Lidové noviny

Milé retro s Krausberry

Po dlouhých patnácti letech vydala nové studiové album pražská bluesrocko­vá kapela Krausberry. Novinka Poslední nádražák přináší nové písně v klasickém duchu. Což je přesně to, co od ní fanoušci očekávají.

- ONDŘEJ BEZR Posledního nádražáka to platí stoprocent­ně. Krausberry: Poslední nádražák

Krausberry napřesrok oslaví už čtyřicet let od svého vzniku, kdy leader Martin Kraus „byl odejit“z populární hanspaulsk­é skupiny Bluesberry, a tak trochu naschvál jejímu leaderovi, před třemi lety bohužel zemřelému Petaru Introvičov­i, ji ironicky nazval podobně, jen s využitím svého jména. Zatímco Bluesberry se drželi převážně tradičních bluesových forem, Martin Kraus se svými kumpány se vydali rockovější cestou, dokonce v takovém stylu, že jim bývalo přezdíváno „čeští Rolling Stones“, a samotný Kraus byl díky svému divokému projevu na pódiu přirovnává­n k Micku Jaggerovi.

Krausovi je nyní sedmašedes­át, po pódiu už možná tolik neběhá, ale jeho rockový feeling a správně nakřáplý hlas zůstávají. Ve své stylovosti a s využitím specifický­ch českých textů jsou dnes Krausberry na hudební scéně vlastně ojedinělým­i veterány. „Původně jsem si myslel, že už další řadovou desku ani nebudeme točit, ale jednak jsme ješitný dědci a za druhé za těch patnáct let jsme přece jen něco udělali, a tak se to nakonec stalo. Nejdřív se mi do toho sice vůbec nechtělo, ale teď z toho mám radost a dobrej pocit. Asi to tak mělo být,“říká Martin Kraus.

Ověřené postupy

S novými alby tradičních kapel bývá ta potíž, že jejich dlouholetí fanoušci vlastně o nic nového moc nestojí, zejména na koncertech vyžadují osvědčené hity, staré mnohdy desítky let, a bez nich odmítají kapelu pustit z pódia. Čím starší kapela je, tím více oněch ověřených písní má v repertoáru a tím těžší je do programu zakomponov­at aktuální tvorbu. Což se koneckonců drahnou dobu týká i oněch zmíněných Rolling Stones.

Podobné kapely pak často sázejí na to, že sice nové skladby vytvářejí a nahrávají, ale koncertní podoby se dostává jen některým z nich a zpravidla bývají postaveny na povědomých postupech, aby fanoušci byli uspokojeni. V tak tradičním a od podstaty konzervati­vním žánru, jakým je klasický blues rock, z principu rezignujíc­í na progresivi­tu nebo snad dokonce avantgardi­stické hledání, to má svoji těžko zpochybnit­elnou logiku.

A tak se Krausberry na novém albu vracejí jak k ověřené sestavě ze začátku devadesátý­ch let, ve které hraje prim „jižanská“ souhra tří kytar (Mário Císař, Štěpán Albrecht, Vít Havlíček) nad přímočarou rytmikou (Jiří Kredba – baskytara, Štěpán Smetáček – bicí), tak do osvědčenéh­o studia Sono a k dvojici výtvarníků Karel Haloun – Luděk Kubík, která dala obalu alba Poslední nádražák milý retro styl. Docela svérázně a vlastně zároveň racionálně o svém vztahu k jistotám mluví právě Martin Kraus: „Jezdím s manželkou na prázdniny, a pokud to jde, chci furt na stejný místo. Ona se mě ptala, proč nechci jet někdy někam jinam. No a já jsem odpověděl, že když už jsem našel místo, kde se mi to líbí, nemám potřebu hledat jiná místa. No a stejně je to s Halounem a Kubíkem, se Sonem, s muzikantam­a a koneckonců i s manželkou.“

Hanspaulsk­é kořeny

Svoje kořeny v hanspaulsk­é hudební komunitě připomínaj­í Krausberry hned úvodní písničkou, coververzí jedné z vůbec nejkrásněj­ších milostných písní Ivana Hlase Sára – Krásnej dar. Kraus sice jemně frajerský text podává poněkud „dřevorubec­ky“, píseň je ale jednou z těch, které prostě znějí dobře snad v jakékoli úpravě. Ve volném tempu a bez textových šprťouchla­t, se kterými máme Krausberry díky několika jejich hitům v podstatě spojené, pokračuje následujíc­í titulní píseň, ve které Martin Kraus reflektuje ve vlastním textu vztah ke svému zemřelému bratrovi-dvojčeti (jeho fotografie z dětství je ostatně na titulu obalu alba).

Nadhled a humor, který možná může někomu připadat místy poněkud hrubozrnný, ale ke kapele prostě patří a to už se nezmění, se objevuje od třetí písně Fenka, jakési „bajky“o vztazích mezi pohlavími (s bizarním veršem „Jmenoval se Alík / a chytrej byl jak Halík“), hudebně ovšem výrazně převažují i nadále volná a střední tempa. To moc sluší třeba jedné z nejhezčích písní alba, bluesovce Půlnoční, jejíž slova dodal kultovní hanspaulsk­ý textař Jaroslav Müller, náladu alkoholick­é noci ale z „Hanspaul City“protentokr­át přenesl do Karlína.

Je fakt, že by Krausberry pro větší barvitost alba slušelo i v dnešním věku alespoň místy sešlápnout plyn a zrychlit, možná i kapánek přitvrdit. Na druhou stranu: pokud současnému rozpoložen­í kapely takové tempo a sound vyhovuje, nemá smysl jí podsouvat vlastní představy.

Na Krausberry (a na celé hanspaulsk­é scéně, na kterou přes snahy se vydělit stále jaksi patří, přestože scéna sama už je jen obecný termín, fakticky už mnohá desetiletí neexistuje) totiž vždycky byla nejcennějš­í autenticit­a a absence snahy vměstnat se do nějakých aktuálních obchodních škatulek. Pro 100promoti­on 2022

 ?? FOTO ARCHIV KRAUSBERRY ?? Martinu Krausovi se do nové desky nechtělo, ale má z ní nakonec radost. „Asi to tak mělo být,“dodává.
FOTO ARCHIV KRAUSBERRY Martinu Krausovi se do nové desky nechtělo, ale má z ní nakonec radost. „Asi to tak mělo být,“dodává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia