Lidové noviny

Pád bank v USA Čechy nezabolí

- IVANA PEČINKOVÁ

Po Silicon Valley Bank (SVB), patřící mezi dvacet největších amerických bank, včera úřady uzavřely i menší peněžní ústav Signature Bank v New Yorku. Oba peněžní ústavy, které jsou nyní pod kuratelou Federální společnost­i pro pojištění vkladů (FDIC), se dostaly do stejného problému: neměly dostatek hotovosti na výplatu vkladů, o něž žádali klienti znepokojen­í zprávami o potížích bank. Všichni zákazníci ale budou podle ujištění americké administra­tivy odškodněni i nad rámec pojištění vkladů.

„Zdá se, že americké úřady poznaly, že musejí zamezit šíření bankovní paniky. Takže se nakonec všichni – nejen ti pojištění klienti – dostanou ke svým penězům. To by mělo limitovat dopad této krize v USA. Je možné, že i český sektor IT start-upů tam měl své prostředky, banka SVB byla skutečně významná. Ale učiněné kroky by měly dopady krize mimo americkou ekonomiku limitovat,“řekl LN hlavní ekonom Generali Holding CEE a bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer.

Dopad na české bankovnict­ví včera vyloučila viceguvern­érka ČNB Eva Zamrazilov­á. „V českém bankovním sektoru nepůsobí banky s obchodním modelem podobným bankám, které se dostaly do problémů v USA. Domácí banky jsou dobře kapitálově vybavené a jsou povinny dodržovat přísná regulatorn­í pravidla včetně těch pro řízení likvidity,“uvedla.

První z bank se zaměřovala převážně na financován­í start-upů, druhá i na kryptoměny.

Podle portfolio manažera společnost­i Cyrrus Tomáše Pfeilera by záchrana obou bank neměla vyvolávat ani dodatečné inflační impulzy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia