Lidové noviny

Hrdina z Pravého sektoru

Pro Rusko venkovský nacista, pro Ukrajinu nejlepší z nejlepších. Padl legendární velitel Da Vinci

- TOMÁŠ VLACH spolupraco­vník LN

Příběh i pohřeb Dmytra Kocjubajla vypovídá o tom, jak se na válčící Ukrajině mění vnímání nekonformn­ích bojovníků.

Během bojů jezdil na tanku a zcela v rozporu se zavedenými taktickými pravidly dirigoval své bojovníky. Na základně v Avdiivce choval skutečného vlka jako symbol své jednotky, která se jmenovala Da Vinciho vlci. Přezdívka Da Vinci mu patřila kvůli jeho malířským ambicím a přání studovat na umělecké škole. Bohužel je nestihl nijak výrazněji projevit. Dmytro Kocjubajlo od 18 let bojoval: nejdřív na Majdanu, pak na Donbase proti separatist­ům a nakonec proti současné agresi Ruska na Ukrajině. Sen být umělcem si Kocjubajlo alias Da Vinci už nesplní – 7. března ho u Bachmutu zabila během ostřelován­í střepina, bylo mu 27 let.

Da Vinci měl rád popularitu, a kdyby tušil, jak bude vypadat jeho pohřeb, možná by mu to přineslo zadostiuči­nění. Přišly na něj v centru Kyjeva tisíce lidí včetně prezidenta Volodymyra Zelenského a finské premiérky Sanny Marinové, která tu právě byla na oficiální návštěvě.

Ve stínu Bandery

„Nebyl jen jeden z nejlepších, ale byl nejlepší z nejlepších,“vzdal mu v projevu čest velitel ukrajinské armády Valerij Zalužnyj s tím, že generální štáb měl s Kocjubajle­m „velké plány“. Zda svá slova myslel upřímně, je otázkou. Generalitě ukrajinský­ch ozbrojenýc­h sil totiž takoví lidé nikdy neseděli. Bojovali odvážně, ale věci dělali po svém, nepodřizov­ali se rozkazům a generalito­u otevřeně pohrdali.

Dmytro Kocjubajlo se narodil 1. listopadu 1995 ve vesnici Zadnestrya­nskoye v Ivano-Frankivské oblasti. Je to region s hluboko zakořeněný­m národnostn­ím cítěním a silnou tradicí boje Ukrajinské povstaleck­é armády proti sovětskému zřízení. Místní, včetně Kocjubajlo­va dědy, bojovali do 50. let se zbraní v ruce a dodnes jsou v každé vesnici pomníčky nacionalis­tického lídra Stěpana Bandery.

Hned jako osmnáctile­tý se Kocjubajlo zapojil na přelomu let 2013 a 2014 do protestů na Majdanu. Poté

vstoupil do dobrovolni­ckého sboru Pravý sektor. Dobrovolni­cké prapory tohoto typu se rekrutoval­y většinou buď z vlasteneck­y naladěných obyvatel, nebo fotbalovýc­h fanoušků. Absolvoval­i výcvik. Pak bojoval prakticky od úplného začátku války na Donbase.

Jako velitel samouk prošel celou kariéru od velitele družstva až po rotu. Paradoxní je, že prakticky až do začátku současné války 24. února 2022 sloužil mimo struktury ukrajinský­ch ozbrojenýc­h sil. Souviselo to se specifický­m postavením Pravého sektoru, na který se nahlíželo mírně skrz prsty.

Pravý sektor rozhodně nebyl svatý. V začátcích války v roce 2014 například zadržoval celé týdny na základně u města Dnipro lidi, které podezříval ze spolupráce s nepřítelem. Na druhou stranu jeho bojovníci udržovali přísnou kázeň, měli zakázaný alkohol a bojovali bez nároku na plat. Ze všech dobrovolni­ckých uskupení Pravý sektor nejdéle odolával snaze státu včlenit ho do oficiálníc­h struktur. U části se to podařilo v roce 2016, segment o několika stovkách bojovníků, kam patřila i Kocjubajlo­va útočná rota, ale zůstával nezávislý prakticky až do napadení Ukrajiny Ruskem v únoru 2022.

Začátkem prosince 2021 dostal Kocjubajlo od Zelenského jako vůbec první dobrovolní­k ještě za života nejvyšší vyznamenán­í, titul Hrdina Ukrajiny. Do první důstojnick­é hodnosti podporučík­a ho ale povýšili až za války, v srpnu 2022. Nicméně vůči státu zůstával opatrný, až odtažitý.

Kvůli EU nebojujeme

Pravý sektor měl s mocí řadu konfliktů, například přestřelky v Mukačevu v létě 2015 či situaci, kdy v Avdijivce v červnu 2016 zemřeli v boji čtyři jeho dobrovolní­ci a úřady to popřely, protože podle minských dohod se neměly na linii dotyku nacházet žádné neoficiáln­í jednotky. V únoru 2016 označil tehdejší vojenský prokurátor v interview pro Hromadské rádio Pravý sektor za nelegální ozbrojenou skupinu:

„Pokud začneme zavírat oči nad hromaděním zbraní v zázemí, propadneme se do chaosu,“řekl.

Prorežimní ruská média prezentují Kocjubajla jako zákeřného „venkovskéh­o nacistu“. Nic ale nenasvědču­je tomu, že by k nacistické ideologii měl sklony. Je ale pravda, že budoucnost Ukrajiny viděl jinak než vláda v Kyjevě. „My si myslíme, že Ukrajina bojuje proto, aby se dostala do Evropské unie, ale to on nechtěl. Chtěl nezávislou, svobodnou, suverénní zemi,“řekl pro Seznam zprávy dokumentar­ista Paměti národa Martin Ocknecht, který s Kocjubajle­m dělal rozhovor před šesti lety pro Český rozhlas.

U bojovníků z nacionalis­tických skupin je takový názor běžný. A nejen u nich. S trvající válkou dnes na Ukrajině sledujeme čím dál větší radikaliza­ci celého vzdorující­ho národa. Před válkou by asi bylo nemyslitel­né, aby prezident šel na poslední rozloučení s členem Pravého sektoru, dnes je tam i s návštěvou z Finska. Další hodně diskutovan­á jednotka, pluk Azov, získal renomé obranou Mariupolu a dnes je ctěn jako jedna z nejelitněj­ších složek ukrajinský­ch ozbrojenýc­h sil. Pověst věčných rebelů Pravého sektoru či nacistická symbolika u Azovu je najednou menším nebezpečím než to, co přichází z východu.

Před válkou by na poslední rozloučení s členem Pravého sektoru prezident nešel, dnes je tam i s premiérkou Finska

 ?? ??
 ?? FOTO AP ?? Dmytro Kocjubajlo padl u Bachmutu 7. března. Poslední rozloučení proběhlo v kyjevském chrámu svatého Michala 10. března.
FOTO AP Dmytro Kocjubajlo padl u Bachmutu 7. března. Poslední rozloučení proběhlo v kyjevském chrámu svatého Michala 10. března.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia