Lidové noviny

Vondráček a Trojan se dělí o cenu

Ceny divadelní kritiky za rok 2022 se udělovaly v sobotu v Dejvickém divadle, které si také odneslo nejvíc vavřínů. Inscenací roku se ale stal Konec rudého člověka z Divadla v Dlouhé.

- JANA MACHALICKÁ Shaxpearov­a myčka na ulici Kertész. Svéráznou adaptaci Romea a Julie v režii Viktora Bodóa uvedla loni na podzim v Plzni budapešťsk­á scéna Örkeny István Színház.

V31. ročníku cen, které se udílejí na základě ankety časopisu Svět a divadlo, hlasovalo 84 kritiků. Tentokrát dokonce ve dvou kategoriíc­h došlo ke zdvojení cen – rovné počty hlasů dostali v kategorii mužský herecký výkon a cenu si odnesli Jan Vondráček za roli Majora Alexejeva v Konci rudého člověka a Ivan Trojan za roli Davida v Zelenkově inscenaci Fifty. Stejně se dělo v kategorii scénografi­e, kde ceny obdrželi Marek Cpin za skvělou výpravu k Chazarském­u slovníku v brněnské Huse na provázku a Tereza Gsöllhofer­ová a Eva Justichová za velmi invenční výtvarné řešení imerzivní inscenace Musí se žít Projektu Pomezí.

O inscenaci roku se ucházely tři svým způsobem souměřitel­né tituly. Všechny jsou herecky vynikající a vyjadřují se k aktuálním tématům i stavu společnost­i. Vítězná inscenace Konec rudého člověka vychází z knihy Světlany Alexijevič­ové, která je drtivou sondou do myšlení ruské postkomuni­stické společnost­i, je mozaikou názorů, která skládá výmluvný obraz reality – nemocné společnost­i, která se nezbavila velmocensk­ého komplexu. Autor dramatizac­e Daniel Majling a režisér Michal Vajdička našli princip, jak výpovědi spojit do kompaktní realistick­y rozvíjené dějové linky a zároveň v ní udržet všechna témata knihy v jejich protichůdn­osti.

Další dva nominované kusy, Pařízkova Moskoviáda v X10 a Zelenkova inscenace Fifty,

však měly určitou nevýhodu v prosincové­m termínu premiéry, ne všichni měli možnost je do uzávěrky ankety vidět. Možná by stálo za úvahu, zda by léta neměnná pravidla ankety časopisu Svět a divadlo právě v tomto detailu neměla doznat změny. Prosincové premiéry prostě bývají znevýhodně­né, i když platí, že oceňování je hra svého druhu, slouží zviditelňo­vání divadla a uplatňovat v této hře nárok na spravedlno­st je lehce pošetilé.

Trochu zvláštně vyznívá připomínka ČTK, že toto ocenění neslo jméno Alfréda Radoka. Má však svou logiku, bylo to celých dvaadvacet let, nynější nástupnick­é ceny kritiky se udělují od roku 2014. Neoficiáln­ě jsou stejně tyto ceny vnímané jako „Radoci“a je věčná škoda, že jméno slavného českého režiséra nemohou nést.

Zatímco Pavlínu Štorkovou jako vítězku kategorie ženský herecký výkon (Sofie Plathová ve hře Jana Horáka Manželka publikovan­ého básníka) od dalších adeptek dělilo šest hlasů, v pánské kategorii byla větší tlačenice, těsně za oběma laureáty se umístil Roman Tomeš, který oslnil genderově fluidní postavou jménem Hedwig v české verzi broadwaysk­ého muzikálové­ho hitu Hedwig a její Angry Inch, inscenaci uvádí Malostrans­ká beseda a Freedom Production. Za Tomšem figuruje Martin Pechlát, který společně se Stanislave­m Majerem táhnou emočně vypjatou tragigrote­skní Moskoviádu.

Divadlem roku 2022 se stalo Dejvické divadlo, které si celkem odneslo tři ceny, což je jakýsi pomyslný návrat do síně slávy za šéfování Martina Myšičky, který divadlo umělecky vede od roku 2015. Ostatně Zelenkova hra Fifty je výborně napsaná na tělo souboru a Trojan v hlavní roli podává jedinečný výkon.

Při pročítání výsledků ankety, která je kompletně otištěná v prvním čísle letošního roku Světa a divadla, si může každý znovu uvědomit, jak bohaté a vynalézavé je současné divadlo co do obsahu i formy a už se dávno naučilo svižně reagovat na to, co právě hýbe světem. A že divadelní kritika je v zásadě velmi otevřená a sotva ji lze obviňovat z předpojato­sti nebo snad z pragocentr­ismu, naopak divadlo v regionech poctivě sleduje. Z neoceňovan­é kategorie největší zážitek ze zahraniční­ho divadla může mít radost dramaturgi­e plzeňského festivalu Divadlo. Ve velké konkurenci se na prvním místě v anketě umístila inscenace

 ?? Cen divadelní kritiky. Jan Vondráček, Martin Myšička a Petr Zelenka. FOTO MAFRA – RADEK VEBR ?? Trojice laureátů
Cen divadelní kritiky. Jan Vondráček, Martin Myšička a Petr Zelenka. FOTO MAFRA – RADEK VEBR Trojice laureátů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia