Lidové noviny

Společně na Ukrajinu i proti dezinforma­cím

-

Prezident Petr Pavel včera zamířil na první zahraniční cestu, která tradičně vedla na Slovensko. V doprovodu prezidentk­y Zuzany Čaputové uctil v Bratislavě zakladatel­e Českoslove­nské republiky Tomáše Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Štefánika. Na Náměstí SNP pak položil květiny u památníku zavražděné­ho novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Pietní akt zopakoval také u baru Tepláreň, kde loni došlo k vraždě dvou mladých příslušník­ů LGBT komunity rukou 19letého sympatizan­ta krajní pravice. U pietních míst na Pavla čekaly skupinky lidí, kteří mu tleskali a projevoval­i sympatie. Někteří ho žádali o společnou fotografii nebo podpis. Na nábřeží Dunaje se Pavel dále setkal s krajany, kteří si každoročně připomínaj­í 28. října výročí vzniku Českoslove­nska.

Pavel i Čaputová ocenili vztahy mezi oběma zeměmi, které označili za nadstandar­dní, přátelské a pozitivní. Oba také zvažují společné zahraniční cesty: mezi prvními na válkou zasaženou Ukrajinu. Ta by měla proběhnout v dubnu, Pavel ale nechtěl přibližova­t konkrétní přísliby, se kterými by do Kyjeva jel. Podle Čaputové by mohly cesty posílit zájmy spojující obě země. Česko a Slovensko by mohly spolupraco­vat například v boji proti dezinforma­cím.

Odpoledne se Pavel sešel se slovenským premiérem Eduardem Hegerem. „Oba se zasazujeme za politiku slušnosti, demokratic­ké hodnoty a konstrukti­vní dialog. Na Slovensku máte spolehlivé­ho partnera, o kterého se můžete opřít,“sdělil po schůzce Heger.

Pavel od Čaputové dostal darem karikaturu od známého slovenskéh­o karikaturi­sty Shootyho čili Martina Šútovce, první dáma Česka zase obdržela brož. Prezident setrvá na Slovensku do dneška, kdy má naplánovan­ou schůzku s předsedou slovenskéh­o parlamentu Borisem Kollárem a mladými lidmi z nevládních organizací. ds

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia