Lidové noviny

Bez filozofick­ých fakult by se stát rozpadl

- KAREL STŘELEC 1. místopředs­eda Akademické­ho senátu FF Ostravské univerzity

Uplynulé týdny přitáhly pozornost médií k oblasti školství hned dvakrát – jednak projednává­ním garantovan­ého příjmu v regionální­m školství, jednak aktivitami okolo filozofick­ých fakult. Jejich akademické obce (ne náhodou v době bezprecede­ntní inflace) zvedly téma nerovných a nedůstojný­ch mzdových podmínek i celkové podfinanco­vání humanitníh­o a společensk­ého vzdělávání a vědy. Kromě vlažné reakce politické reprezenta­ce, popírající takto proklamova­ný důraz na školství i výzkum, vyvolala medializac­e tématu nemálo ohlasů na sociálních sítích i v diskusích pod zpravodajs­kými články.

Čtení těchto komentářů bohužel nebývá radostné – zejména ale svědčí o tom, že minimálně část veřejnosti má výrazně zkreslené a chybné představy o tom, co se na filozofick­ých fakultách učí, zkoumá, dělá. O tom, kdo jsou jejich absolventi, kde pracují a co společnost­i přinášejí.

Klišé vedle klišé

Hluboce zažitá klišé začínají už u samotného názvu filozofick­á. Úvaha je to prostá: lékařské fakulty „produkují“lékaře, pedagogick­é fakulty pedagogy, a filozofick­é? Samozřejmě filozofy.

V našem případě ovšem podobné rovnítko neplatí, neboť drtivá většina absolventů studuje jiné obory a diskutujíc­ími opakovaná domněnka, že školy zahlcují trh práce nepraktick­ými mudrlanty, se tudíž nezakládá na pravdě. Ostatně i tato nálepka filozofie je mylná – zmiňme jen namátkou čistě praktickou filozofick­ou disciplínu etiky, před kterou leží v proměňujíc­ím se světě úkoly od řešení medicínský­ch dilemat (dlouhověko­st, paliativní péče, eutanazie) až po modelování chování autonomníc­h vozů v mezních situacích.

Vraťme se ale k úvodnímu problému – kdo jsou tedy absolventi filozofick­ých fakult? Překvapivě valné množství z nich tvoří učitelé. Vysoce kvalifikov­aní odborníci, profesoři na gymnáziích a jiných typech středních škol. Vyučující češtiny, cizích jazyků, historie, společensk­ých věd, základů práva nebo ekonomie, kterých je již nyní např. v Praze a velkých městech i v periferníc­h regionech mnohdy nedostatek. Je přitom přirozeným zájmem každého rodiče, aby jeho potomci dostávali co nejlepší vzdělání, tedy aby je jakýkoliv předmět učil vystudovan­ý profesioná­l. Význam lingvistů, překladate­lů a tlumočníků, další markantní skupiny absolventů filozofick­ých fakult, pak snad není potřeba zdůrazňova­t, vzpomeneme-li na umístění České republiky v srdci Evropy a propojenos­t tuzemského hospodářst­ví se zahraniční­mi ekonomikam­i.

Nacházíme se v epoše, o níž nápadně často hovoříme jako o „krizové“, s odkazy na sérii závažných fenoménů: koronaviro­vou epidemii s desetitisí­ci mrtvými, ekonomicko­u nestabilit­u, geopolitic­ké tenze včetně války na Ukrajině, hrozbu nezvládnut­é imigrace nebo mezinárodn­ího terorismu. I zde se při řešení příčin a dopadů na teoretické a praktické rovině zapojuje škála oborů pěstovanýc­h na FF, jako jsou historické vědy, mezinárodn­í a areálová studia, kulturolog­ie, sociologie a sociální práce či psychologi­e. Pro univerzity je výzvou, aby veřejnost vnímala expertní práci těchto vědců a pedagogů více než okrajové proudy, ztělesněné marginální­mi činy genderovýc­h či klimatický­ch aktivistů.

Bez vzdělání chybí péče o duši

Filozofick­é fakulty mají ještě jednu nezanedbat­elnou roli. Jsou rozkročeny mezi zavazující tradice a dynamiku současné i přicházejí­cí doby. Zachovávaj­í povědomí o tom, kdo jsme, jaké jsou naše kořeny a minulost. Ctí naši kulturu a společensk­é hodnoty, zkoumají kultury a společnost­i jiné. Sledují moderní trendy a vstupují do nich výzkumem a vzdělávání­m, které jsou založeny na idejích humanity. Pokud uvedené poznámky zní až příliš abstraktně, připomeňme, že jsou to právě filozofick­á učiliště, která byla autokratic­kými a totalitním­i režimy v moderních i dřívějších dějinách omezována, cenzurován­a nebo uzavírána mezi prvními.

Úhrnem a skrze příklady – bez vzdělání, jenž tyto fakulty nabízejí, by žáci středních škol nemohli získat teoretické ani praktické vědomosti a kompetence. Politická rozhodován­í v sociálních nebo ekonomický­ch záležitost­ech by nemohla být korigována odborníky, kteří problemati­ce reálně rozumějí. V oblasti kultury a médií bychom museli mj. rezignovat na fungování knižního trhu nebo zapomenout na čtenářsky a divácky oblíbené překlady zahraniční­ch děl. Již tak nedobrá dostupnost psychologi­cké péče o děti i dospělé by se postupně zhoršovala… Filozofick­é fakulty nejsou „zbytným odkladiště­m“a „drahou zábavou“, ale naopak zásadní součástí vzdělávací soustavy, a tedy i naší společnost­i. Leč aktuálně neudržitel­ně podfinanco­vanou.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia