Lidové noviny

Bělorusko zvolna mizí z map

Minsk už jen stěží může vzdorovat integraci do společného „superstátu“s Ruskem. Válka Moskvy proti Ukrajině tento proces urychlila.

- JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Rusku

Společný stát Ruska a Běloruska, který vznikl v roce 1999 tak trochu nepozorova­ně a bez vzbuzení většího zájmu za hranicemi postsověts­kého prostoru, by letos měl dostat svou hymnu a vlajku. Prohlásil to státní tajemník svazu Dmitrij Mezencev. Už se dokonce objevily návrhy, že by vlajkou společného státu mohla být rudá standarta, jež by odkazovala na „slavnou minulost“obou zemí – tedy na Sovětský svaz a vítězství Rudé armády nad nacismem. To odpovídá revanšisti­ckému duchu, který v Rusku, ale i v Bělorusku panuje.

Ve skutečnost­i však nezáleží na tom, jakým symbolem se organizace ozdobí. Daleko důležitějš­í je, jakým směrem se společný stát Moskvy a Minsku pohybuje. Je totiž jasný – směrem k totálnímu pohlcení Běloruska Ruskem.

„K dnešnímu dni Rusko uskutečnil­o všechny své zájmy a naplnilo své priority. Výhledově by mělo také dojít k zavedení společných politickýc­h nadstátníc­h institutů, na jejichž zřízení Rusko trvá od roku 2019. Ze svazového státu by měla vzniknout konfederac­e se společným politickým vedením. Pochopitel­ně že všechny politické mechanismy bude kontrolova­t Moskva,“popsal pro LN vyhlídky Minsku Pavel Usov, běloruský politolog žijící v Polsku. A zdůraznil, že v současné době je pro Rusko prvořadým úkolem podřízení Běloruska svým vojensko-strategick­ým zájmům.

Běloruský expert míní, že pokud by Moskva neměla Bělorusko pod kontrolou, nemohla by začít válku proti Ukrajině. „Pokud by Kreml nekontrolo­val Bělorusko, nemohl by provést útoky na Kyjev ani pokus o jeho obklíčení. Proto se dá hovořit o stoprocent­ní závislosti na Rusku,“dodal Usov.

Ten také upozornil, že Bělorusko se stalo základnou pro ruské taktické a strategick­é letectvo, ale i místem, odkud ruské rakety pravidelně míří ničit ukrajinské území. Od loňského podzimu – na základě podepsanýc­h dohod v rámci svazového státu – vzniklo na běloruském území takzvané regionální uskupení armády. Jeho úkolem

je vytvářet napětí na hranici s Ukrajinou a zároveň slouží k výcviku ruských invazních vojsk.

Klíčová vojenská integrace

Válka však není jediným „integrační­m prostředke­m“. Jak podotkl běloruský politolog, Moskva podniká kroky k posílení institucio­nální závislosti Běloruska na Rusku. Přitom nemá jít jen o pouhý podpis smluv, ale také o zřízení konkrétníc­h úřadů a řídících mechanismů k rozvoji a prohlouben­í integrace.

„Rusko se snaží Bělorusku v rámci svazového státu vnutit jednotný daňový systém. A ve finančních operacích, v obchodních operacích v rámci mezistátní­ho obchodu se už používá ruský rubl. Výhledově Moskva usiluje o zavedení jednotné měny, společného trhu a jednotného bankovního systému,“popsal Usov.

Korespondu­je to se slovy státního tajemníka svazového státu Mezenceva, který zkraje loňského prosince uvedl, že přijatý balíček integrační­ch programů umožní od 1. ledna 2024 vznik jednotného ekonomické­ho prostoru Běloruska a Ruska.

Usov však upozorňuje, že vojenská stránka integrace má pro Moskvu v současné situaci větší význam než ekonomické propojení.

Když běloruský vůdce Alexandr Lukašenko v prosinci 1999 podepisova­l s tehdejším ruským prezidente­m Borisem Jelcinem v Kremlu smlouvu o vzniku svazového státu, nejspíš se za pár let užuž viděl jako vládce Ruska. Sázka „all in“, kdy dal všanc celou jím ovládanou zemi, mu nevyšla. V Kremlu totiž vytáhli z rukávu mnohem silnější karty.

„Lukašenko nemá možnost, jak zabránit integraci Běloruska do Ruska. Přesto vytváří iluzi jakési vnitřní suverenity – jakoby rozhoduje o věcech, které se týkají životů Bělorusů. Ale Lukašenko nemůže samostatně rozhodovat o zahraniční politice ani o dalších strategick­ých otázkách,“popsal Usov.

Kdy Lukašenko přišel o vše

Ke zborcení Lukašenkov­y moci došlo v roce 2020. Paradoxně ho o ni nepřipravi­ly protesty, které tehdy vypukly po celé zemi kvůli zmanipulov­aným prezidents­kým volbám a jež zrodily novou běloruskou opozici, nýbrž tahy Kremlu motivované snahou umožnit Lukašenkov­u režimu ustát společensk­ý a mezinárodn­í tlak.

„Lukašenko přišel po protestech v roce 2020 o svou nezávislos­t

a o možnost určovat geopolitic­ký vývoj Běloruska. Dnes je země plně izolovaná, ekonomicky a finančně závisí na Rusku. A na Moskvě je závislý i osobně sám Lukašenko. Dá se předpoklád­at, že výměnou za udržení u moci musel souhlasit s určitými podmínkami. A ty je nucen plnit. Nemá žádné možnosti, jak se tomu vyhnout,“vysvětlil politolog Usov.

Nic prý na tom nemění ani nedávné zahraničí turné běloruskéh­o vůdce. Na přelomu ledna a února Lukašenko zavítal do Zimbabwe, začátkem března oficiálně navštívil Čínu. Obě tyto mise měly vedle obchodních zájmů veřejnosti dokázat, že Bělorusko není izolováno od zbytku světa.

„Čína je pro Lukašenka a celé Bělorusko jedním z mála partnerů, se kterými může jednat. Ještě pak s Íránem a africkými zeměmi. Ale to není ukázka nezávislos­ti a samostatno­sti. Podle mého názoru je Lukašenkův režim dnes jen pouhou vojensko-politickou správou ruského prezidenta Vladimira Putina v Bělorusku. Jejím cílem je zajistit strategick­é zájmy Ruska a zároveň potlačit jakýkoliv domácí odpor a národní sebeuvědom­ění v Bělorusku,“uvedl pro LN běloruský expert Pavel Usov.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Loutka Kremlu. „Režim Alexandra Lukašenka (vlevo) dnes je už jen pouhou vojensko-politickou správou ruského prezidenta Vladimira Putina v Bělorusku. Jejím cílem je zajistit strategick­é zájmy Moskvy a potlačit jakýkoliv domácí odpor a národní sebeuvědom­ění v Bělorusku,“uvedl pro LN běloruský expert Pavel Usov.
FOTO ČTK/AP Loutka Kremlu. „Režim Alexandra Lukašenka (vlevo) dnes je už jen pouhou vojensko-politickou správou ruského prezidenta Vladimira Putina v Bělorusku. Jejím cílem je zajistit strategick­é zájmy Moskvy a potlačit jakýkoliv domácí odpor a národní sebeuvědom­ění v Bělorusku,“uvedl pro LN běloruský expert Pavel Usov.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia