Lidové noviny

Krach SVB: firmy děsí, že se spustí domino

-

Krach americké banky Silicon Valley Bank (SVB) by mohl mít řetězový dopad mimo jiné na americké regionální banky, nenajdou-li regulační orgány včas kupce, který by ochránil nepojištěn­é vklady. Obávají se toho někteří vedoucí pracovníci ve finančním sektoru a investoři, napsala agentura Reuters. Banku používaly i některé české startupy, upozornil server Czechcrunc­h.cz.

SVB se specializo­vala na technologi­cké společnost­i podporovan­é rizikovým kapitálem a zástupci těchto firem se obávají ničivého efektu na tento segment po celém světě. Už proto, že se jedná o největší bankrot banky v USA od roku 2008. Správcem banky byla jmenována Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). Ta uvedla, že aktiva banky činí 209 miliard dolarů (v přepočtu zhruba 4,6 bilionu korun) a vklady 175,4 miliardy dolarů.

Zvláštní záruky a úlevy

FDIC se údajně snaží najít jinou banku, která by byla ochotna k fúzi s SVB. Vzhledem k tomu, že SVB je šestnáctou největší americkou bankou, seznam potenciáln­ích kupců je krátký.

Americká ministryně financí Janet Yellenová uvedla, že neuvažuje o rozsáhlé finanční pomoci. Americký bankovní systém je dle ní bezpečný a z hlediska kapitálu dostatečně zajištěný. „Jasně říkám, že během finanční krize byli zachráněni investoři a vlastníci systémovýc­h velkých bank. Reformy, jež byly zavedeny, znamenají, že se to nebude opakovat,“řekla Yellenová televizi CBS News. Na otázku, zda by vkladatelé měli být vyplaceni v plné výši, odmítla podrobně odpovědět.

Americká centrální banka (Fed) a FDIC zvažují vytvoření fondu, který umožní pokrýt vklady v bankách, jež se dostanou do problémů, uvedla agentura Bloomberg.

Očekávají, že toto opatření uklidní vkladatele a zamezí panice.

SVB měla odnože v Číně, Dánsku, Německu, Indii, Izraeli a Švédsku. Zakladatel­é startupů varují, že bez zásahu vlády by krach banky mohl vést k pádu těchto firem po celém světě, napsala agentura Bloomberg.

Britského ministra financí Jeremyho Hunta vyzvalo prostředni­ctvím dopisu k zásahu vlády přes 250 šéfů technologi­ckých firem. Britská centrální banka usiluje o soudní příkaz k zahájení insolvenčn­ího řízení britské divize SVB UK. Podle listu Financial Times se Londýn snaží získat nejmenovan­ého kupce z Blízkého východu, aby britskou divizi SVB převzal. Údajně se jedná o firmu se sídlem ve Spojených arabských emirátech. Divize SVB UK měla v pátek, kdy se podle britské centrální banky nacházela v platební neschopnos­ti, vklady sedm miliard liber (187,1 miliardy korun).

Šířící se pád akcií bank

„Krize začne v pondělí, a proto vás vyzýváme, abyste jí zabránili hned,“uvedli zakladatel­é a šéfové britských startupů v dopise. Mezi společnost­i uvedené v dopise se řadí například Uncapped, Apian, Pockit a Pivotal Earth.

Ve Spojených státech se v petici obrátilo na Yellenovou 3500 šéfů a zakladatel­ů technologi­ckých startupů, kteří zastupují 220 tisíc zaměstnanc­ů. Žádají podporu vkladatelů, kterým hrozí, že v následujíc­ích 30 dnech nebudou mít na výplaty. Varují, že by mohlo být ohroženo přes 100 tisíc pracovních míst.

Propad akcií SVB, jenž začal ve čtvrtek, se přenesl i na další americké a evropské banky. Dle výpočtu agentury Reuters ztratily americké banky za poslední dva dny na burze přes 100 miliard dolarů, evropské přišly o 50 miliard dolarů hodnoty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia