Lidové noviny

Ústavní soud musí být pestrý

Prezident Petr Pavel má před sebou velký úkol. Ještě letos musí jmenovat sedm ústavních soudců. Jedním ze skloňovaný­ch jmen je „Kdyby mě oslovil a nabídku bych dostal, jistě bych ji považoval za velkou čest. A určitě bych se podrobil nominační proceduře,“

- MAGDALÉNA KOMŮRKOVÁ

Baxa. Josef

S novou hlavou státu se ale soudce Josef Baxa ještě nesešel ani ho nikdo neoslovil. Podle něj se soudci do podobných funkcí musí vybírat, a nikoliv se o ně sami hlásit. „Moje názory jsou vcelku otevřené, tudíž i dostupné, takže jsem možná někoho zaujal,“domnívá se soudce Nejvyššího správního soudu. Petr Pavel o něm v lednu dokonce mluvil jako o možném nástupci předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetskéh­o.

Týdeník Respekt nedávno upozornil, že dalším možným adeptem na post ústavního soudce je předseda poslanecké­ho klubu ODS Marek Benda. Takové informace se dostaly i k LN. „Spekulace nijak nekomentuj­i, já jsem na své pozici spokojený,“řekl LN poslanec.

Ústavní soudce vybírá a jmenuje prezident se souhlasem Senátu. Ten navržené kandidáty může podpořit či zamítnout. Délka funkčního období je deset let, přičemž opakování mandátu Ústava ČR nezakazuje. Předsedu a dva místopředs­edy Ústavního soudu pak hlava státu jmenuje samostatně z řad již schválenýc­h soudců. Ústavní soud má 15 členů, prvním soudcům končí mandát už v květnu.

LN Letos končí mandát sedmi členům Ústavního soudu včetně jejich předsedy Pavla Rychetskéh­o. Prezident Petr Pavel na začátku ledna v předvolebn­í debatě Deníku řekl, že by v čele Ústavního soudu rád viděl vás. Co vy na to? Řešili jste to spolu někdy v minulosti?

Samozřejmě jsem to zaznamenal, bylo by těžké si toho nevšimnout. Ale opravdu jsme to s panem prezidente­m neřešili ani teď, ani v uplynulých měsících. Nemluvil jsem s ním o tom.

A kdyby se vám pan prezident ozval s touto nabídkou, co byste mu řekl? Zvážil byste ji?

LN

Myslím si, že mluvit v tuto chvíli o předsedovi Ústavního soudu je velmi nevkusné. Ústavní soud má stále svého předsedu pana doktora Rychetskéh­o a mandát mu ještě nevypršel. Stane se tak až v srpnu tohoto roku. Takže to vůbec není na stole a nechci se k tomu vyjadřovat.

Nicméně, když se nebudeme bavit o předsedovi, ale obecně o nominaci na post ústavního soudce. Byla by to pro vás zajímavá nabídka?

LN

Jistě. Dlouhodobě se domnívám, že do takových funkcí by

člověk měl být vybírán a neměl by se o ně hlásit. Můžu říci, že kdyby mě pan prezident oslovil a nabídku bych dostal, jistě bych ji považoval za velkou čest. A určitě bych se podrobil nominační proceduře, jak je to obvyklé. Znovu ale opakuji, že kvůli tomu nic aktivně nepodnikám a nehlásím se do žádných výběrových řízení ani nikde neslídím. Je to na panu prezidento­vi, jestli návrh podá, či nikoliv.

LN Přemýšlel jste nad tím, čím jste pana prezidenta zaujal? Proč mluvil zrovna o vás?

Jsem člověk, který se v justici pohybuje čtyřicet let. Šestnáct let jsem byl předsedou Nejvyššího správního soudu ČR, teď jsem soudcem tohoto soudu. Moje názory jsou vcelku otevřené, tudíž i dostupné, takže jsem možná někoho zaujal. Nemusel to být přímo pan prezident, ale třeba v právnické komunitě se možná domnívají,

že člověk mých názorů by mohl být soudcem Ústavního soudu.

Ale takových lidí je jistě víc a je důležité, aby Ústavní soud, který bude přeobsazov­án, byl opravdu pestrý a byly tam dobře vybrané osobnosti. To je samozřejmě úkolem pana prezidenta, musí vytvořit dobrý tým.

Petr Pavel sotva nastoupil do funkce a hned ho letos čeká úkol vybrat sedm nových ústavních soudců. Vnímáte to jako velkou výzvu?

LN

Ano, to bezesporu. Je to opravdu velmi exkluzivní pravomoc, za mě jde o jednu z nejdůležit­ějších kompetencí pana prezidenta. Má odpovědnos­t za každého jednoho ústavního soudce i za Ústavní soud jako celek. Prezident soudce vybírá, sice je musí pak schválit Senát, ale jmenuje je on. Je to velká zodpovědno­st. Z toho, jak se Petr Pavel vyjadřoval

i třeba v různých fázích kampaně, se mi zdá, že si je důležitost­i této pravomoce vědom a že k ní přistoupí odpovědně. Myslím si, že nebude tahat králíky z klobouku.

Setkal jste se někdy v minulosti s novou hlavou státu?

LN

Jednou v životě, ale to už je opravdu mnoho let. Nebylo to loni ani předloni. Šlo o společensk­é neformální setkání. Opravdu nejsme s panem prezidente­m v pravidelné­m kontaktu.

Nevíte o dalších soudcích, o kterých se spekuluje, že by mohli být nominováni?

LN

Samozřejmě existují nějaká jména a seznamy. Tady je ale třeba zachovat si zdrženlivo­st a nechat to na panu prezidento­vi. Mně se zdá, že je otevřený a věci, které plánuje, pojmenuje a zveřejní. Do té doby bych to nechal, to by byly jen spekulace.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Čtyřicet let v justici.
Soudce Josef Baxa vedl v letech 2003 až 2018 Nejvyšší správní soud, předtím působil na ministerst­vu spravedlno­sti.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Čtyřicet let v justici. Soudce Josef Baxa vedl v letech 2003 až 2018 Nejvyšší správní soud, předtím působil na ministerst­vu spravedlno­sti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia