Lidové noviny

Sázka na zkušené je cesta

Chválil fanoušky, rozhodčí a tentokrát utkání i vlastní hráče. „Proti Plzni se zápasy otáčejí těžko, ale vyhráli jsme zaslouženě,“těšilo

- VOJTĚCH POVEJŠIL

Jindřicha Trpišovské­ho, trenéra fotbalové Slavie, po vítězství 2:1.

Triumf udržel Slavii v čele tabulky o dva body před Spartou, poražené sesunul na třetí příčku. Trpišovské­ho svěřenci před vlastními příznivci odčinili jarní zaváhání z Teplic (1:1) či naposledy z Českých Budějovic (0:1), tentokrát patřičně zareagoval­i na nepříznivý průběh zápasu a dotáhli jej poctivou prací do vítězného konce.

„V úvodu jsme byli zabrždění, po inkasované­m gólu nebylo snadné se přes soupeře prokousat. Ale po změně stran jsme stupňovali tlak, viděl jsem velmi dobré individuál­ní výkony i ten týmový. Chvílemi jsme v druhé půli koncertova­li,“liboval si kouč.

Jak důležité je toto vítězství v boji o titul?

LN

Když hrajete s přímým konkurente­m, je bonus, že mu body seberete. Ale musíte získávat pokaždé co nejvíc bodů. A v české lize je těžký každý zápas.

Je pro vás povzbuzení­m, že váš aktivní styl hry vyhrál nad plzeňskou pasivní defenzivou?

LN

Náš styl vychází z typologie, kterou máme. Když chcete být nejlepší, musíte se vyrovnat se všemi překážkami – s terény, nemocemi, zraněními i styly soupeřů. Hrajeme svou hru, tentokrát to přineslo výhru, minule jsme s tím v Plzni prohráli. Každý tým má právo zvolit taktiku podle svých možností. Každý má své silné stránky. A my se s nimi vypořádali.

Stěžejní roli sehráli i střídající hráči, především autor druhé branky Ondřej Lingr.

LN

Jsme na Ondrovi hodně závislí. Jeho přístup i výkonnost jsou nadstandar­dní. Umí hrát od začátku a být rozdílový, zároveň báječně vstoupit do rozehranéh­o duelu. Čekali jsme přetahovan­ou, proto šel jako náhradník, aby přinesl svou energii. Hrál v obří intenzitě. Je týmový, ví, že to je víc než jednotlive­c. Umí tuhle roli přijmout, že střídající hráči mohou mít větší důležitost než ti, co nastoupí od začátku.

Pojďme k dalším klíčovým postavám. Proč jste Tomáše Holeše zatáhl na stopera?

LN

Za prvé kvůli útočníkovi, co nás čekal, potřeboval­i jsme soubojový typ, věděli jsme, že si Plzeň bude pomáhat dlouhými nákopy na Chorého. Za druhé Tomáš půl roku nehrál a v Českých Budějovicí­ch minule bylo vidět, že na zápas nahoru dolů ve středu zálohy ještě není běžecky úplně připravený. Zatřetí jsme chtěli lepší komunikaci, Tomáš je schopný si víc řídit i hráče kolem sebe. Tím, že se vrátil Hromada, mohli jsme Tomáše zasunout do obrany.

Na první gól odcentrova­l z rohu Petr Ševčík, jenž zahrál náramně. Nejlepší na place?

LN

Těžko vybírat jednoho hráče, to by nebylo fér vůči ostatním. Petr byl dominantní, obrovsky aktivní v zakládání útoků. Nejvíc se mi na něm líbilo, jak se uměl zachovat pod tlakem. V presinku udržel balon a uvolnil hráče vedle sebe. Je zkušený, i na to jsme chtěli vsadit – na fotbalisty, kteří jsou tu déle, protože tyto zápasy jsou náročné i emočně.

Je sestava složená ze zkušenější­ch hráčů to, na co budete ve zbytku sezony sázet? Psychicky náročný bude každý duel.

LN

Určitě. Zpětně jsme si říkali, že v Českých Budějovicí­ch bylo v sestavě hodně mladších kluků, mohlo to sehrát roli. Tihle kluci potřebují pomoc těch okolo nich. Když jde do tuhého, když hrajete o titul, je třeba, aby hráč opakoval perfektní výkony. Když se zápas nevyvíjí dobře, je důležité projevit odvahu. To jde lépe u těch zkušených. V krizových momentech volíme hráče, kteří už zažili, jak se na podobné zápasy připravit.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Dokázali jsme to! Trenér Jindřich Trpišovský se po vítězství Slavie nad Plzní a návratu do čela fotbalové ligy mohl radovat.
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Dokázali jsme to! Trenér Jindřich Trpišovský se po vítězství Slavie nad Plzní a návratu do čela fotbalové ligy mohl radovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia