Lidové noviny

Milionové pobídky nestačí. Lékaři končí

Řada doktorů odkládala odchod kvůli covidu. Teď ale zavírají. V některých regionech je situace zoufalá

- VERONIKA RODRIGUEZ

Dávno už si mohli užívat důchodu, přesto neodešli. Místo toho každý den pracovali – ošetřovali pacienty, tišili jim horečku a očkovali. „Praktickým lékařům bylo zkrátka hloupé nechat své pacienty během pandemie na holičkách. Nechtěli se stát dezertéry v době covidu,“popisuje šéf České lékařské komory Milan Kubek, proč během předloňské­ho roku skončilo „jen“49 těchto lékařů. V jiných letech jich přitom ubýval i dvojnásobe­k. O to větší šok ale podle něj zažijí pacienti letos. „Od mnoha kolegů totiž slyším, že už to zabalí. Jsou velmi unavení a chtějí svou praxi zavřít. Opravdu čekali jen na konec koronaviru,“říká Kubek.

Počet ambulancí, které se najednou ocitnou bez doktora, tak podle něj obrovsky nabobtná. Podle Kubka se může zvednout i několikaná­sobně. „Odchozí lékaře totiž navíc nemá kdo nahradit, mladá krev není,“vysvětluje. Platí to podle něj pro praktiky pro dospělé i dětské lékaře. „Více než polovina má vysoko nad šedesát let,“říká Kubek. V některých regionech se tak podle něj začíná síť zdravotnic­kých služeb hroutit.

Jeho slova potvrzuje starosta pětitisíco­vého města Telče Vladimír Brtník. „U nás už se to opravdu děje. Jedna ze dvou lékařek pro děti a dorost skutečně letos odešla, bylo to po dlouhém zvažování a protahován­í. V důchodovém věku už nějakou dobu byla,“říká. Druhá pediatričk­a je od té doby zavalená – lidé jí prý každý den volají a prosí ji, aby jejich dítě ošetřila. „A to jsme na tom ještě dobře, v některých okolních městech nemají ani to. Třeba v nedalekých Jemnicích už se o děti nestará vůbec nikdo,“pokračuje starosta.

V krajích se proto pokoušejí lékaře přilákat i více než milionovým­i pobídkami. Nejštědřej­ší je v tomto ohledu Jihočeský kraj: nově příchozím je ochoten přiklepnou­t až 1,5 milionu korun. „Z toho 600 tisíc je motivační bonus a dalších 900 tisíc jim vyplácíme jako příspěvek na bydlení po dobu pěti let. Každý měsíc to dělá 15 tisíc,“popsal LN mluvčí kraje David Hocke.

Za potyčku s policisty na demonstrac­i si děkana Miroslava Ševčíka zavolal na kobereček rektor VŠE. Žádá jeho rezignaci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia