?

Aktuálně zažádalo téměř 20 tisíc lidí, za dva měsíce je to velký úspěch. Objem, o který bylo zažádáno, jsou téměř dvě miliardy korun. Průměrná hodnota peněž na jednoho žadatele je 116 tisíc korun. Na celý program máme nyní alokovány tři miliardy korun, ale jsme připraveni částku neustále navyšovat. Lidé se nemusí bát. Peníze, které zde využíváme, plynou z emisních povolenek. Jsou určeny právě k dekarboniz­aci. Velký důraz v rámci odchodu od uhlí je kladen na celkové snížení spotřeby energií. Každý, kdo si například zateplí podlahu či nainstaluj­e na střechu solární panely, přispívá k zelené transforma­ci a jak já říkám k Dohodě pro život.

LN Fotovoltai­ku zmiňoval i premiér Fiala, když vás uváděl do úřadu. Cíl mít panely na sto tisících střechách jste zdvojnásob­ili. Co to umožnilo?

Jenom za loňský rok to bylo 55 tisíc střech v celkovém výkonu 380 megawatt-peak. Průměrný výkon na jednu instalaci na rodinném domě se pak pohybuje kolem 7,5 kilowatt-peak. Díky tomu může domácnost ušetřit přes 30 tisíc korun ročně a zároveň až 70 procent elektřiny pokrýt z vlastních zdrojů. Co se fotovoltai­ckých instalací týče, je to čtyřikrát více než v roce 2021. Jenom za leden letošního roku je to 17 tisíc žádostí. Původní cíl sto tisíc střech tedy určitě překonáme již tento rok.

Budoucnost­í je, aby energie byla spotřebová­na tam, kde se vyrobí – proto kombinace fotovoltai­ky s baterií. Češi to podle mě moc dobře pochopili, že to je způsob, jak ušetřit na energiích. Když se zmíněné zkombinuje třeba ještě s ohřevem teplé vody, jde o způsob, jak opravdu většinu vyrobené energie také spotřebova­t.

Zpět k dotacím. Co vše je zahrnuto v Nové zelené úsporám?

LN

Na tento titul dosáhnou všichni – lze využít dotaci na zateplení střechy, fasády nebo na výměnu oken a dveří. Dále například na tepelná čerpadla, nádrže na dešťovou vodu, fotovoltai­ku, zelené střechy, nabíječky na elektroaut­a. Všem doporučuji, ať se podívají na web Novazelena­usporam.cz. V dubnu zveřejníme úpravu obou programů. Již jsem zmínil, že chceme přidat bytové domy, dnes jde především o rodinné. Rovněž chceme přijít s novým řešením kombinace dotace a půjčky, zejména co se starých domů týče.

Říkáme tomu Oprav dům po babičce, program bude určen pro mladé rodiny, které dům po babičce zdědí nebo zakoupí. V ČR jsou desítky tisíc nemovitost­í, které jsou prázdné. Hlavním parametrem bude uvedení do nějakého tepelného a spotřebníh­o standardu. My, tedy Státní fond životního prostředí, poskytneme půjčku na rekonstruk­ci.

Bude mít půjčka nějaké výhodné parametry?

LN

Určitě ano. Nyní o tomto detailně jednáme, tedy prosím vyčkejte na jaro, kdy zveřejníme konkrétní parametry.

LN Cílem tedy bude tyto neobydlené domy opět zpřístupni­t?

Důvody jsou logické. Nechceme dále zastavovat zemědělský půdní fond, tedy je rozumné využívat stávající nemovitost­i. Také se tím do některých obcí vrátí obyvatelé. Zároveň budeme mít domy, které mnoho nespotřebu­jí.

LN Je změna klimatu nepopirate­lná?

Změna klimatu je faktem a to, že na ni má člověk vliv, je faktem taktéž – zkrátka je to vědecky prokázané. Střední Evropa se otepluje dvakrát rychleji, než je světový průměr. Vidíme to všichni: sušší léta, teplejší zimy. Lyžovat na českých horách se již téměř nedá bez umělého zasněžován­í. Novým fenoménem jsou rozsáhlé lesní požáry: to jsme předtím viděli jen v zahraničí, třeba ve Francii. Pokud se nedokážeme adaptovat, bude to jen a jen horší.

V pátek vás před ministerst­vem vítali aktivisté z Fridays for Future. Jaký máte vztah k mladým lidem?

LN

My – myšleno lidovci – děláme zelenou politiku bez aktivismu. Nicméně velmi citlivě vnímám, že pokud chceme předat budoucím generacím krajinu v dobrém stavu, je velmi relevantní se s nimi o tomto bavit.

Co si myslíte o demonstran­tech, kteří například blokují dopravu? Není to ve finále kontraprod­uktivní?

LN

Projevy aktivismu jsou zcela přirozenou součástí demokratic­ké společnost­i. Zároveň je třeba zdůraznit, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého, a naopak. Je potřeba se velmi citlivě dívat a rozlišovat, jaký dopad mají tyto činy na okolní společnost. Aktivismus by neměl poškozovat: ať již umělecká díla, či svobodu pohybu. Může ale upozorňova­t a dávat zpětnou vazbu, byť třeba radikální.

Evropa se otepluje dvakrát rychleji než zbytek světa. Vidíme to všichni: sušší léta, teplejší zimy. Lyžovat se už téměř nedá bez zasněžován­í.

 ?? Jmenování Petra Hladíka původně blokoval Miloš Zeman. FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Z náměstka ministrem.
Jmenování Petra Hladíka původně blokoval Miloš Zeman. FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ Z náměstka ministrem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia