Lidové noviny

Američané do českého týmu zapadli

Baseballov­é reprezenta­ci pomáhají naturalizo­vané posily, především Eric Sogard a Willie Escala

- ROBIN KRUTIL reportér LN v Tokiu

Když loni v únoru vtrhl Vladimir Putin surově na Ukrajinu, pobýval kouč baseballov­é reprezenta­ce Pavel Chadim zrovna ve Washington­u. Přivezl tam český dres Eriku Sogardovi, s nímž zároveň osobně probral podmínky jeho zapojení k národnímu týmu.

Když se dohodli, padlo svým způsobem jedno české baseballov­é tabu. K posílení vyhlídek na právě probíhajíc­ím World Baseball Classic reprezenta­ce cíleně sáhla po americké posile.

„Nechci, aby mi někdo vkládal do úst, co jsem nikdy neřekl. Vždycky jsem tvrdil, že nechceme být papežštějš­í než papež a využijeme všechny smysluplné možnosti k posílení. Když máte k dispozici hráče, který hrál deset let Major League, jeho matka je Češka a zároveň přislíbil účast na mistrovstv­í Evropy, tak to smysl dává,“vysvětluje Chadim.

Reprezenta­ční baseball občas ohledně národností připomíná džungli. Týmy jako Velká Británie, Izrael nebo Španělsko bývají poskládány z hráčů, kteří mají s danou zemí pramálo společného. To bylo Čechům vždy proti srsti a hrdě nastupoval­i s výběrem výhradně z domácích zdrojů. Takhle zvládli i zářijovou kvalifikac­i na současný turnaj, v níž přemohli rozklížené žoldácké legie.

Zároveň však reprezenta­ce v tichosti sondovala možnosti, jak vyztužit kádr o kvalitu, kterou doma neoplývá. „Měli jsme tři cesty. Zkoušeli jsme oslovit česky znějící jména na soupiskách MLB jako Stanek nebo Bednar. Obrátili jsme se na agenty. A napsali jsme předsedům velkých českých komunit v USA, jestli nevědí o nějakém šikovném hráči z univerzity,“prozrazuje Chadim.

Žádný z těchto postupů však k ničemu nevedl. „Nakonec se ujaly dvě jiné cesty. Jeff Barto a Jake Rabinowitz v Česku založili rodiny, takže už je bereme za domácí hráče. A pak to byla náhoda,“zmiňuje Chadim.

Ta už před lety přihrála českému týmu Erikova bratra Alexe,

rovněž slušného hráče, ale s nesrovnate­lně chudším životopise­m. Od té doby Češi prahli právě po Erikovi, až se dočkali. „Alex si hraní za Česko pochvalova­l a já jsem mu to vždy záviděl, ale kvůli kariéře v MLB jsem se k němu nemohl přidat. Vyšlo to až teď a pro matku to znamená splněný sen,“svěřuje se Sogard.

Na další stopu pak trenéry přivedl loni na podzim člen konkurenčn­ího německého výběru. „Povídal nám, že na univerzitě v Miami trénuje kluka, který má zřejmě

českou matku, ať se mu zkusíme ozvat,“přibližuje Chadim, jak se ve hře ocitl Willie Escala, který má česko-kubánské rodiče. „Napsali jsme mu o a on za dvě hodiny odpověděl, že si kupuje letenku na kvalifikac­i. Tam mu účast zamítli, ale Tokio už vyšlo. Navíc přiletěl tři týdny dopředu, aby se seznámil s týmem. Pokud máme takhle nadšené kluky s českými kořeny, tak jsme nijak nevybočili z toho, co jsme dřív říkali.“

Chadim ovšem zároveň připouští, že v případě dvou opravdu elitních nadhazovač­ů by přimhouřil oči a tak pevné vazby na Česko by nepožadova­l. „Naneštěstí – nebo možná naštěstí – se nám je sehnat nepodařilo,“prohodí.

Zatímco nadhazovač­i Barto s Rabinowitz­em sehráli v Tokiu, kde Češi o víkendu prohráli s Japonskem 2:10 a Koreou 3:7, aby se dnes od čtyř hodin ráno porvali o postup do čtvrtfinál­e s Austrálií, spíše epizodní roli, dva čerstvé přírůstky nastupují v základní sestavě na pálce i v poli. Sogard je dokonce nejúspěšně­jším českým pálkařem, Escala je platný svou univerzáln­ostí.

Oba navíc hladce zapadli do týmu. „Nevěděl jsem, jací budou, ale když jsem je poznal, jsem moc rád, že tady jsou,“sdělil vnitřní polař Vojtěch Menšík. „Všichni mluvíme anglicky, Willie dokonce něco umí česky a je vždycky sympatické, když dá nějakou hlášku. Když dokážou pomoct týmu, tak jak by je člověk nemohl mít rád...“

Včetně těch, kterým Američané sebrali místo? „Vždycky je to risk. Ale já tvrdím, že špatný tým to zničí, zatímco dobrý posílí,“uzavírá Chadim.

 ?? ??
 ?? FOTO ČTK ?? Ten umí. Eric Sogard, jedna z amerických posil baseballov­é reprezenta­ce.
FOTO ČTK Ten umí. Eric Sogard, jedna z amerických posil baseballov­é reprezenta­ce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia