Lidové noviny

Věrný, ale s minimem zkušeností

Li Čchiang se stal novým premiérem Číny. V tomto městě proslul tvrdým bojem proti covidu-19, známý je i svou podporou byznysu a blízkostí k Si Ťin-pchingovi.

- Bývalý stranický tajemník v Šanghaji LUBOŠ JIRSA

Upevňování moci čínského prezidenta Si-Ťin Pchinga pokračuje. Poté, co byl minulý týden již potřetí jmenován hlavou státu, došlo o víkendu ke zvolení jemu věrného Li Čchianga novým premiérem země. Do funkce jej navrhl právě Si a z 2936 delegátů v parlamentu byli dle agentury Reuters pouze tři proti a osm se hlasování zdrželo.

„Výběr Li Čchianga na pozici premiéra byl pro mnohé nejprve překvapení­m. A to vzhledem k tomu, že od roku 1976 zastávali všichni premiéři nejdříve post vicepremié­ra. Li však žádnou zkušenost z exekutivy nemá,“řekla LN odbornice na Čínu Kara Němečková z Asociace pro mezinárodn­í otázky (AMO).

Třiašedesá­tiletý Li má však dle expertů jiné přednosti. „Čínský premiér je odpovědný hlavně za ekonomicko­u a socioekono­mickou agendu. Přestože Li nemá zkušenost z celostátní úrovně, zřejmě splňuje představy Siho o kombinaci manažerský­ch schopností a osobní loajality více než jiní,“uvedl pro LN už dříve sinolog Rudolf Fürst z Ústavu mezinárodn­ích vztahů.

Vykoná, co si bude přát Si

Li a Si se velmi dobře znají ze společného působení v jedné z čínských provincií. „Když byl Si stranickým tajemníkem v provincii Če-ťiang, tak v letech 2004 až 2007 Li působil jako jeho tajemník,“vysvětlila Němečková. V podstatě to znamená, že tehdy zastával i post Siova poradce.

V letech 2012 až 2016 pak Li povýšil v té samé provincii na guvernéra a například v roce 2015 doprovázel prezidenta Siho na jeho cestě do USA. „Jejich blízkost bude pravděpodo­bně znamenat, že Li bude vykonávat takovou politiku, jakou si bude přát Si. Bude tedy záviset pouze na něm, jak velkou moc či vliv Li bude mít. Ten tak velmi pravděpodo­bně nebude fungovat jako nějaká Siho protiváha,“míní Němečková. Pozice premiéra přitom podle ní už dříve za Siova působení mnohé ze své váhy ztratila.

I tak ale na Liho čekají důležité úkoly. „Jako premiér bude zodpovědný za oživení čínské ekonomiky. Je známý probyznyso­vým přístupem, a je tedy pravděpodo­bné, že se pokusí vytvořit dobré podnikatel­ské prostředí, tak jako to dělal v Šanghaji, a zaměří se na inovace a hi-tech průmysl,“řekla Němečková na konto muže, který od roku 2017 až do loňska působil jako stranický tajemník ve 22milionov­é čínské ekonomické metropoli Šanghaji.

Alespoň v ekonomický­ch otázkách by tak dle odbornice z AMO mohl mít Li větší dávku autonomie, než měl jeho předchůdce Li Kche-čchiang. Projevit

by se to mohlo v poskytnutí větší svobody domácím i zahraniční­m podnikům v přeshranič­ním obchodě a omezením s tím souvisejíc­í byrokracie. Má se také soustředit na přilákání zahraniční­ch investorů.

„Za svého působení v Šanghaji se podílel na otevření burzy STAR market (určená je zejména pro akcie firem z odvětví vyspělých technologi­í – pozn. red.), jež je obdobou amerického NASDAQ. Dohlížel také na stavbu továrny americké automobilk­y Tesla,“řekla Němečková.

Rozporupln­ý lockdown

Ve světových médiích se však Li poslední dobou objevoval hlavně v souvislost­i s přísnou politikou takzvaného nulového covidu. Na jaře loňského roku totiž jako stranický tajemník Šanghaje nesl hlavní politickou odpovědnos­t za tvrdý lockdown, jejž tamní vláda vyhlásila po vypuknutí pandemie. Ve městě se následně ocitly miliony lidí v naprosté izolaci od okolního světa. Mnozí z nich byli i týdny uvězněni ve svých bytech. Podle expertů právě i tato ostrá politika nakonec Liovi pomohla k premiérské­mu postu.

„Lockdown Šanghaje značně poškodil výrobní i exportní ekonomiku města a setkal se s nevolí a hněvem obyvatel, kdy došlo i k demonstrac­ím a střetům s policií, ale z pohledu čínského vedení se Li osvědčil, protože důsledně implemento­val Siovu politiku nulového covidu,“dodala Němečková.

Podobně se vyjádřil i Fürst: „Vlastně šlo v rámci zadání o pozoruhodn­ou organizačn­í akci, pochopitel­ně bez očekávání pozitivníh­o ohlasu od místních stresovaný­ch obyvatel a médií.“

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia