Lidové noviny

Park nahradil dálnici

- ROMAN ŠITNER

Je běžné, že kvůli stavbě silnic a dálnic ustupuje z krajiny zeleň. V Nizozemsku je ale relativně běžný i opačný trend. Dechberouc­í příklad lze vidět v Utrechtu.

V šedesátých a sedmdesátý­ch letech skočili v Nizozemsku stejně jako ve zbytku světa na vlnu modernismu. To se věřilo, že každý bude jezdit autem a všechno bude lepší. Ve velkém se proto stavěly městské dálnice a k nim i velká parkoviště.

Jenže Nizozemci zjistili, že životy lidí se nezlepšily. Přišly jen zácpy a nehody. Rostl tak počet lidí (voličů), kteří chtěli změnu. Země proto poslední dekády prochází proměnou zpět k původnímu stavu a překvapivě zjišťují, že méně silnic neznamená delší cestu do práce.

V Utrechtu v sedmdesátý­ch letech zasypali historický kanál a zbourali část historický­ch domů, aby mohla centrem vést velkolepá magistrála. V referendu si občané v roce 2002 odhlasoval­i, že tam silnici nechtějí. O osm let později ji uzavřeli a po dalších deseti letech už zmizela úplně a vrátil se i původní kanál. Kolem něj pak vznikl park, za jehož návrh získali architekti ze studia Okra Evropskou cenu za městský veřejný prostor. Proměna je podle fotografií až neuvěřitel­ná. V místě vedlo v každém směru čtyři až šest pruhů pro auta. Dnes stačí jedna obyčejná ulice na jedné straně obnoveného kanálu, na druhé ucelená silnice zcela chybí, jen na pár částech je jednosměrn­á ulice k obsluze domů, které ještě nedávno stály přímo u obří magistrály. I v parku se vzrostlými stromy je obtížné uvěřit, že šlo o silnici.

Nizozemsko sice není jedinou zemí, kde městské dálnice mizí a místo nich vznikají parky. V Utrechtu ale ukazují, jak to dělat dobře. V centru mají krásný nový park. Zbořená magistrála navíc prakticky nikomu nechybí, postavili ji v době, kdy se čekal obří nárůst automobilo­vé dopravy, ten zde ale nenastal.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO STIJN POELSTRA, OKRA, HET UTRECHTS ARCHIEF ?? Zeleň místo asfaltu.
FOTO STIJN POELSTRA, OKRA, HET UTRECHTS ARCHIEF Zeleň místo asfaltu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia