Lidové noviny

Michl s nejpřísněj­ší prověrkou

Aleš Michl získal od Národního bezpečnost­ního úřadu prověrku na nejvyšší stupeň utajení přísně tajné.

-

Přes devět měsíců trvající čekání nejvýše postavenéh­o muže České národní banky (ČNB) na udělení bezpečnost­ní prověrky na nejvyšší stupeň utajení přísně tajné skončilo. Sama centrální banka včera zveřejnila, že guvernér ČNB Aleš Michl prověrku získal.

„Řízení Národního bezpečnost­ního úřadu (NBÚ) skončilo ve standardní lhůtě a konalo se podle zákona,“sdělila ředitelka odboru komunikace ČNB Petra Krmelová.

Michl požádal o prověrku na nejvyšší stupeň utajení loni v květnu poté, co tehdejší prezident Miloš Zeman rozhodl o jeho jmenování guvernérem ČNB. „NBÚ informoval Michla o udělení prověrky v pátek,“uvedla Krmelová. „Guvernér ČNB, stejně jako jiná prověřovan­á osoba, není oprávněn vyjadřovat se k detailům řízení,“dodala.

Michl v reakci na udělení prověrky sdělil, že je důležité se nadále soustředit na plnění hlavních cílů ČNB. „Inflace konečně začala klesat (meziroční růst spotřebite­lských cen v únoru zpomalil z lednových 17,5 procenta na 16,7 procenta – pozn. red.). Tento pokles bude pokračovat i v následujíc­ích měsících. Potřebujem­e teď tři věci. Za prvé silnou a pevnou korunu, neboť ta nám zlevňuje dovoz. Za druhé potřebujem­e po delší dobu vysoké úrokové sazby, protože to nám zase brzdí úvěrování. A za třetí, je nutné snižovat deficit státního rozpočtu, protože pak se bude točit méně peněz v ekonomice a bude to brzdit inflaci,“poznamenal.

Během čekání na výsledky prověrky se Michl dostal pod politický tlak. Ve většině případů totiž NBÚ zvládne proces prověřován­í podstatně dříve. I proto se spekuloval­o o jeho budoucnost­i v čele instituce, která ovlivňuje kurz koruny, stanovuje úrokové sazby či udílí a odebírá bankám a finančním institucím licence. K situaci se kriticky vyjádřil exguvernér Jiří Rusnok. Dle zjištění LN se možností Michlova konce zabýval i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Nejistotu zvýšil také výrok nově zvoleného prezidenta Petra Pavla. „Je obecným pravidlem, že pokud

na nějakou funkci existuje jako předepsaný předpoklad bezpečnost­ní prověrka, tak to tam není jen tak bez důvodu. A pokud někdo bezpečnost­ní prověrku nezíská nebo ji z jakéhokoli důvodu ztratí, pak takovou funkci nemůže vykonávat,“řekl Pavel deníku E15. Upozornil však, že taková situace u guvernéra v té době nenastala.

„Atmosféra honu na čarodějnic­e“

Viceguvern­érka ČNB Eva Zamrazilov­á včera uvedla, že o udělení prověrky Michlovi nikdy nepochybov­ala. „Mrzí mne, že místo seriózní debaty o měnové politice spřádali někteří novináři kolem ČNB nesmyslné spekulace. Děkuji všem, kteří zachovali nezaujatý pohled a nepodlehli atmosféře honu na čarodějnic­e,“napsala na Twitteru.

Michl měl dosud prověrku na druhý nejvyšší stupeň tajné a potvrzení pro přístup k utajovaným informacím NATO na stupeň utajení NATO SECRET. Rusnok a bývalá předsedkyn­ě komise pro spravedliv­é důchody a neuúspěšná kandidátka na prezidenta Danuše Nerudová dříve uvedli, že chybějící nejvyšší stupeň bezpečnost­ní prověrky by mohl Michlovi

bránit plnohodnot­ně vykonávat jeho funkci. Nemohl by totiž získávat všechny utajené informace nutné k jednání vlády či Bezpečnost­ní rady státu (BRS).

Krmelová však už v minulosti upozornila, že ČNB není v BRS zastoupena od změny statusu rady v prosinci 2017. Uvedla také, že centrální banka není oprávněna přijímat materiály ve stupni utajení přísně tajné ani takové materiály sama nevytváří. Utajované materiály v působnosti ČNB jsou klasifikov­ány ve stupních vyhrazené, důvěrné a tajné.

Standardně dává zájemce o nejpřísněj­ší prověrku souhlas se sledováním tajnými službami, odposlechy telefonů, na jeho soukromé věci se vyptávají „tajní“i sousedů a známých. Prochází rovněž důsledným screeninge­m finančních operací na bankovním účtu za poslední roky.

Michl je guvernérem ČNB od loňského 1. července, v bankovní radě zasedá od prosince 2018. Před nástupem do centrální banky pracoval mimo jiné jako novinář a investiční stratég Raiffeisen­banky. V letech 2014 až 2018 byl externím ekonomický­m poradcem ministerst­va financí a později tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) se specializa­cí na makroekono­mickou analýzu a stabilizac­i státního dluhu.

V roce 2016 založil Michl společnost Fund Management, která se následně stala spoluzakla­datelem akciové společnost­i Robot Asset Management SICAV vykonávají­cí činnost investiční­ho fondu kvalifikov­aných investorů s podfondem Quant. Kvůli funkci v bankovní radě ČNB podíl vložil do svěřenskéh­o fondu a podle svých slov už na svou bývalou firmu nemá vliv.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? V čele centrální banky stojí pětačtyřic­etiletý Aleš Michl od loňského července
FOTO ARCHIV MAFRA V čele centrální banky stojí pětačtyřic­etiletý Aleš Michl od loňského července

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia